Поділитись:

Після поразки у Донбасі в москві може початися битва політичних еліт

Субота, 30 квітня 2022, 17:25
Після поразки у Донбасі в москві може початися битва політичних еліт

Розкол серед російських еліт стає дедалі помітнішим, олігархи і чиновники стривожені економічними втратами через війну проти України.

Про це повідомляє Washington Post, пише ZN.

Після більш ніж двох місяців війни Росії проти України мовчання чи й навіть мовчазна згода російських еліт почала порушуватися. Опитування запевняють у широкомасштабній підтримці військової агресії. Але попри це, в Москві став помітним розкол. 

Лінії розбіжностей в ставленні до війни з’явилися серед російської економічної еліти. А олігархи, особливо ті, які стали багатими до приходу Владіміра Путіна до влади, почали обережно висловлюватися проти. Більшість з них зосереджена на власних бідах. Санкції Заходу опустили «залізну завісу» на російську економіку, заморозивши заодно десятки мільярдів доларів на рахунках російських багатіїв.

«За один день вони знищили все, що ми будували роками. Це катастрофа», – сказав виданню неназваний російський бізнесмен, який був серед найбагатших росіян, яких запросили на зустріч з Путіним в день початку вторгнення.

Щонайменше четверо олігархів, які здобули свої статки в більш ліберальні часи Бориса Єльцина, втекли з Росії. Ще четверо високопоставлених чиновників подали у відставку й теж поїхали з країни. Найвищу посаду серед них займав Анатолій Чубайс, який був спеціальним представником Кремля з питань зв’язків з міжнародними організаціями заради сталого розвитку. В часи Єльцина він був автором російської приватизації. Але ті, хто обіймають посади, ключові для забезпечення функціонування держави, залишилися. Дехто з них опинився в пастці і не можуть піти, навіть якщо захочуть. Серед таких – голова Центробанку Ельвіра Набіулліна, яка подала заяву про відставку одразу ж після того, як Захід запровадив санкції. Але Путін відмовився її звільняти, – про що сказали п’ятеро поінформованих людей.

Кілька російських мільярдерів, банкірів, чинних і колишніх чиновників розповіли Washington post про свій страх перед покараннями. Вони кажуть, що все більш ізольований російський автократ більше не звертає на них увагу. І вони ніяк не можуть вплинути на нього. Тому що в оточенні Путіна лишилися тільки кілька найбільш жорстких «силовиків». Всі скарги, які досі були озвучені публічно, поки що звучали тихо. В основному це була критика урядової реакції на санкції Заходу. Ніхто не наважується прямо критикувати Путіна.

Металургійний магнат Владімір Лісін, який став мільярдером в часи Єльцина, розкритикував парламент Росії за ініціативу змусити іноземних покупців платити рублями за російський експорт сировини включно з газом. Лісін стверджував, що цей крок може підірвати експортні ринки, за доступ до яких Росія «боролися десятиліттями». А вимога переходу розрахунків на російську валюту «призведе до того, що нас просто викинуть з міжнародних ринків». Власник «Норникель» Владімір Потанін, який теж брав участь в розробці приватизаційного процесу в Росії у 1990-х, критикував пропозицію конфіскувати активи іноземних компаній, які покинули російський ринок. Він стверджував, що це знищить інвестиційну довіру до РФ і відкине країну в 1917 рік.

Олігарх Олег Дерипаска, який теж розбагатів в часи Єльцина, зайшов далі, ніж будь-хто. Він назвав війну проти України «божевіллям». Хоча олігарх теж зосередився на економічних втратах. Він висловив переконання, що через санкції в Росії почнеться фінансова криза, гірша за ту, яку сталася в 1998 році. Він розкритикував режим Путіна за 14 років державного капіталізму, який «не дав ані економічного зростання, ані збільшення доходів населення». В своєму Telegram-каналі олігарх написав, що за війну проти України росіянам «дуже довго буде соромно».

Коли 37 найбагатших бізнесменів Росії покликали в Кремль на зустріч з Путіним через кілька годин після початку вторгнення в Україну 24 лютого, багато з них були шоковані й пригнічені.

Один з учасників зустрічі сказав: «Всі були в жахливому настрої. Кожен там сидів роздавлений».

«Я ніколи не бачив їх такими приголомшеними. Дехто з них не міг навіть говорити», – розповів Washington Post інший російський мільярдер.

Традиційно гостей Кремля змусили чекати дві години, перш ніж Путін з’явився в Єкатеринському залі. Досить часу, щоб усвідомити свою долю. Для деяких бізнесменів, які тихо обговорювали наслідки путінської війни, це був момент, коли вони зрозуміли, що для їхніх бізнес-імперій все скінчено. І всі зусилля за 30 років були стерті за мить.

«Дехто з них сказав: ми втратили все», – пригадав один з учасників зустрічі.

Коли Путін прийшов, ніхто не наважився виступити з протестом. З кам’яними обличчями мільярдери сиділи й слухали, як автократ запевняє їх, що Росія залишиться частиною глобальних ринків. Дуже скоро санкції розвіяли ці обіцянки. Путін говорив присутнім, що у нього не було іншого вибору, окрім як почати свою «спецоперацію». Після того Кремль почав переслідувати всіх, хто критикує війну, поспіхом ухвалюючи нові закони включно з тим, який передбачає 15 років в’язниці за будь-яку репліку, яку влада розцінить як брехню про російську армію. В російських міністерствах з’явилися нові заступники, робота яких полягає в повідомленні Кремлю про «емоційний клімат і настрої». Один олігарх розповів, що очікував більш «канібалістичного» придушення незгодних.

Путінська війна, схоже, шокувала не лише мільярдерів, а й цвіт російської еліти включно з технократами в уряді й деякими членами спецслужб. Про це Washington Post розповіли російські мільярдери і колишні чиновники, в яких залишилися зв’язки в Москві.

«Окрім тих, хто брав безпосередню участь в підготовці вторгнення: Шойгу, Герасімова і декого ще з ФСБ, ніхто нічого не знав», – сказав неназваний російський мільярдер.

Попри всі попередження розвідки США, еліти в Москві були переконані, що Путін обмежиться лише окупованими частинами Донбасу. Чиновники з фінансового і економічного апарату думали, «що будуть обмежені дії в Донецьку і Луганську, до цього вони готувалися».

«Вони готувалися до західних санкцій включно з відключенням від SWIFT. Але вони не були готові до оцього всього», – сказав співрозмовник видання.

Втрати армії Росії на війні проти України дедалі більші. Тож війна тепер не подобається не лише олігархам, які потрапили під санкції, а й деяким членам оборонного істеблішменту. Один зі співрозмовників Washington Post вказав навіть на самого Сєргєя Шойгу, який брав участь у підготовці війни.

«Вони всі хочуть нормальне життя. У них є будинки, діти, онуки. Їм не потрібна війна. Ніхто з них не самогубець. Всі ж хочуть нормально жити. Хочуть, щоб їхні діти мали все і могли подорожувати в найкращі місця світу», – сказав журналістам неназваний росіянин.

Дедалі більші проблеми з доступом до закордонних рахунків особливо тривожить російські еліти. Деякі чиновники намагалися захиститися, переказуючи гроші на рахунки своїх партнерів. Але тепер і ці рахунки заблоковані.

Ті, хто поїхав з Росії одразу після початку вторгнення в Україну, - це в основному олігархи часів Єльцина. Серед них Алєксандр Мамут і Алєксандр Нєсіс, які володіють компанією «Поліметал». Також країну покинули Міхаіл Фрідман і Пьотр Авен з «Альфа Груп». Інші мільярдери не змогли поїхати, тому що санкції їх замкнули в Москві. Інші бізнесмени бояться помсти, якщо вони наважаться покинути Росію. Їхні компанії може відібрати уряд, – сказав неназваний бізнесмен з Москви. Дехто з мільярдерів просто намагається врятувати «свою шкуру».

«Можна не підтримувати війну, але краще про це мовчати і й підтримувати своїх співвітчизників. Тому що там помирають солдати. Можеш поїхати з країни, тому що тобі не подобається ситуація, всім вона не подобається. Але краще тримай свою думку при собі», – пояснив логіку один з мільярдерів, який брав участь в зустрічі у Кремлі 24 лютого.

Ті, хто наважується хоч трохи публічно висловлюватися, - це мільярдери, які пам’ятають інші часи. Вони заробили свої статки в часи Єльцина, ще до того, як Путін сів в крісло президента.  Натомість друзі Путіна з Санкт-Петербургу, які стали казково багаті завдяки йому: Гєнадій Тімчєнко, Юрій Ковальчук і Аркадій Ротенбєрг, – дотримуються повної тиші.

«Вони ніколи не виступлять проти Путіна. Вони починали з ним, він зробив їх мультимільярдерами. Навіщо їм кусати руку, яка їх годує?» – сказав неназваний західний банкір, який працював з російськими олігархами.

Крім цих лояльних мільярдерів є ще армія чиновників і керівників компаній у Москві, яких економічна ізоляція Росії взагалі не турбує. За словами колишнього інсайдера Кремля Сєргєя Пугачьова, вони лише нарікають на погану підготовку російської армії. В уряді зараз багато чиновників середньої ланки, які відклали мільйони доларів на приватних рахунках і купили нерухомість в Європі.

«Але вони все ще міністри в Росії. Якщо не можна їхати в Австрію, вони поїдуть в Сочі. Для них це не проблема», – сказав Пугачьов.

На перший погляд, може здатися, що російська економіка стабілізувалася після початкового шоку від санкцій. Щоденний дохід на рівні 800 мільйонів доларів від продажу нафти й газу в Європу допоміг цьому. Центральний банк змусив експортерів продати 80% своїх валютних запасів. Це допомогло стримати падіння рубля. А Путін зміг проголосити, що «економічний бліцкриг» проти Росії провалився.

Але на початку місяця Набіулліна попередила, що повноцінний вплив Росія ще не відчула. І найгірше попереду. Промисловість гостро залежить від імпортних компонентів. А запаси вже закінчуються.

«Ми входимо в складних період структурних змін. Період, коли економіка могла жити на резерви, закінчився», – визнала голова Центробанку РФ.

В таких умовах, за словами Пугачьова, позиції Путіна хиткі. Пропагандистська машина приспала населення, приховавши рівень смертей в російській армії. А санкції ще не почали завдавати болю всім.

«Але через три місяці в магазинів і заводів закінчаться запаси. А масштаби втрат в російській армії стануть очевидними», – сказав він.

Попри смертельний удар по їхнім інтересам, російські бізнес-еліти, схоже, завмерли, охоплені страхом. Але, за словами неназваного російського бізнесмена, якщо війна затягнеться надовго і поразка стане помітною, тоді шанси початку опору всередині зростуть.

«Буде важлива битва за Донбас. Якщо в ній не буде успіху, тоді почнеться велика битва всередині Росії між елітами», – сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів