Поділитись:

Відпочинок в Україні 2022: туристичні обмеження по областях

П'ятниця, 08 липня 2022, 12:53

Навіть в умовах війни у багатьох областях розпочався туристичний сезон: українці ходять на екскурсії, відпочивають у готельних комплексах тощо. Однак у деяких областях діють обмеження щодо відвідування лісів, водойм, туристичних об’єктів.

У Державному агентстві розвитку туризму України пояснили, які обмеження діють у різних областях, інформує «Українська правда. Життя».

«Відносно безпечними є центральні та західні регіони України. Утім, навіть на цих територіях діють певні обмеження, які можуть відрізнятися у різних областях», – наголошують у Держтуризмі.

Центральна частина України

Київщина

У Києві та Київській області заборонено відвідувати ліси та зелені зони поза межами житлових масивів.

Черкащина

На Черкащині можна відпочивати біля водойм, але тільки тих, які визначила військова адміністрація. Офіційно у Черкасах діє 5 пляжів: три комунальні й два приватні. А відвідування лісів категорично заборонено.

Полтавщина

На Полтавщині заборонено відвідувати ліси. Дозволено купатись, але без жодних плавзасобів, якщо це не відбувається в рамках спортивних змагань.

Житомирщина

На території Житомирської області дозволений збір ягід, грибів та лікарських рослин у лісах, крім певних територій. Під забороною є території, які перебувають за 20 км від лінії держкордону з Білоруссю та місцевостей, що були тимчасово окуповані. 

Також заборонено відвідувати заповідники області. Закриті водойми, які розташовані біля об’єктів критичної інфраструктури. Серед закладів культури в області працюють лише ті, які мають облаштовані укриття. Інші заклади організовують онлайн-екскурсії або виїзні заходи.

Вінничина

На Вінниччині туристичні об’єкти працюють у звичному режимі та відповідно до своїх графіків. Можна ходити на водойми, крім тих, що розташовані поблизу критичної інфраструктури та у прикордонній зоні. Відвідування лісів заборонено.

Південь України

Миколаївщина

«Для багатьох це буде несподіванкою, але туристичний сезон 2022 року на території Миколаївської області в умовах воєнного стану відбувається», – кажуть у ДАРТ.

Можна відвідувати лісові урочища «Лабіринт», «Василева пасіка», «Грушівка», «Лівобережжя», за умови дотримання правил пожежної безпеки. Ходити у ці місця заборонено тільки у період високої пожежної небезпеки. 

Водночас усі пропозиції бізнесу необхідно погоджувати з військовими.

Захід України

Волинь

На півночі Волинської області у районах виконання завдань складових сил територіальної оборони оперативна ситуація змушує ввести сувору заборону на відвідування громадянами лісових масивів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: По гриби та ягоди: де на Волині можна ходити у ліс

Рівненщина

У Рівненській області військова адміністрація нещодавно дозволила ходити в ліси і збирати ягоди, крім деяких територій. Заборонено відвідувати північні частини шести територіальних громад: Локницької, Зарічненської, Висоцької, Миляцької, Старосільської, Березівської.

Львівщина

На Львівщині можна ходити в ліс, але заборонено в’їжджати в нього на транспорті. Винятками є лише випадки, коли лісовим масивом пролягає транзитний шлях або людина їде на велосипеді. Розпалювати багаття можна тільки у відведених для цього місцях. 

Що стосується водойм, то на Львівщині дозволені сплави на байдарках та катамаранах. Купатися та засмагати дозволено тільки на пляжах, які перевірили та рекомендували у ДСНС.

Закарпаття

На Закарпатті можна ходити в ліси, крім маршрутів у прикордонних частинах Ужанського національного парку та Карпатського біосферного заповідника. 
Заборонена така туристична атракція, як польоти на одномоторних літаках.   

Івано-Франківщина

В Івано-Франківській області дозволено відвідувати гори й ліси. Однак на території курорту Буковель заборонено кататися у лісах на джипах, квадроциклах, багі та мотоциклах.

Тернопільщина

На Тернопільщині також можна відвідувати ліси, але заборонено розпалювати багаття. Туристичні об’єкти працюють у звичному режимі. Водойми відвідувати можна, але для організації масових заходів необхідно отримати дозвіл обласної військової адміністрації. 

Хмельниччина

У Хмельницькій області туристичні об’єкти працюють у звичному режимі. У ліси можна ходити, але не розводити багаття. Також під забороною – в’їзд до лісів усіма видами транспортних засобів, крім велотранспорту.

Чернівеччина

У Чернівецькій області туристичні об’єкти працюють, ліси можна відвідувати.

Додамо, що українців закликають не купатися у морі на Сході та Півдні, зокрема в Одеській області, через мінну небезпеку. Водночас мер Одеси Геннадій Труханов пообіцяв пізніше відкрити частину пляжів для купання та відпочинку, встановивши спеціальні сітки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів