Поділитись:

«Бензин і дизель буде»: в ОП розповіли про покращення ситуації на ринку пального (відео)

Середа, 11 травня 2022, 14:57
«Бензин і дизель буде»: в ОП розповіли про покращення ситуації на ринку пального (відео)

На сьогодні обсяги імпортованого пального вже фактично відповідають обсягам щоденного споживання бензину та дизельного палива на вітчизняних заправках.

Про це у середу,11 травня, сказав заступник керівника Офісу Президента України Ростислав Шурма під час брифінгу в ОП, передає «Укрінформ».

Шурма нагадав, що ворог з першого дня цілеспрямовано знищує інфраструктуру забезпечення нафтопродуктами України.

«Був розбомблений ключовий виробник нафтопродуктів, десятки нафтобаз, перекрите Чорне море, яке було великим каналом постачання імпортного палива дизеля та бензину, зупинене постачання з Мозирського нафтопереробного заводу в білорусі. Тому сьогодні фактично доводиться з нуля відбудовувати всю інфраструктуру постачання нафтопродуктів через наші західні кордони та від наших західних партнерів», – зазначив Шурма.

За його словами, східноєвропейська інфраструктура – порти, залізниці, цистерни, тяга, заводи – виявилися неготовими до переробки та транспортування необхідної Україні кількості пального, а це близько 1 млн тонн бензину та дизеля щомісяця.

«Офіс Президента разом з урядом проводять активну роботу, щоб відбудувати всі логістичні ланцюжки з нашими європейськими партнерами. Сьогодні обсяг імпорту збільшився у п'ять разів у порівнянні з показниками півтора місяця тому, і наразі фактично відповідають темпам щоденного споживання бензину та дизеля на українських заправках. Бензин і дизель буде, ситуація покращується щодня», – заявив Шурма.

Враховуючи те, що сьогодні в країну завозять вже достатні обсяги бензину та дизеля, щоб покривати потреби громадян, Шурма закликав споживачів зберігати спокій, аби постачальники могли спокійно наситити всі заправки пальним, створити відповідний запас і бути більш захищеними від ворожих дій.

«Окрім того, в Україні буде створено додатковий стратегічний запас нафтопродуктів, який неможливо буде розбомбити та зруйнувати, і який забезпечить стабільність на ринку палива на найближчі місяці», – підкреслив Шурма.

Як повідомлялося, одним із наслідків російської агресії стала паливна криза в Україні. До війни значну частину потреб у бензинах і дизпаливі країна задовольняла шляхом постачань із росії та білорусі. У 2021 році 62 % дизпалива й 50 % бензину надходило з рф та білорусі. Ще по 10 % імпортували з Литви й морем. Тепер ці маршрути втрачені.

Для переорієнтування ринку на закупівлі пального в Європі потрібен час – зокрема, через проблеми з транспортуванням. Окрім того, ворог цілеспрямовано нищить об'єкти паливної інфраструктури, атакуючи бази зберігання автозаправних мереж, продуктопроводи та виробничі потужності українських НПЗ.

Нагадаємо: у мережі автозаправок WOG збільшили ліміт обмеження продажу пального на добу до 20 літрів для клієнтів, які мають карку лояльності PRIDE.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів