Поділитись:

Через війну волиняни стали більше боргувати за газ, світло і тепло (інфографіка)

Четвер, 28 квітня 2022, 09:00

Два місяці повномасштабної війни росії проти України суттєво вплинули на ріст заборгованості за енергоносії.

Сайт новин Луцька та Волині «Конкурент» проаналізував динаміку росту заборгованості за електроенергію, газ та опалення у Луцьку.

Як вбачається із цифр, наданих пресслужбами ТзОВ «Волиньелектрозбут», ДКП «Луцьктепло» – рівень заборгованості істотно змінився у порівнянні із січнем.

Підприємство

Станом на 1 січня

Станом на 1 лютого

 

Станом на 1 березня

 

Станом на 1 квітня

 

Зміна заборгованості відносно 1 січня

ТзОВ «Волиньелектрозбут»

 

21 мільйон грн.

25,1 мільйона грн.

31,6 мільйона грн.

38,5 мільйона грн.

+17,5 мільйона грн.

(+83%)

ДКП «Луцьктепло»

 

121,8 мільйона грн.

132,1 мільйона грн.

152,9 мільйона грн.

198,3 мільйона грн.

+76,5 мільйона грн.

(+62,8%)

 

ТзОВ «Волиньгаззбут»

 

622 мільйони грн.

670 мільйонів грн.

666 мільйонів грн.

660 мільйонів грн.

+38 мільйонів грн.

(+6,1%)

*заборгованість у мільйонах гривень станом на 1 число кожного місяця*заборгованість у мільйонах гривень станом на 1 число кожного місяця
 

*заборгованість у мільйонах гривень станом на 1 число кожного місяця*заборгованість у мільйонах гривень станом на 1 число кожного місяця
 

А ось заборгованість споживачів перед ТзОВ «Волиньгаззбут» майже не змінилася.

*заборгованість у мільйонах гривень станом на 1 число кожного місяця*заборгованість у мільйонах гривень станом на 1 число кожного місяця
 

Як прокоментували у пресслужбі  ТзОВ «Волиньелектрозбут», заборгованість споживачів за електроенергію станом на 1 квітня зросла майже вдвічі у порівнянні із показниками станом на 1 січня. А точніше – на 17,5 мільйона, або ж на 83%. Якщо станом на 1 січня борг становив близько 21 мільйона гривень, то станом на 1 квітня зріс до 38,5 мільйона.

Значно гірше стали розраховуватись лучани за тепло і гарячу воду. Так, якщо станом на 1 січня борг становив 121,8 мільйона гривень, то станом на 1 квітня – 198,3 мільйона. Тобто зріс на 75,5 мільйона гривень, або ж на 62,8%. Як уточнили у пресслужбі ДКП «Луцьктепло», станом на 20 березня споживачі погасили 53,6% боргу. До прикладу, 20 лютого цей показник становив 43,6%, а 20 січня – 44,5%. 

Щодо розрахунків за спожитий газ, то показники також не покращилися. Однак, у порівнянні із заборгованістю за спожиту електроенергію, борг за газ виріс не так сильно за період війни. Якщо станом на 1 січня споживачі боргували ТзОВ «Волиньгаззбут» 622 мільйони гривень, то станом на 1 квітня – 660 мільйонів. Тобто, борг виріс всього на 38 мільйонів гривень, або ж на 6,1%.

Як йдеться у відповіді на запит сайту новин Луцька та Волині «Конкурент», ТОВ «Волиньгаз Збут» постачає газ 241 024 побутовим клієнтам. Розрахувалися у березні за спожитий у лютому природний газ 180 760 з них.

«У порівнянні з березнем минулого року, рівень оплати за спожитий газ у Волинській області знизився на 14%. Це пов’язано з тим, що багато волинян виїхали закордон. Також причиною зменшення платежів може бутирозповсюдження фейкової інформації, що під час війни можна не сплачувати за комунальні послуги», – йдеться у відповіді.

Також, як вбачається із відповіді, пік заборгованості припав на лютий і становив 670 мільйонів гривень.

«В цей період завжди борг досягає максимуму, тому що в період свят рівень оплат зменшується», – пояснюють у відповіді на запит.

Також у ТОВ «Волиньгаз Збут» зазначають, що якщо людина не має змоги погасити борг, то є можливість укласти договір на реструктуризацію заборгованості. Умови такого договору передбачають погашення накопиченого боргу частинами. Кількість місяців, на які розбивається борг, визначається індивідуально по кожній ситуації. У 1 кварталі 2022 року уклали 117 договорів реструктуризації на суму майже 1,25 мільйона гривень.

«На період військових дій ми не припиняємо газопостачання, навіть тим, хто має борги. Але просимо клієнтів розраховуватися за спожитий газ. Це дасть нам можливість закупляти ресурс та й надалі забезпечувати безперебійне газопостачання в регіоні», – додають газовики.

 

Нагадаємо, що у соцмережах шириться інформація про нібито відключення електропостачання через неподачу показів та заборгованість та нібито необхідність вимкнення із розеток абсолютно всієї техніки, починаючи з 23:30, у зв’язку із переключеннями та стрибками напруги. Це НЕПРАВДА.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів