Поділитись:

По гриби та ягоди: де на Волині можна ходити у ліс

Середа, 22 червня 2022, 11:10

На Волині нещодавно послабили обмеження, які стосувалися відвідування лісів. Оскільки для багатьох волинян збирання ягід і грибів є важливим сезонним джерелом доходу, військові пішли назустріч, і дозволили людям ходити в ліс. Але не всюди. 

7 червня рішенням ради оборони при обласній військовій адміністрації дозволили відвідувати ліси Володимир-Волинського та Луцького районів. У понеділок, 20 червня відповідне рішення ухвалили і щодо Ковельського та Камінь-Каширського районів. Збір дозволили не по всьому району, а тільки у визначених лісових масивах. 

«Для цього районним військовим адміністраціям доручено узгодити і визначити із військовим командуванням ліси, де можна буде збирати гриби та ягоди. Про ці місця проінформує місцева влада, якій необхідно провести інформаційно-роз’яснювальну роботу серед людей про обмеження», – написав у своєму Телеграмі голова Волинської ОВА Юрій Погуляйко

Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» дізнавалися, у які ліси цього літа можна буде ходити волинянам. 

УВАГА! Відвідування лісу дозволене з метою збору дикорослих ягід та грибів. Без крайньої потреби військові просять волинян не ходити у ліс. Крім того, закликають уточнювати межі дозволених для відвідування лісових масивів у місцевої влади!

КУДИ МОЖНА У ЛУЦЬКОМУ РАЙОНІ

На території Луцького району після консультації з військовими ДОЗВОЛИЛИ можливість відвідування лісу у таких громадах:

  • Ківерцівська громада
  • Рожищенська громада
  • Колківська громада
  • Олицька громада
  • Цуманська громада

Військові наразі мають погодити цей перелік громад, і як тільки погодження буде – заготівельники зможуть звертатися за дозволами для збору ягід у цих лісових масивах. 

 

КУДИ МОЖНА У ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКОМУ РАЙОНІ

Голова військової адміністрації району Юрій Лобач каже, що Володимир-Волинський район не настільки заліснений, як Камінь-Каширський і Ковельський. Тому в процесі обговорення з лісовим господарством визначили дозволеними для збору дикорослих ягід та грибів зовсім небагато лісових масивів. 

Так, ходити можна всього у два лісові масиви Устилузької громади:

  • Ішівське лісництво
  • Стенжаричівське лісництво

Поки запитів на збір дикорослих у інших лісництвах, до прикладу, Оваднівської громади, не надходило. Однак, якщо такі запити будуть, Володимир-Волинська РВА  може розширити список дозволених для відвідування лісових масивів. 

 

КУДИ МОЖНА У КОВЕЛЬСЬКОМУ РАЙОНІ

Начальниця Ковельської районної військової адміністрації Ольга Черен каже, що це вона підняла питання доступу людей до лісу на території їх району. 

«Коли ми зовсім заборонимо збирання ягід у лісі – ми спровокуємо нелегальний збір. Так би ми недоотримали в бюджет певні суми. Минулого року у Ковельському районі назбирали з ягідництва десь до двох мільйонів гривень у бюджет. Це не так багато, адже у тому ж Камінь-Каширському було до 5 мільйонів гривень. Але все ж, нам це важливо», – каже вона. 

На території ЗАБОРОНЕНО перебувати у лісах таких громад:

  • Самарівська громада
  • Ратнівська громада
  • Заболоттівська громада
  • Дубечненська громада (частково)
  • Забродівська громада  (частково)
  • Шацька громада  (частково)

 

КУДИ МОЖНА У КАМІНЬ-КАШИРСЬКОМУ РАЙОНІ

У районі наголосили, що збирання ягід і грибів – важливе джерело доходу до бюджетів громад, а тому дозволили робити це у лісах кількох громад

Зокрема, ДОЗВОЛЕНО перебувати в лісах:

  • Камінь-Каширської громади
  • Сошичненської громади
  • Прилісненської громади
  • Маневицької громадм

Відвідування лісу дозволене за умови дотримання правил безпеки та законослухняності. Натомість лісові терени Любешівщини заборонено відвідувати частково, про що повідомлено населення, каже начальниця районної військової адміністрації Ольга Ващук.

 

ЩО КАЖУТЬ ВІЙСЬКОВІ

Пустити людей у ліс – неабияке послаблення обмежень, яке в умовах війни дозволили військові. Зважаючи на зростаючу загрозу з боку Білорусі, на формування позицій та дислокацію військової техніки похід у ліс по грибочки і чорницю може стати питанням не тільки особистої, але і національної безпеки. Однак, захисники розуміють, наскільки важливими для наших людей є ці зароблені на ягодах гроші, і тому роблять крок назустріч. 

Пресофіцер, начальник служби зв'язків з громадськістю 100 ОБрТрО Сергій Хомінський каже, військові свідомі того, що ліс є улюбленим місцем дозвілля та годувальником для багатьох українців. Однак, закликає добре подумати, перш ніж іти до лісу. Адже у військових є багато причин вводити обмеження. 

«Перше – ліси є дуже зручними для пересування ДРГ. Не секрет, що до Києва, Чернігова, Житомира, Луцька можна від кордону підійти фактично лісовими масивами. Для того, щоб контрдиверсійна боротьба була ефективною, для військових важливо, щоб у лісі було якнайменше сторонніх людей.

Друга причина – це так зване дистанційне мінування, до якого вдається рф. Абсолютно очевидно, що кремль чхати хотів на будь-які правила і звичаї війни, і ворог може застосувати реактивні системи залпового вогню, щоб вкрити вибуховими пристроями гектари української землі. Навіть якщо кордон з вашою областю не порушений, нема гарантій, що ворог не вдався до дистанційного мінування.

Третя причина – лісові масиви використовуються і підрозділами ЗСУ для свого базування. І зрозуміло, що якщо десь в глухому лісі базуються наші військові, навколо цього місця будуть розгорнуті певні інженерні огородження, щоб туди ворожі диверсанти не могли підібратися. Там можуть бути сигнальні «міни», які піднімають військових по бойовій тривозі, і буде дуже прикро, якщо військові піднімуться через якогось заблукалого грибника», – каже він. 

Сергій ХомінськийСергій Хомінський
 

Пресофіцер наголошує, що ходити в ліс без крайньої потреби не варто. І запевняє, що ці обмеження будуть не вічно, і коли ми переможемо русню, у нас буде багато часу для лісу. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів