Поділитись:

«путін вкотре зазнав невдачі»: у ЄС знайшли вихід для забезпечення газом Польщі і Болгарії

Середа, 27 квітня 2022, 16:50
«путін вкотре зазнав невдачі»: у ЄС знайшли вихід для забезпечення газом Польщі і Болгарії

У Єврокомісії зазначили, що після того, як росія припинила постачання газу Польщі та Болгарії після їх відмови платити москві рублями, блакитне паливо ці дві країни отримають від сусідів по ЄС.

Про це заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у середу, 27 квітня, пише УНН.

«Не дивно, що кремль використовує викопне паливо, щоб нас шантажувати. Це те, до чого Єврокомісія готувалася разом із державами-членами та міжнародними партнерами. Наша відповідь буде негайною, згуртованою та скоординованою. Ми подбаємо про те, щоб рішення "Газпрому" мало мінімально можливий вплив на споживачів у ЄС. Польща і Болгарія одержують газ від своїх сусідів по ЄС», - вказала фон дер Ляєн у Twitter.

За її словами, Єврокомісія також активізує свою роботу з регіональними групами держав-членів, "які можуть забезпечити безпосередню солідарність одна одній". "Ми продовжимо працювати над забезпеченням достатнього обсягу постачання та зберігання газу в середньостроковій перспективі. План REPowerEU допоможе знизити нашу залежність від російського викопного палива ще цього року. І ми представимо наші плани щодо прискорення "зеленого переходу" в середині травня", – додала голова ЄК.

"Сьогодні путін вкотре зазнав невдачі у цій спробі посіяти розкол між європейцями. Епоха російського викопного палива у Європі добігає кінця. Ми сповнені рішучості зробити це якнайшвидше. Європа рухається вперед у галузі енергетики", – підсумувала фон дер Ляєн.

Після того, як ЄС запровадив санкції проти росії у зв'язку з її вторгненням в Україну, москва вимагала оплати в рублях за постачання газу, починаючи з 1 квітня. Але блок заявив державам-членам, що запропонований Кремлем механізм, який вимагає відкриття рахунків у євро та рублях у підконтрольному владі рф Газпромбанку, порушить санкції.

Вранці в "Газпромі" заявили про припинення постачання газу до Болгарії та Польщі, які платити в рублях відмовилися. У компанії також наголосили, що оскільки обидві країни транзитні, то у разі "несанкціонованого відбору російського газу з транзитних обсягів до третіх країн, постачання для транзиту буде скорочено на цей обсяг".

Нагадаємо:росія припиняє поставляти газ до Польщі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
18 квітня 2024
05 квітня 2024
02 квітня 2024
13 березня 2024
07 березня 2024
01 березня 2024
25 лютого 2024
22 лютого 2024
11:07
11 лютого 2024