Ставлення українців до російськомовних, демонтажу пам'ятників та ностальгія за СРСР (опитування)

Четвер, 05 травня 2022, 07:42

Абсолютна більшість українців не шкодує за розпадом Радянського Союзу. Такий висновок зробила соціологічна група «Рейтинг», яка провела загальнонаціональне опитування напередодні 9 травня.

Про це пише Суспільне.

Після початку повномасштабної агресії росії в українському суспільстві сталась різка переоцінка будь-яких маркерів повʼязаних з агресором. Головна причина – використання окупантами радянських символів та спекуляцій на «спільному» історичному минулому. Відповідно – змінилось і ставлення до 9 травня.

Якщо раніше це свято сприймали з особливим символізмом (до 80%), то тепер воно перейшло в розряд буденності (23%) або пережитків минулого (36%).

Всупереч зміні думки щодо святкування Дня перемоги, 78% високо оцінюють внесок українського народу в перемогу над фашизмом, а 67% переконані, що саме українці були визначальною силою у цій боротьбі.

Оцінюючи сучасну війну, українці здебільшого вважають, що ЗСУ захищає не лише народ України, а й населення Європи в цілому. Крім того, 96% позитивно ставляться до воїнів української армії.

Нині значно зросла підтримка визнання ОУН-УПА учасниками боротьби за державну Незалежність України: 81% підтримують, лише 10% – проти. До того, суттєво покращилось сприйняття особи Симона Петлюри (до 49%), Степана Бандери (до 74%) та Івана Мазепи (до 76%). Важливо, що цей показник зріс навіть у південно-східних регіонах, та серед тих, хто в побуті спілкується виключно російською мовою. Водночас сприйняття Леніна та Сталіна суттєво погіршилось – до 13 та 7 відсотків відповідно.
Ставлення до російськомовних, демонтажу пам'ятників та ностальгія за СРСР: в Україні провели велике опитування.

Ставлення до Степана Бандери покращилось в українському суспільстві

89% опитаних українців вважають, що дії російської армії у нинішній війні є геноцидом українського народу; 76% вважає, що варто заборонити символи Z та V, а 74% виступає за заборону «георгіївської» стрічки.

Більшість українців також підтримують «дерусифікацію» українських міст – зміну назв, демонтаж памʼятників, заборону російської музики. Однак, лише 35% підтримує ініціативу з вилучення творів російських письменників зі шкільної програми.

Абсолютна більшість – 92% – визнає себе українцями за національністю, 5% називають себе росіянами.

Разом з тим зменшується кількість російськомовних українців – станом на квітень, такими себе визнали 15% опитаних. 33% визнали себе двомовними, а 51% користується тільки українською мовою.

При цьому, рідною українську вважають 80% опитаних, російську – 16%, іншу мову – 3%.

Опитування проводилось серед 1000 респондентів, серед яких були жителі України віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу.

Детальні результати можна прочитати тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: