Поділитись:

Дозвіл для виїзду за межі району: кому він потрібен та як отримати

Автор: Міла Роспопа |
Вівторок, 05 липня 2022, 17:32
Дозвіл для виїзду за межі району: кому він потрібен та як отримати

Зранку у вівторок, 5 липня Генштаб ЗСУ підняв хвилю дискусій нагадуванням про норму закону України «Про правовий режим воєнного стану». Вона, серед іншого, забороняє виїзд громадянам України, які перебувають на військовому обліку виїзд за межі місця проживання (місця перебування) без відповідного дозволу від терцентру комплектування. 

Так, відповідно до пункту 16 частини 1 статті 8 цього закону, військове командування має право «забороняти громадянам, які перебувають на військовому або спеціальному обліку у Міністерстві оборони України, Службі безпеки України чи Службі зовнішньої розвідки України, змінювати місце проживання (місце перебування) без дозволу військового комісара або керівника відповідного органу Служби безпеки України чи Служби зовнішньої розвідки України; обмежувати проходження альтернативної (невійськової) служби». 

Однак, у поясненнях Генштабу ЗСУ ідеться про те, що призовники та військовозобов'язані не можуть покидати межі адміністративної одиниці, в якій вони проживають, без дозволу військкомату. 

«Нагадую, триває війна. Ви потрібні своїй державі! Всі, хто досі не стоїть чи не поновився на військовому обліку, мають це зробити. Ті з вас, хто планує виїзд за межі своїх районів та областей, мають взяти дозвіл у ТЦК. Жодних вказівок на перешкоджання переміщенню осіб упродовж найближчих днів з боку військового командування не надавалося», – заявив Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний

Валерій ЗалужнийВалерій Залужний
 

Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» розбиралися, як працюватиме ця норма закону та кого вона стосується. 

ЧОМУ РАПТОМ ПРО ЦЕ ЗАГОВОРИЛИ

Причин звернутися до цієї норми закону, яка фактично діяла з моменту оголошення воєнного стану, у Генштабі не розголошують. Можна тільки здогадуватися, що це пов'язано з необхідністю поповнювати лави захисників України. 

Однак, раптове введення заборони покидати адміністративні одиниці без відповідного дозволу стало несподіванкою для більшості українців. 

Додає причин для хвилювання і дещо нечітке формулювання цієї норми, та відсутність будь-яких ґрунтовних пояснень з боку військових. Залишається питанням, про яку адміністративну одиницю ідеться – місто, район, область? 

Ось, наприклад, радниця головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного Євгенія Рябека наголосила, що військовозобов'язані чоловіки можуть пересуватися Україною без отримання відповідних дозволів. У коментарі РБК-Україна вона роз’яснила, що у повідомленні Генштабу йдеться виключно про впорядкування обліку осіб, які змінюють місце проживання або місце реєстрації.

Рябека зазначила, що для виїзду із міста не потрібно брати дозвіл.

«Сьогодні ще відбуватимуться певні наради, щоб юридично впорядкувати цей документ і внести поправки для того, щоб він був правильніший. Ніхто не хоче зупинити економіку, бізнес. Тобто такої мети не ставилося», – заявила вона.

Сам Головнокомандувач, як ми писали вище, заявив, що дозвіл від військкомату треба буде отримати, навіть якщо ви плануєте виїзд за межі району. 

А в документі про порядок отримання дозволу, опублікованому сьогодні на сайті ЗСУ, ідеться про дотримання цієї норми в частині виїзду за кордон. 

ЯК ОТРИМАТИ ДОЗВІЛ І КОМУ ВІН ТРЕБА

У Луцькому терцентрі комплектування поки не коментують ситуацію, наголошуючи, що детальних інструкцій та роз'яснень від Генштабу вони поки не отримували. 

Тому наші журналісти переглянули вже опубліковані документи, і зібрали інформацію про те, як і кому потрібно отримувати дозвіл, щоб виїхати за межі поки міста, району чи області. 

Дозвіл на виїзд видають керівники центрів комплектування таким категоріям громадян України:

  • призовникам, яким надано чи які мають право на відстрочку від призову на строкову військову службу, на термін до одного року, але не пізніше дати закінчення відстрочки;
  • особам призовного віку за наявності поважних причин (хвороба або смерть рідних тощо) на строк до 30 діб;
  • військовозобов’язаним та резервістам, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації (повний перелік визначено у ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»), на строк до одного року за наявності підтвердних документів, але не пізніше дати закінчення права на відстрочку;
  • військовозобов’язаним та резервістам, що були заброньовані на період мобілізації та на воєнний час на строк до 30 діб, але не пізніше дати закінчення терміну дії посвідчення про відстрочку від призову на військову службу на період мобілізації та на воєнний час або дати, зазначеної на витягу із наказу Міністерства економіки України про бронювання;
  • в окремих випадках за рішенням керівника центру комплектування решті військовозобов’язаних та резервістів за наявності інших поважних причин з поданням ними відповідних документів на строк до 30 діб.

Дозвіл не потрібно отримувати особам:

  • виключеним з військового обліку. Підставою для виїзду є позначка про зняття з обліку військовозобов'язаного;
  • особам, які вибувають у відрядження і є військовозобов’язаними, заброньованими на період мобілізації та на воєнний час. При собі необхідно мати паспорт, військовий квиток / тимчасове посвідчення військовозобов’язаного, посвідчення про відстрочку або завірений керівником ТЦК та СП витяг із наказу Міністерства економіки України та посвідчення про відрядження;
  • призовникам, військовозобов’язаним та резервістам, які зняті з обліку для переміщення в іншу місцевість (територіальну одиницю). Підставою є відмітка у посвідченні або у військовому квитку / тимчасовому посвідченні. Такі громадяни мають стати на облік за новим місцем дислокації протягом семи діб з дати зняття з обліку.

Підставою для отримання дозволу є, очевидно, клопотання від органів державної влади. Принаймні, ці два зразки документів опубліковані на сайті ЗСУ та в офіційному фейсбуці Генштабу. 

Дозвіл для виїзду за межі району: кому він потрібен та як отримати 

Дозвіл для виїзду за межі району: кому він потрібен та як отримати 

ЩО КАЖУТЬ ЮРИСТИ

Луцький юрист Валентин Хаймик каже, що нове формулювання старої норми залишає багато питань.

«Насправді норма щодо отримання дозволів, аби виїхати з місця проживання не нова. Закон «Про військовий обов'язок і військову службу» вказує, що у воєнний час забороняється виїзд призовників, військовозобов’язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України – без дозволу відповідного керівника). Закон «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» також містить подібну норму, але вона стосується зміни місця проживання.

Проте, є багато питань, які залишились не зрозумілими. До прикладу, якщо людина проживає та працює певний період часу в Луцьку, а місце її реєстрації,  припустимо, у Камінь-Каширську, то виникає питання, яким чином отримати цей дозвіл. Чи подавати письмову заявку на отримання? Чи, наприклад, якщо їхати до батьків гості? Знову ж таки, чи потрібно в цьому випадку отримувати такі дозволи? І основне питання, яке цікавить на сьогодні, це те, що мається на увазі під зміною місця перебування чи проживання? Чи ідеться про межі області, чи ми говоримо про межі населеного пункту окремо? Знову ж таки, відповіді на це питання на сьогодні немає», – каже він. 

Валентин ХаймикВалентин Хаймик
 

Адвокат Артем Крикун-Труш вважає, що нова норма у тій редакції, в якій вона викладена у законі не має жодного сенсу, адже це перевантажить як військкомати, так і осіб, які будуть перевіряти наявність дозволу на блок-постах, вокзалах, деінде, паралельно заохочуючи корупцію. 

«Коли, наприклад, адвокат їде у відрядження в іншу область, то це не зміна місця проживання (перебування). Те саме стосується й інших громадян, мета поїздки яких не змінити місце проживання (перебування): у гості до батьків, друзів, відрядження, інша поїздка у справах. Але за цим порядком, навіть на такі короткочасні поїздки, май ласку і візьми дозвіл військкомату.

Строк надання дозволу від 30 днів до 1 року. Добре, коли ти по закону не підлягаєш мобілізації, сходив раз на рік у військкомат, взяв дозвіл і розсікаєш по Україні. Але якщо підлягаєш, то будь готовий ходити туди щомісяця. При чому дозвіл тобі ніхто не гарантує. Дивлячись, як туго йде виконання мобілізаційного плану в деяких областях (в основному на заході України), тобі скоріше гарантують спрощену медкомісію з візуальним оглядом та питання «Чи є скарги?» і повістку на навчальні збори «по спеціальній акції», – пише він на фейсбук-сторінці спільноти адвокатів Dead Lawyers.

Він вважає, що є сенс отримувати такий дозвіл, наприклад, внутрішньо переміщеній особі, бо в цьому випадку, дійсно, особа офіційно змінює місце проживання, що підтверджується довідкою ВПО з новою адресою. Тоді, за словами юриста, є сенс навідатись в старий ТЦК, знятися там і стати на облік на новому місці протягом 7 днів.

«Але абсурд в тому, що як раз в такому випадку дозвіл і не треба, достатньо відмітки про зняття з обліку. Військове керівництво зрозуміти можна. Про втрати нам не говорять, але ми розуміємо, що це можуть бути сотні життів на день. І так, це потребує мобілізації. Однак, люди не дурні і коли їх намагаються таким чином «заохотити» з’являтися у військкомати, вони це відчувають і природньо пручаються. Ця ситуація черговий наслідок одвічного конфлікту інтересів воєнкома та командира. Першому треба закрити мобплан, другому отримати підготовлений та мотивований особовий склад. Pro et contra. І чомусь інтереси першого зараз пріорітетніші», – підсумував юрист. 

***

Як запевняє Генштаб ЗСУ, жодних вказівок на перешкоджання переміщенню осіб упродовж найближчих днів з боку військового командування не надавалося.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів