Поділитись:

Головне у Луцьку: ТОП новин суботи, 18 травня

Субота, 18 травня 2024, 21:00
Головне у Луцьку: ТОП новин суботи, 18 травня

Редакція інформаційного агентства «Конкурент» підібрала для своїх читачів найцікавіші та найважливіші новини Луцька та Волині за суботу, 18 травня.

Про те, як змінився Луцьк: 8 локацій з різницею в 100 років

Головне у Луцьку: ТОП новин суботи, 18 травня 

У 1915 році під час Першої світової війни Луцьк зайняли війська тоді ще наявної Австро-Угорської імперії. Менш ніж за рік вони покинули місто внаслідок Брусилівського (Луцького) прориву армії тоді ще також чинної Російської імперії.

Те, як змінився Луцьк із тих часів, показав краєзнавець Олександр Котис у «Хроніках Любарта».

Австро-угорські солдати зробили дуже велику кількість фотографій окупованих ними земель, в тому числі Луцька. Це були як аматорські знімки, зроблені кишеньковими «кодаками» для приватних альбомів, так і професійні фото для військового і державного архівів.

До вашої уваги – 8 найпоказовіших фотографій, зроблених австро-угорцями в 1915-1916 роках, на які наклали сучасні фото з тих самих ракурсів 2017 року (деякі фото на рік-два старіші).

Про те, що у центрі Луцька відкриється ще один стріт-фуд заклад

Головне у Луцьку: ТОП новин суботи, 18 травня 

У Луцьку відкриється нова точка вже дуже популярного закладу «CHEESY».

Нагадаємо: тут пропонують хрумкі булки з сиром та різними додатками. Відомо, що заклад працює з початку березня. І з перших днів роботи спричинив неабиякий ажіотаж: тут збираються черги з охочих поласувати новим смаколиком. Черги, за словами продавців, були і 2-3 години.

Оновлена точка відкриється біля Центрального парку, на вулиці Глушець, неподалік входу в парк, біля картингу.

Двері нової локації відчинять о 12:00 в неділю, 19 травня.

Про те, що на Волинь сунуть дощі та грози

Головне у Луцьку: ТОП новин суботи, 18 травня 

18 травня ще зберігатиметься антициклональна погода, опадів не очікується. Температура вночі становитиме 5-10⁰, вдень – 18-23⁰ тепла.

Проте з 19 травня, кажуть синоптики, очікується перебудова синоптичних процесів, погоду зумовлюватиме циклон з південного заходу. У зв’язку з цим, наступний тиждень очікується нестійка дощова погода, подекуди з грозою. Температура вночі 9-14⁰ тепла, вдень – 20-25⁰ тепла.

Головне у Луцьку: ТОП новин суботи, 18 травня

Новини України

  • Атака РФ регіонів України

Уночі російські дрони атакували два об’єкти енергетичної інфраструктури в східному та центральному районах. Минулося без постраждалих. Про це заявили в «Укренерго». Споживачів не знеструмлювали. Тривають аварійно-відновлювальні роботи. Голова Полтавської ОВА Філіп Пронін заявив, що вночі російські дрони пошкодили енергетичну інфраструктуру в одному з районів Полтавщини.

У Харкові до чотирьох зросла кількість загиблих від обстрілу 17 травня. У лікарні помер 33-річний чоловік. Про це повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов. Зранку Синєгубов повідомив, що кількість постраждалих у місті зросла до 31. Зараз 16 людей лікуються на стаціонарі, двоє — у важкому стані.

Загалом у ніч на 18 травня Повітряні сили ЗСУ збили 13 з 13 російських «Шахедів», які ворог запустив по Україні. В результаті протиповітряного бою зенітними ракетними підрозділами, мобільними вогневими групами Повітряних сил та Сил оборони України збито «Шахеди» у Харківській, Полтавської, Вінницькій, Миколаївській та Дніпропетровській областях.

  • Уже 150 000 людей авторизувалися у застосунку «Резерв+»

Міноборони стверджує, що станом на ранок після запуску додатка вже 150 000 громадян вже успішно авторизувалися у застосунку Резерв+. Як повідомили у Міноборони, ще сотні тисяч запитів – у черзі. Відомство наголошує, що застосунок захищений від DDOS-атак та намагань ворога його зламати, тому функція авторизації може працювати не у всіх одночасно.

«Технічна команда працює 24/7, виправляє всі помилки та реагує на зауваження. У Міноборони подякували громадянам за приклад відповідальності! У МО нагадують, що термін для оновлення даних – 60 днів, тож виконати обов’язок встигнуть усі».

  • Україна має лише чверть необхідної протиповітряної оборони, – Зеленський

Україна має лише близько 25 відсотків того, що їй потрібно для захисту з погляду протиповітряної оборони. Про це повідомив президент Володимир Зеленський в інтерв’ю AFP. Зеленський сказав, що «120-130» винищувачів F-16 або інших сучасних літаків необхідно для того, щоб мати паритет з Росією.

ЗМІ пише, що президент «дуже критично»поставився до обмежень на завдання ударів по російській території західними озброєннями. Вони можуть стріляти зі своєї території по нашій будь-якою зброєю. Це найбільша перевага, яку має Росія. Ми не можемо нічого зробити з їхніми системами, які знаходяться на території Росії, за допомогою західної зброї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів