Поділитись:

Маленька Франція у Лищі: як лучанка виростила лавандове поле (фото)

Вівторок, 12 липня 2022, 08:30
Маленька Франція у Лищі: як лучанка виростила лавандове поле (фото)

Кожна людина повинна мати кущ лаванди у дворику, або букетик у хаті. Як «секретний інгредієнт» в кулінарії, як заспокійливе в чай перед сном, як приправа до рибки та запашна спеція у випічку. Так вважає Зоряна Рабан, власниця затишного лавандового поля у селі Лище під Луцьком.

Лавандовий бізнес стає доволі популярним в Україні та світі. Багаторічна рослина з ніжним ароматом підкорює своєю красою, а також відносною простотою вирощування. Якщо ще десять років тому в Україні годі було уявити щось подібне, то зараз лавандові поля можна зустріти чи не в кожній області. Все масовіше з'являються на прилавках і продукти переробки «місцевої» лаванди – ефірні олії, подушечки для дихання, ліки, чаї та інше.  

Зоряна Рабан була однією з перших, хто почав лавандовий бізнес на Волині. Жінку надихнула поїздка до Франції, і в 2017 році вона висадила у Лищі свої перші саджанці. 

«Побачивши ту лавандову красу на власні очі, я задумала створити такий куточок у нас на Волині. Тим більше, що в останні роки зміна клімату цьому сприяє.  Мабуть, почала все це через власні сімейні переживання. Важкий видався рік – помер дідусь, розлучення та пішов на той світ тато. Втративши за рік трьох чоловіків, треба було шукати ресурсу в чомусь красивому, що б могло наповнити. Як відомо, робота на землі та квіти лікують. В мене не було багато коштів, але було шалене бажання створити щось гарне і, здається, весь світ в тому допомагав». 

Зоряна РабанЗоряна Рабан
 

Знайшлося поле, яке жінка взяла в оренду за символічну плату. Близькі люди дали в позику чималу суму на саджанці, бо повірили в її ідею. Далі все складалося якнайкраще: поле посадили, погода сприяла, людям ідея сподобалася. На наступний рік після посадки ідея фотосесій «зайшла» – люди ділилися яскравими світлинами, і кожен, хто їх бачив, хотів і собі таку, розповідає жінка. 

«Лаванда – це спокій, це тиша, це антистрес, на собі перевірено. Про цілющі особливості, певно, не варто й говорити, бо всі вже і так це знають. Як ліки – це цілющий антисептик. Протизапальний, заспокійливий та протиопіковий засіб. А ще це прекрасний засіб проти молі – як харчової, так і звичайної. Букетик вішаємо в шафі, інколи тремо пару насінин для аромату, на полицях з продуктами розкладаємо по кілька гілочок – і все, будинок захищений від молі», – просто пояснює Зоряна. 

Ця рослина не тільки красива, але і кориснаЦя рослина не тільки красива, але і корисна
 

На лавандовому полі працюють цілий рік. 

Найкращий час садити рослину – осінь. Таким чином кущики проходять природну стратифікацію у ґрунті. На зиму бажано застелити кущі соломою, щоб не перемерзала, хоча це витривала рослина і може витримувати до -25 градусів, пояснює Зоряна. Протягом року обов'язково робити дві-три стрижки. Перша – безпосередньо самі квіти, в липні, друга – восени, щоб сформувати гарні кульки, третя – весною, щоб надати форму кущикам після зими. До початку цвітіння поле тричі прополюють, двічі культивують і по потребі прокошують міжряддя.

На осінь лаванду підстригають та перекопують. На місці кущів, що не пережили бентежного року, садять новенькі. А потім знову вкривають все соломою на зиму. 

Неймовірні краєвидиНеймовірні краєвиди
 

«Такий у нас непростий цикл. Це також і пояснення для людей, чому вартість оренди поля для фотосесій коштує саме 500-1000 гривень. Це щоб окупити роботу людей та придбати пальне для техніки», – пояснює Зоряна. 

Вже з моменту цвітіння люди приходять на лавандове поле за атмосферними фотографіями та чарівними букетиками. Розташування поля дуже мальовниче. Навколо також розфарбували фасади старих дерев'яних будинків, аби ті створювали гарну атмосферу. 

Люди обожнюють фотографуватися тутЛюди обожнюють фотографуватися тут
 

Найпопулярніший час для зйомок – світанок і  захід сонця. Години можна зарезервувати, щоб під час фотосесії на полі не було «зайвих» людей. Тут фотографуються жінки, чоловіки, сім'ї. Тут роблять весільні зйомки, фотографують немовлят. Для фотосесій на полі є необхідний реквізит, який можна використати. 

Є більше двох тисяч кущівЄ більше двох тисяч кущів
 

Крім фотографування, на лавандовому полі також почали дихальну практику. Цю ідею виношували два роки, а реалізувати її взявся психолог із Харкова Олександр Жебко, який нині мешкає у Луцьку. Практикою дихання він займається 20 років, а викладає її вже приблизно десять. 

«Практика дихання – це про розслаблення. Зараз ми дуже напружені, у нашому житті багато стресу. А лаванда заспокійливо впливає на нервову систему. Дихання дає можливість енергії стресу бути трансформованою, і ми можемо через нього вивести цю напругу назовні, відпустити її. Згармонізуватися», – каже він. 

Олександр ЖебкоОлександр Жебко
 

Дихальна практикаДихальна практика
 

12 липня цього року лаванду зріжуть. 

«Робимо зріз усього поля в один день, обов'язково щоб два дні перед тим не було дощів. В'яжемо букетики, підвішуємо їх догори ногами під стелею в сухому приміщенні, яке добре провітрюється. Лаванда має особливість пахнути до 5 років після зрізу. Слід просто не допускати прямих сонячних променів, зберігати сухість та тепло», – пояснює Зоряна Рабан. 

Зрізану лаванду продають букетиками, а також перероблять. До слова, всі минулорічні запаси, які залишилися, віддали на ліки для українських військових. Лаванда – один зі складових протиопікових засобів. 

Маленька Франція у Лищі: як лучанка виростила лавандове поле (фото) 

Здавати рослину фармацевтам не дуже вигідно, каже коханий Зоряни Ігор Чубай. Зараз полем опікується він. 

«Ми намагаємося максимально переробити все самі. Робимо свічки, подушки, сашетки для дитячого сну, валики для шиї, продаємо букетики і кулінарну лаванду. Крім того, використовуємо лаванду у кав'ярні «Шарлотка» – у нас тут є лавандові тістечка, торти і десерти. Лавандовий чай. Хочемо облаштувати на полі кімнату для апітерапії, і, звісно, хочемо, щоб у нас був ще свій лавандовий мед. Це дуже цікавий продукт, і сподіваюся, на нього буде попит», – каже чоловік. 

Зоряна та ІгорЗоряна та Ігор
 

Наступного року поле розширять. Якщо зараз на полі росте більше двох тисяч кущів, то в перспективі їх буде майже три з половиною тисячі. Тут встановлять велику білу гойдалку, зроблять будиночок із бджолами, і влітку знову відкриють його для відвідувачів. Зоряна та Ігор мають безліч планів, однак найперше, кажуть, нам усім зараз потрібна перемога. 

Вже тоді можна буде заквітчати лавандою всю Україну.

Маленька Франція у Лищі: як лучанка виростила лавандове поле (фото) 

Маленька Франція у Лищі: як лучанка виростила лавандове поле (фото) 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів