Поділитись:

Благовіщення: прикмети та заборони свята

Середа, 06 квітня 2022, 19:40
Благовіщення: прикмети та заборони свята

7 квітня християни східного обряду відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Вважається, що цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.

Про прикмети та заборони цього свята пише ZN.ua.

Що не можна робити в Благовіщення

У свято заборонено займатися фізичною працею. Не можна займатися роботою по дому: шити, в'язати, прати, вишивати.

Не можна лихословити, лаятись, бажати іншим зла. Забороняється навіть думати про погане.

Свято випадає на Великий піст, тому необхідно дотримуватися обмежень цього часу: не можна їсти м'ясні та молочні продукти, вживати алкоголь та переїдати. Але на честь свята пом'якшуються деякі обмеження посту: можна їсти рибу та морепродукти.

У свято забороняється давати комусь у борг.

Прикмети Благовіщення

По погоді на Благовіщення намагалися передбачити, яким буде врожай та літні місяці. Якщо день був вітряний, з ранковим туманом та інеєм, очікувалося врожайне літо. У давнину у цей день вшановується дощ. До гарного збору ярих, огірків, груздів був мороз; до теплих літніх днів і до великої кількості горіхів – гроза.

У день Благовіщення немає ластівок – до холодної весни. Благовіщенське небо темне, беззоряне – кури мало нанесуть яєць. Благовіщенський сніг на дахах не розтане до 6 травня (Єгорія), а сильний мороз до сорока морозних ранків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів