Поділитись:

У Луцьку продовжать вручати повістки на вулицях, але не на блокпостах (відео)

Понеділок, 02 травня 2022, 14:02
У Луцьку продовжать вручати повістки на вулицях, але не на блокпостах (відео)

У Волинському обласному територіальному центрі комплектування і соціальної підтримки пояснили, кому, де та як можуть вручити повістку у Луцьку.

Про це пише ІА ВолиньPost.

Як пояснили у Центрі комплектування, на вулицях Луцька дійсно роздають повістки.

«Це відбувається в рамках оголошеної в Україні загальної мобілізації (указ президента №69/2022 від 24 лютого 2022 року). Вона триватиме протягом 90 днів. У цей період мобілізації підлягають усі громадяни віком від 18 до 60 років (переважно чоловіки), які можуть виконувати військовий обов'язок», – пояснюють військові.

Закон не передбачає визначеного місця, у якому можуть вручити повістку. Тож фактично її можуть вручити де завгодно: за місцем проживання, на вулиці, на блокпостах, на робочому місці, в магазині. Однак перед врученням повістки встановлюють особу військовозобов’язаного.

Вручити повістку може представник (військовослужбовець чи працівник) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (далі ТЦК та СП), а також уповноважені особи органів місцевого самоврядування, керівники підприємств, установ, організацій, де працюють військовозобов’язані, керівники об’єднання багатоквартирних будинків чи власники будинків, де проживають військовозобов’язані. Під час вручення повістки особа повинна отримати її, розписатися про отримання й надалі з'явитися в зазначену дату на вказане місце.

Тому посадовими особами Луцького міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки проводилась робота щодо вручення повісток військовозобов’язаним на блокпостах та авторинку в Луцьку.

Разом з тим на блокпостах вручати повістки більше не будуть, аби підвищити їхню пропускну здатність.

Також військові додають, що отримання повістки не означає негайного призову до війська.

«Наразі існує декілька видів документів, які можна назвати загальним терміном «повістка». Повістку можуть вручати для уточнення облікових даних. В цьому випадку метою виклику до ТЦК та СП є оновлення інформації щодо військовозобов’язаного, його контактних даних, стану здоров’я, складу сім’ї, відомостей про місце роботи, наявності чи відсутності дітей тощо», – зазначають у «військоматі».

Військові пояснюють, що за результатом такої перевірки особа може бути визнаною непридатною до військової служби або ж їй нададуть відстрочку. Наприклад, якщо військовозобов'язаний є батьком трьох або більше неповнолітніх дітей.

«Також повістку можуть вручати для проходження медкомісії (військово-лікарської комісії). Це повістка, яка зобов’язує військовозобов’язаного пройти медичне обстеження. Від його результатів залежатиме, чи придатний чи непридатний військовозобов’язаний до призову під час мобілізації за станом здоров’я», – пояснюють у Центрі комплектування.

Повістка про призов на військову службу вручається військовозобов'язаним особам, котрі пройшли медичну комісію та визнані придатними до несення військової служби. У такій повістці вказується конкретний термін, у який потрібно з’явитися до ТЦК та СП для подальшого призову за мобілізацією.

Також військові пояснюють, що на військову службу призивають військовозобов’язаних оперативного резерву першої черги (ОР-1), тобто колишніх військовослужбовців, які мають бойовий досвід і відслужили в армії за контрактом або в одній із хвиль мобілізації з березня 2014 року (переважно учасники АТО/ООС).

Друга черга – це військовозобов’язані оперативного резерву другої черги (ОР-2), тобто це ті військовозобов’язані, які проходили строкову службу або також служили за контрактом до 2014 року і не мають бойового досвіду, а також всі інші військовозобов’язані, які перебувають на обліку, в тому числі ті хто раніше не служив в армії.

Також у центрі комплектування і соціальної підтримки наголошують, що громадян України, які не проходили військову службу, спочатку призивають по мобілізації до навчальних центрів Збройних Сил України, де вони проходять інтенсивний курс бойової підготовки. І лише після завершення навчання і опанування певної військової спеціальності їх направляють для подальшої служби до бойових військових частин.

Нагадаємо, що у Луцьку військові та поліцейські зупиняють машини та вручають повістки водіям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів