Поділитись:

Пояснили, чи може холера потрапити на Волинь

Середа, 15 червня 2022, 08:20
Пояснили, чи може холера потрапити на Волинь

Останній значний спалах холери Україна мала в 2011 році в місті Маріуполі. Захворіло 33 людини, а ще в 24-х людей було виявлено вібріоносійство. Про це розповіла заступниця гендиректора ДУ «Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Ірина Єнжиєвська.

Загроза спалаху там, певнять експерти, є і зараз. Бо через знищення окупантами інфраструктури – у місті повна антисанітарія. А холера – це якраз інфекція такого середовища, – йдеться у сюжеті 12 каналу. 

«Викликається таким збудником, який називається холерний вібріон. Він досить стійкий у водному середовищі, на харчових продуктах може зберігатися до 5 діб, крім того, декілька місяців може зберігатися в шлунково-кишковому тракті, а також у дрібних морських та річкових тварин», – пояснила Ірина Єнжиєвська.

Основний симптом холери, розказує епідеміологиня, – це діарея.

«Понад 10 разів на добу, внаслідок чого в людини виникає дуже швидко зневоднення організму. А внаслідок цього зневоднення – судоми», – описує симптоми фахівчиня.

А якщо негайно не звернутися до лікаря, то і найгірше – смерть. Заразитися холерою, стверджує Ірина Єнжиєвська, можна досить швидко – від хворої людини буквально за 4 години. Аби уникнути цього, розказує експертка, обов’язкове найпростіше.

«Миття рук після відвідування туалету, перед і після приготування їжі, вживання в їжу або бутильованої, або кип’яченої води, не вживати в їжу продукти, які викликають у вас якісь сумніви щодо їхньої якості», – наголошує Ірина Єнжиєвська.

Щодо ризиків поширення холери на Волині, запевняє епідеміологиня, то вони мінімальні. Переселенців із Маріуполя Волинь прийняла раніше, аніж росіяни довели місто до стану антисанітарії. Утім, каже експертка, відкидати можливість завезення холери на Волинь не можна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 квітня 2024
13:36
24 квітня 2024
23 квітня 2024