Поділитись:

У Смідинській громаді взялися за системне вирішення екопроблем (фото)

Понеділок, 22 листопада 2021, 17:43
У Смідинській громаді взялися за системне вирішення екопроблем (фото)

Актуальні проблеми довкілля, шляхи їх вирішення та суми коштів під конкретні екозаходи – все це буде зазначено в чинній Стратегії розвитку Смідинської
територіальної громади.

Про це розповіли у Смідинській громаді.

Нині такої інформації в Стратегії немає. Тому, з огляду на важливість теми охорони навколишнього середовища, місцева влада, за експертної підтримки громадських активістів, вирішила напрацювати відповідні зміни до головного планового документа тергромади.

У Смідинській громаді взялися за системне вирішення екопроблем (фото) 

У Смідинській громаді взялися за системне вирішення екопроблем (фото) 

Відбувається це в рамках проєкту Волинського Інституту Права «Супровід Смідинської громади у процесі реалізації заходів із охорони довкілля», що був підтриманий міжнародним фондом «Відродження» та Європейським Союзом.

У Смідинській громаді взялися за системне вирішення екопроблем (фото) 

У Смідинській громаді взялися за системне вирішення екопроблем (фото) 

«Більші чи менші проблеми екології є скрізь. Одні вирішують їх за принципом «гасимо полум’я, коли припече». Другі одягають протигаз, аж поки не згорить хата. Треті думають про те, що зробити, щоб іскра не стала яскравим полум’ям. Рада, що у Смідинській громаді пішли останнім шляхом», – зазначає керівниця Волинського Інституту Права» Ірина Гайдучик.

Важливо, що напрацьовувати зміни до Стратегії будуть із залученням мешканців. Тому на початку листопада представники ВІПу та місцевої влади відвідали села громади: Смідин, Рудня, Журавлине, Біличі, Зачернеччя та Паридуби. Говорили з усіма зацікавленими про проблеми довкілля та шляхи їх  вирішення.

«Якщо підсумувати все сказане під час зустрічей, то більшість висловлювалася про проблеми поводження з твердими побутовими відходами. Важливо, що люди розуміють погані наслідки такої ситуації і готові до змін. Друге – компостування є більшою мірою винятком з правил, ніж поширеною практикою. Третє – є чимало людей, які не знали, що за послугу вивезення сміття треба платити. Водночас найважливіше, що чимало присутніх питало у нас, що робити далі і як вони можуть допомогти», – зазначає експертка з питань екології Інна Войло.

Експертка з питань екології Інна ВойлоЕкспертка з питань екології Інна Войло
 

Надалі планується створення робочої групи за участі посадовців місцевого самоврядування, депутатів, активних мешканців Смідинської громади і представників Волинського Інституту Права. Саме вони на основі напрацьованої під час згаданих заходів інформації мають напрацювати зміни до стратегії.

«Стихійні сміттєзвалища, паління трави, сортування та вивіз сміття – це основні екологічні проблеми, які є в нашій громаді. Якщо далі не займатися їх вирішенням, то руху не буде. Напрацювання та затвердження відповідних змін до Стратегії є важливим, щоб не просто працювати, а забезпечити системні зміни. Тому працюємо далі в цьому напрямку», – вважає заступник сільського голови Смідинської ТГ Олександр Приходюк.

Заступник сільського голови Смідинської ТГ Олександр ПриходюкЗаступник сільського голови Смідинської ТГ Олександр Приходюк
 

Довідково:
Матеріал підготовлено Волинським Інститутом Права за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в межах грантового компонента проєкту EU4USociety. Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 січня 2024
16:10
07 грудня 2023
02 жовтня 2023
28 вересня 2023
12:48
17 вересня 2023
05 вересня 2023
04 липня 2023
23 червня 2023
08 червня 2023