Поділитись:

Що не так з Арестовичем та чому він небезпечний (відео)

Автор: Міла Роспопа |
Четвер, 16 червня 2022, 15:25
Що не так з Арестовичем та чому він небезпечний (відео)

Журналістки Яна Брензей та Емма Антонюк – авторки ютуб-каналу «Палає» – розібрали кейс популярності радника голови Офісу Президента Олексія Арестовича та пояснили, чому наративи, які він просуває, небезпечні та несуть шкоду Україні. 

Повністю подивитися годинний випуск можна за посиланням, або на відео в кінці цієї публікації. Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» зібрали для вас головні тези та акценти випуску. 

Емма та Яна говорять про АрестовичаЕмма та Яна говорять про Арестовича
 

СКАНДАЛ З «МАЛОЮ КУЛЬТУРОЮ» або ЧОМУ МИ ВЗАГАЛІ ГОВОРИМО ПРО АРЕСТОВИЧА

Власне, публічне обговорення висловів радника голови Офісу Президента України активізувалося після його слів про «малу культуру великої країни». Так, Арестович назвав українську культуру малою, захищаючи ініціативу надання українського громадянства росіянину Нєвзорову. Мовляв, мала українська культура тільки збагатіє від того, що не буде ізолюватися від русні. 

«Ця проблема проявилася у зв'язку з темою надання громадянства Невзорову... У нас в Україні багато хто хоче збудувати велику країну з маленькою культурою. Маленька культура – це та, яка підходить для маленької моноетнічної держави, типу Угорщини. Але Україна – не така країна, у нас полікультурна країна. Уніфікація – якою б не була війна, які б лозунги не звучали, яким би не було бажання забути якнайбільше російських слів… у нас це все несерйозно, це все на рівні фабрики думок, але тенденція, яка за цим стоїть, потребує особливої уваги», – сказав Арестович.

Він запевнив, що неможливо ізолюватися від рф, з якою в України «6 тисяч км кордону по суші та по морю» і «400 років мінімум життя в одній державі». 

«Я навіть не хочу зараз промовляти реверанси і чергові фрази, які в нас завжди в таких обговореннях звучать, що «звичайно ж, я за українську мову, звичайно ж, вона єдина державна». Я навіть говорити це не буду, ми зразу залишимо ці мантри, які в нас теж вважаються обов'язковими», – зіронізував він. 

Представники української культури не забарилися із відповіддю, і розкритикували таку позицію радника. Арестович відповів черговою порцією звинувачення українських діячів культури, які його, нібито, не так зрозуміли. Так почався срач. І так почався аналіз тез, які висловлює Арестович від початку повномасштабного вторгнення. 

ТАК, ВІН «ВИГАНЯВ ДИЯВОЛА З ДИТИНИ»

Емма: Ми маємо пам'ятати один епізод кожного разу, коли розбираємо будь-які меседжі, які публічно каже Арестович. Коли він давав інтерв'ю Бикову (Дмитро Биков – російський письменник, літературознавець і журналіст – ред.), він розповідав, як вигнав диявола з дитини. Це було не іронічно, не сатирично, це був не прикол. Людина серйозно у наш час розповідала, як виганяла диявола з дитини. 

Яна: У Арестовича теологічна освіта, він учився в Інституті Томи Аквінського в Києві, і після того був у монастирі. Я не знаю, яка в нього була посада при тому монастирі, але, за словами Олексія Арестовича, там була дитина із останньою стадією раку. Дитина помирала, і Арестович зайшов до тієї дитини, щоб допомогти їй спокійніше піти. (тут ми пропустили текст із цитуванням Арестовича російською – ред. ). Зрештою, через 3-4 години говоріння виходить диявол із дитини, і на наступний день, як монахи йому сказали, дитина спокійно, не в муках помирає. 

Емма: Це людина, яка на повному серйозі нам розказує, що вона екзорцист. І я проти того, щоб будь-який меседж, який публічно виголошує Арестович, розглядати окремо від його власного судження про те, що він з людей виганяє диявола.  Ми маємо пам'ятати, про кого ми говоримо. У нас є доказ того, що він балабол. 

Інтерв'ю з росіянином Биковим, в якому Арестович зізнався, що він екзорцистІнтерв'ю з росіянином Биковим, в якому Арестович зізнався, що він екзорцист
 

ЩО ОЗНАЧАЮТЬ ВІЗИТИ АРЕСТОВИЧА НА ЕФІРИ РОСІЯН

Емма: Він якось у публічному просторі сказав, що хтось із українців має працювати «с русскімі». Іванов йому в інтерв'ю відповів, мовляв, працюючи «с русскімі», треба розуміти, що в якийсь момент «русскі» починають працювати з нами. 

Яна: Як за Ніцше, якщо довго дивитися в порожнечу – вона починає вдивлятися в тебе. 

Емма: На мою думку, будь-який приватний Арестович, Пупкін чи ще хтось має право працювати «с русскімі». Але якщо ти радник Офісу Президента, кожна собака в цій країні має тебе спитати щодо безкінечного лазіння «па русскім». Ці загравання з Латиніною, з усіма публічними навальнятами... Він вірить у те, що в росії можливий бунт з низів. Тобто, це чувак, який вірить, що з людини можна вигнати диявола, і путіна. І це пів біди. Проблема в тому, що він робить це, як радник Офісу Президента. Це офіційна посада, і цими меседжами він ретранслює всю мою країну. 

АРЕСТОВИЧ РЕТРАНСЛЮЄ РОСІЙСЬКУ ПРОПАГАНДУ

Яна: Арестович постійно говорить про «путінське військо». Він не говорить «російська армія», а називає її путінською. Тобто, постійно намагається відокремити російський народ від путіна. Робить те, що намагається зробити Овсяннікова – казати, що це путін вбивця, кадиров і шойгу. А пересічні росіяни – квіти. Він переконує, що нам треба якось із ними працювати, переманювати на свій бік. Але штука в тому, що росіяни той самий наратив перетягують в Європу, коли говорять про санкції. Мовляв, чого ви забрали в нас Ikea? Чого я не можу заплатити за ланч дитини PayPass? Зніміть із нас санкції... Чого ці наративи просуває радник голови Офісу Президента, я не можу зрозуміти. 

Читайте також: Скандальна російська пропагандистка Овсяннікова заявила, що вона українка

А ЩЕ ВІН ТУСУВАВСЯ ІЗ РОСІЙСЬКИМИ ФАШИСТАМИ

Емма: Арестович брав участь у спільних конференціях з Дугіним. Це російський діяч, який колись допомагав Наталії Вітренко в розвитку її політичної сили в Україні, топить за «Євразійський союз молоді». Це такий «місцевий божевільний» в росії, який неприховано плекає ідеї фішизму. Справжнього фашизму. 

Яна: Те, що він не міський божевільний – це факт. На жаль, ідеї Дугіна – це ідеї путіна. 

Емма: І Арестович не просто взяв участь у спільній конференції з Дугіним. Вони дали пресуху в РиаНовости, де Арестович у кадрі разом із Дугіним заявив, що росіяни «недооцінюють ступінь небезпеки загрози помаранчевої чуми». У той час, коли поруч із ним сидів відкритий російський фашист Дугін. путін просуває ідею про те, що революції з низів неможливі, і хтось за ними завжди мусить стояти. Наприклад, Америка. Цю саму ідею просував Арестович, говорячи про те, що «помаранчева чума» – це те, що росіяни недооцінюють, і що це американська політтехнологія. А це класичний, навіть не оброблений російський наратив про те, що наші революції роблять американці. 

Інтерв'ю з росіянином Биковим, в якому Арестович зізнався, що він екзорцистІнтерв'ю з росіянином Биковим, в якому Арестович зізнався, що він екзорцист
 

ПРОВОДИТЬ ЕКСПЕРИМЕНТИ НАД ЛЮДЬМИ, АГА

Яна: Людина, яка є радником голови Офісу Президента, і яку слухають мільйони, говорить у своєму інтерв'ю, що експерименти над людьми проводить. Він говорить, що вирішив закинути у суспільство дві тези: першу – це сказати, що війна закінчиться за 2-3 тижні і подивитися на реакцію, а друге – сказати, що війна триватиме до 2035-2042 року. «Просто щоб подивитися, наскільки суспільство зріле і готове до неприємних відповідей» (тут Яна цитує Арестовича – ред.). 

Серйозно?! Ти проводиш експерименти над людьми?! Ти говориш людям, які травмовані і страшно перелякані, що війна закінчиться за 2-3 тижні. А слухають прості люди, які не мають жодного військового досвіду, не мають ніякої експертизи. І тут людина з Офісу Президента їм таке говорить. А потім каже, що війна буде до 35-42 року. Не можна проводити експерименти над людьми, якщо ти не говориш їм. Це не чесно, це не людяно. 

А якщо хтось послухав, що через 2-3 тижні закінчиться війна, і вирішив не виїздити з Бучі, з Маріуполя? І через це людина може постраждати або загинути. А що, як людина за кордоном послухає, що війна до 35-42 року, і вирішить ніколи не повертатися в Україну? А це ж сказала людина, яка екзорцист і через кому радник голови Офісу Президента. 

Ці шкідливі заяви стали мемомЦі шкідливі заяви стали мемом
 

***

Також дівчата говорили про ті загрози, які нам несе толерування російського. І про те, що це відштовхне далеко назад здобутки останніх років, коли на полицях книгарень українських книжок стало більше, ніж російських, а на радіо українська музика нарешті витіснила русняву. 

А ще – про небезпеку того, що Арестович дуже спрощує новини про війну, і показує їх, як гру. 

Вони дійшли висновку, що радник голови ОП відіграв свою важливу роль на початку повномасштабного вторгнення, коли він піднімав дух тисячам українців, однак погодилися, що зараз він приносить щоразу більше шкоди. І шкода від його слів росте пропорційно з ростом його аудиторії. 

Більше про феномен популярності Олексія, а також про те, чому він – Остап Бендер – дивіться у відео. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів