Жителям Смідинської громади розповіли, як утилізовувати сміття з користю (фото, відео)

П'ятниця, 15 квітня 2022, 13:10

Як зробити скошену траву, кавову гущу, листя, тирсу, недоїдки та інші відходи корисними для навколишнього середовища? Про це йшлося у четвер, 7 квітня, під час тренінгу з основ компостування у Смідині.

«В минулому році розпочався наш проєкт, мета якого – зробити політику Смідинської громади з охорони навколишнього середовища більш системною, а її мешканців екологічно свідомішими. Для цього вже напрацьовуються відповідні зміни до Стратегії розвитку за участю посадовців, депутатів та активних мешканців. А ще для досягнення задуманого ми організовуємо різні заходи. Навчання з компостування – одне з того, що ми вже давно запланували», – розповідає керівниця Волинського інституту права Ірина Гайдучик.

Звісно, може видатися, що наразі проведення такого тренінгу не на часі. Водночас, оскільки на Волині спостерігається відносно спокійна ситуація, то розвиток місцевих громад є життєво важливим для перемоги над окупантом. Ну і ще один важливий факт: те, що про основи компостування зібралося послухати чимало мешканців Смідинської громади, є свідченням суспільного інтересу до цієї теми.

Для більшої результативності організатори тренінгу відмовилися від лекційного формату і зробили більший акцент на розмові та мозковому штурмі. До прикладу, учасників навчання було поділено на три групи, щоб напрацювати кроки і способи створення компостера для домашнього господарства, комунальної установи та для всього села. Важливо, що присутні активно долучилися до виконання цих завдань: давали свої пропозиції та активно дискутували. 

«Всім нам хочеться, щоб відходів на смітниках було менше. Компостування – це якраз можливість на це вплинути. Група, в якій я працював, обговорювала створення компостерів у комунальних установах. Ми прийшли до висновку, що запровадити таку практику цілком реально. Потрібно лише визначити відповідальних осіб та бажання цим займатися», – каже депутат Смідинської громади Сергій Мізовець.

Також під час заходу чимало йшлося й про те, що можна і не варто класти до компостера. До прикладу, жир, олію, рибу, кістки, м’ясо, відходи життєдіяльності тварин, молочка – не припустимі, а овочі та фрукти, листя, солома, папір, кавова гуща, чайна заварка, пір’я, скошена трава – навпаки.

«Наприкінці заходу тренерка запитала: чи реально масово компостувати у нашій громаді? Я вважаю, що так, але потрібно підвищувати обізнаність людей і їх мотивацію. У моїй сім’ї саме в такий спосіб й утилізовують органіку. Тому з власного досвіду скажу, що користі більше, ніж клопотів», – зазначає голова Смідинської ТГ Оксана Піцик.

Щоб захід не завершився за принципом «говорили балакали», з ініціативи присутніх був напрацьований план дій з популяризації та поширення ідеї правильного компостування. Адже чим більше людина знає, тим більше вмотивована до змін.

Тренінг організував Волинський інститут права за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в межах грантового компонента проєкту EU4USociety. Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: