Поділитись:

Ставлення українців до російськомовних, демонтажу пам'ятників та ностальгія за СРСР (опитування)

Четвер, 05 травня 2022, 07:42
Ставлення українців  до російськомовних, демонтажу пам'ятників та ностальгія за СРСР (опитування)

Абсолютна більшість українців не шкодує за розпадом Радянського Союзу. Такий висновок зробила соціологічна група «Рейтинг», яка провела загальнонаціональне опитування напередодні 9 травня.

Про це пише Суспільне.

Після початку повномасштабної агресії росії в українському суспільстві сталась різка переоцінка будь-яких маркерів повʼязаних з агресором. Головна причина – використання окупантами радянських символів та спекуляцій на «спільному» історичному минулому. Відповідно – змінилось і ставлення до 9 травня.

Якщо раніше це свято сприймали з особливим символізмом (до 80%), то тепер воно перейшло в розряд буденності (23%) або пережитків минулого (36%).

Всупереч зміні думки щодо святкування Дня перемоги, 78% високо оцінюють внесок українського народу в перемогу над фашизмом, а 67% переконані, що саме українці були визначальною силою у цій боротьбі.

Оцінюючи сучасну війну, українці здебільшого вважають, що ЗСУ захищає не лише народ України, а й населення Європи в цілому. Крім того, 96% позитивно ставляться до воїнів української армії.

Нині значно зросла підтримка визнання ОУН-УПА учасниками боротьби за державну Незалежність України: 81% підтримують, лише 10% – проти. До того, суттєво покращилось сприйняття особи Симона Петлюри (до 49%), Степана Бандери (до 74%) та Івана Мазепи (до 76%). Важливо, що цей показник зріс навіть у південно-східних регіонах, та серед тих, хто в побуті спілкується виключно російською мовою. Водночас сприйняття Леніна та Сталіна суттєво погіршилось – до 13 та 7 відсотків відповідно.
Ставлення до російськомовних, демонтажу пам'ятників та ностальгія за СРСР: в Україні провели велике опитування.

Ставлення до Степана Бандери покращилось в українському суспільстві

89% опитаних українців вважають, що дії російської армії у нинішній війні є геноцидом українського народу; 76% вважає, що варто заборонити символи Z та V, а 74% виступає за заборону «георгіївської» стрічки.

Більшість українців також підтримують «дерусифікацію» українських міст – зміну назв, демонтаж памʼятників, заборону російської музики. Однак, лише 35% підтримує ініціативу з вилучення творів російських письменників зі шкільної програми.

Абсолютна більшість – 92% – визнає себе українцями за національністю, 5% називають себе росіянами.

Разом з тим зменшується кількість російськомовних українців – станом на квітень, такими себе визнали 15% опитаних. 33% визнали себе двомовними, а 51% користується тільки українською мовою.

При цьому, рідною українську вважають 80% опитаних, російську – 16%, іншу мову – 3%.

Опитування проводилось серед 1000 респондентів, серед яких були жителі України віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу.

Детальні результати можна прочитати тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів