Поділитись:

Понад 50% українців вважають, що держава працює ефективно (опитування)

Четвер, 26 травня 2022, 07:48

За пів року значно більше українців стало вважати, що центральні органи влади справляються майже з усіма своїми обов'язками: з кінця 2021 року цей показник зріс з 5% до 54%.

Про це свідчить опитування соціологічної групи «Рейтинг», яке провели 18-19 травня, пише «Громадське».

Водночас зменшилася кількість людей, які вважають, що органи влади майже не справляються зі своїми обов’язками – з 44% до 4%. Трохи більш стриманими є оцінки мешканців сходу. Серед вікових груп вищі оцінки характерні для молоді.

Окрім того, 79% вважають, що справи в Україні йдуть у правильному напрямку. У цьому питанні на тлі опору російському вторгненню теж відбувся різкий стрибок; якщо ще у лютому лише 25% українців казали, що справи йдуть у правильному напрямку, то вже у березні цей показник зріс до 76%.

Також покращилися оцінки співвідношення досягнень та невдач України за часи її незалежності. Наприкінці 2021 року 53% людей вважали, що за цей період переважали невдачі, а у травні 2022 року ця кількість зменшилися до 30%. До всього, найбільша кількість негативних оцінок характерна для мешканців центрального регіону, а найменша — для мешканців сходу.

Покращилися навіть оцінки умов життя для більшості населення України: зараз 59% українців вважають, що умови є загалом задовільними, тоді як наприкінці 2021 року так казали лише 34%. Проте серед мешканців півдня та сходу нині дещо більша кількість опитаних називала умови життя поганими.

Змінилися й думки про майбутнє України: кількість людей, які вважають, що ситуація покращуватиметься, упродовж пів року зросла з 13% до 76%. Всі регіони вірять у краще майбутнє України приблизно однаково.

Опитування проводили серед населення України віком від 18 років в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування був відсутній український мобільний зв'язок.

Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Загалом опитали 2000 респондентів. Метод опитування — телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера. Похибка не перевищує 2,2%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів