Поділитись:

Депутат Луцької міської ради переховується від колекторів

П'ятниця, 11 лютого 2022, 09:30
Депутат Луцької міської ради переховується від колекторів

Депутат Луцької міської ради від фракції «Слуга народу» Андрій Костенко не відвідує сесій тому, що, ймовірно, переховується від колекторів. Нібито через борги депутат уникає публічності й не з’являється у Луцькій міській раді.

Про це сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» стало відомо з власних джерел.

Депутати місцевих рад виконують свої повноваження на громадських засадах, тобто, не отримують за це грошей. Вони працюють чи ведуть свій бізнес, можуть хворіти чи відпочивати, тож іноді пропускають сесії. Але коли депутат пропускає більшість засідань – постає питання: а для чого він взагалі балотувався до ради?

Бодай одне засідання за всю каденцію пропустив майже кожен депутат Луцькради. Однак, депутат від фракції «Слуга народу» Андрій Костенко станом на 9 лютого 2022 року проігнорував 14 із 25 чергових і позачергових сесій і є найбільшим прогульником у Луцькраді. Останні пів року депутата взагалі не бачили ні колеги у сесійній залі, ні виборці на окрузі, за яким він закріплений. Раніше обранець Луцької громади та помічник народного депутата України Валерія Стернійчука активно вів свою сторінку у Фейсбуці, де публікував чимало дописів про ініціативи своєї політичної команди. Та останній допис на сторінці Андрія Костенка датований 7 березня 2021 року. Тож майже рік обранець громади не підтримує жодної активності й у Фейсбуці.

Особлива увага до цього депутата виникла після того, як голова президентської партії Олена Шуляк заявила, що «Слуга народу» планує застосувати імперативний мандат та відкликати з місцевих рад 61 депутата в межах України. Списки таких кандидатів «на виліт» готували керівники обласних осередків партії. Було б логічним, якби Андрій Костенко потрапив до цього списку від Волині. Та колеги по фракції вирішили дати депутату «ще один шанс». За словами голови фракції «Слуга народу» у Луцькій міській раді Романа Бондарука, Андрій Костенко не відвідував сесії через сімейні обставини, зокрема у нього хворів, а згодом і помер батько. Однопартійці надіються, що у 2022 році депутат Костенко повернеться до політичної діяльності. Та, схоже, є й інша причина, з якої Андрій Костенко може пропускати сесії й уникати будь-якої публічності. 

Депутат Луцької міської ради переховується від колекторів 

Не смішно: депутат-«кавеенівець» боргує серйозну суму?

Нагадаємо, що у минулому Андрій Костенко грав у «КВН» у Луцьку. Та жарти закінчилися. І «веселого та кмітливого» депутата Луцькради, як виявилось, розшукують колектори. І суми боргу, нібито, зовсім не смішні. Про це сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» стало відомо з власних джерел, наближених до колег Андрія Костенка по партії «Слуга народу». Представники кредитних установ телефонують до родичів, друзів, знайомих і колег боржника у надії дізнатися його координати, щоб стягнути заборговані кошти. Деякі з них розповіли, що їхні телефони «обривають» колектори, нагадуючи про борг Андрія Костенка. 

Між іншим, у єдиному державному реєстрі боржників ми знайшли чотири виконавчі провадження, тобто – примусове стягнення боргу, відкриті відносно людини з прізвищем, ім'ям та по батькові Костенко Андрій Олександрович. Три – за заявами кредитних установ: ТОВ «Фінансова компанія «Онлайн фінанс», ТОВ «Фінпромаркет» та ТОВ «Фінансова компанія «Еліт фінанс». Ще одне, яке точно відкрите саме проти депутата Луцької міської ради Андрія Костенка – за стягненням волинської податкової. Виходить, що депутат-ФОП не тільки заборгував кредиторам, а ще й державі. Щоправда, про яку суму несплачених податків йдеться – невідомо. 

Депутат Луцької міської ради переховується від колекторів 

Звичайно, приватні борги – це особиста справа Андрія Костенка. Але коли через власні негаразди він не має можливості виконувати делеговані йому громадою повноваження, то проблема стає публічною. І замовчувати та намагатися її приховати – не найкраще, що може зробити керівництво «Слуги народу» у цій ситуації.

Цікава арифметика: цифри у деклараціях депутата «не танцюють»

Ми дослідили декларації про майно і доходи Андрія Костенка за 2020 та 2021 роки. У 2020 році депутат жив коштом дружини, яка заробила 58 126 гривень, займаючись підприємницькою діяльністю. Це в середньому 4 800 гривень у місяць. Сам же Андрій Костенко доходу не мав взагалі. Позаминулий рік через локдаун був для всіх складним. Але не все так погано, адже сім'я Костенків задекларувала 200 тисяч гривень та 20 тисяч доларів готівкою. Цілком достатньо, щоб пережити будь-яку кризу.

У 2021 році ситуація покращилася й Ольга Костенко задекларувала вже 125 870 гривень доходу, це в середньому 10 500 гривень щомісяця. А Андрій Костенко заробив 48 592 – в середньому трохи більше як 4 тисячі гривень у місяць, якби він працював всі 12 місяців. Зате кількість задекларованих готівкових коштів збільшилася істотно. Стало 250 тисяч гривень та 25 тисяч доларів. А ще з'явилися рахунки у банках – 3 115 гривень у «Приваті» та 48 592 гривні, тобто, вся зарплата, отримана за рік, – у «Державному експортно-імпортному банку». Це або помилка в декларації або взагалі не зрозуміло, звідки при таких скромних доходах за рік взялося 50 тисяч гривень і 5 тисяч доларів. Також з декларації вбачається, що політик брав кредит розміром 5 000 гривень, виплатив 4 995 гривень тіла кредиту і 1 465 гривень відсотків, та лишився винним ще 5 гривень.

І якщо задекларовані цифри відповідають дійсності, то постає велике питання – чому вчасно погасити заборгованість стало такою проблемою? І що взагалі змусило брати у борг?

Зв'язатися з Андрієм Костенком аби з перших вуст дізнатися, чи дійсно він змушений переховуватися від колекторів, про які суми йдеться і що змусило його влізти у борги, нам не вдалося. За номером телефону пана Андрія ніхто не відповідає. До слова, вочевидь, тема колекторів болюча для політика. Адже 11 лютого 2021 року він у себе на сторінці розмістив допис від волинської партійної організації «Слуга народу» – «Зупиняємо терор колекторів», у якому йшлося про законопроєкт, яким пропонується обмежити арсенал вибивання боргів лише «чемним нагадуванням» та передачею справ до суду. 

Депутат Луцької міської ради переховується від колекторів   

Якщо фінансова ситуація депутата міськради та помічника нардепа і дійсно така скрутна, то це може створювати значні корупційні ризики. Адже може не лише в рази збільшувати спокусу отримати неправомірну вигоду, а й ставити у певну залежність. Чому «Слуга народу» вирішила все ж лишити Андрію Костенку мандат – питання, на яке ще потрібно буде давати відповідь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
11 січня 2024
13 березня 2023
10 липня 2022
14 березня 2022
09 лютого 2022
07 лютого 2022
03 лютого 2022
13:45
02 лютого 2022
25 січня 2022