Поділитись:

Школярка з Волині навчила машини для обробки деталей грати музику (фото, відео)

Неділя, 08 травня 2022, 20:55

Під керівництвом науковця з ЛНТУ школярка зайняла 2-ге місце у фіналі першого національного конкурсу «Genius Olympiad Ukraine 2022», у якому взяли участь 994 проєктів учнів 8-11 класів із 23 областей України.  

Про це повідомляють на сайті Луцького національного технічного університету.

Аліні Сичук 14 років і вона довела, що машини для обробки деталей можуть створювати музику. Так, під керівництвом доцента кафедри прикладної механіки та мехатроніки ЛНТУ Віктора Сичука у Малій Академії наук (секція «Технологічні процеси та перспективні технології») вона створила проєкт «Послання від технологічних машин».

«Я захоплююся музикою та наукою і якось мені стало цікаво: чи може технологічне приладдя створювати звуки. Із своїм науковим керівником ми дійшли до висновку, що машина може видавати звук залежно від швидкості руху шпинделя верстата. Для цього її потрібно запрограмувати – так ми почали вчити машини грати музику», – розповідає юна науковиця.

 

За словами Аліни, коли вона вперше побачила інформацію про конкурс «GENIUS Olympiad Global», то зрозуміла, що своїм незвичайним підходом до музики може привернути увагу суспільства до екологічних проблем. Далі дівчині прийшла ідея, аби машини заграли відому на увесь світ мелодію, яку у світі позиціюють як гімн екології – композиція Майкла Джексона «Earth song». Цю мелодію створюють чотири верстати, кожен із них запрограмований на власну партію, ніби окремий музичний інструмент, які разом звучать як оркестр. Суть у тому, що верстати працюють на різних швидкостях, чим створюють специфічне звучання, з допомогою програмування швидкості руху шпинделя верстата можна досягти звуків нот, з яких надалі утворюється мелодія.

Суть задуму полягала у тому, аби мовою машин та музики донести до людей повідомлення про те, що час задуматися над екологічним станом планети. Потому наступив етап дослідження екологічної ситуації у регіоні.

 

«Тож ми із моїм науковим керівником почали проводити дослідження екологічних проблем Волинського регіону. Ми подорожували різними куточками Волині та фіксували екологічні проблеми такі як стихійні сміттєзвалища, масову вирубку лісі, автомобільні затори, забрудненні водойми тощо», – коментує Аліна.

Як зазначає науковий керівник Аліни, доцент кафедри прикладної механіки та мехатроніки ЛНТУ Віктор Сичук, їхнє дослідження показало, що екологічна ситуація у Волинській області цілком стабільна, особливо порівнюючи її із промисловими регіонами, де прослідковуються значні проблеми.

«Сподіваюся, що ця мелодія змотивувала людей ставитися більш відповідально до планети», – підсумовує Аліна Сичук.

Довідково:
GENIUS Olympiad Ukraine – перша у світі ліцензійна національна Олімпіада геніїв, яка є відбором учасників до «GENIUS Olympiad Global». Це міжнародний конкурс шкільних проєктів з екологічних питань, що був заснований організацією «Terra Science and Education», а його партнером є Рочестерський технологічний інститут (США).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
13 лютого 2024
11:33
20 січня 2024
16:47
04 січня 2024
31 грудня 2023
19 грудня 2023
30 листопада 2023
24 листопада 2023
22 листопада 2023
12:44
08 листопада 2023