Поділитись:

Що робити, коли силоміць вивозять з України: поради поліції

П'ятниця, 01 квітня 2022, 01:56

Перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький розповів громадянам, як врятувати своє життя, якщо їх силоміць вивезли з України.

Про це пресслужба Патрульної поліції України поінформувала у Телеграмі, повідомляє Укрінформ.

«За 35 днів війни окупанти примусово депортували з України майже пів мільйона людей. Якщо ви або хтось із ваших знайомих став жертвою ворожого злочину і був насильно вивезений до рф – пояснюємо як врятуватися», – зазначив правоохоронець.

Тож, якщо особа опинилася на території рф, їй необхідно зв’язатися зі своїми друзями, знайомими або звернутися до організації «Допомагаємо поїхати» @helpingtoleave_bot.

«Пам‘ятайте, ви не зобов‘язані оформляти заяву на тимчасове перебування/біженство чи притулок. Уникайте маніпуляцій з вашим паспортом (позначки, печатки) та не підписуйте жодних документів. За першої ж нагоди відмовляйтесь від поїздок до таборів для переміщених осіб», – поінформував поліцейський.

Перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції також порадив громадянам, як виїхати з рф. За його словами, обмежень на виїзд для громадян України з точки зору закону немає.

«Потрапивши на територію ЄС, ви можете вирушити до будь-якої країни, де можете оформити статус на тимчасовий захист, який дозволяє отримати тимчасове житло, пільги та фінансову допомогу. Ви можете не оформляти статус після прибуття, а самостійно шукати житло та роботу», – уточнив Білошицький.

За його словами, медична та юридична допомога українцям надається безкоштовно.

«Ваші СІМ-картки та банківські картки працюють в ЄС (на відміну від росії). У країні в‘їзду не обов‘язково просити тимчасовий притулок», – зазначив він.

Білошицький також поінформував про маршрут виїзду з рф.

«Найзручніший маршрут — через естонський кордон (пропускний пункт Івангород-Нарва). Ви можете дістатись до Санкт-Петербурга потягом, а звідти попуткою або електричкою до Івангорода. З Нарви можна дістатись до Таллінна (безкоштовно для українців)», – уточнив правоохоронець.

Потім громадяни, опинившись в Естонії, можуть звернутися за допомогою з будь-яких питань за безкоштовним номером 12-47 або +3726001247. У росії громадяни можуть придбати квиток на автобус Ecolines до Риги (Латвія) чи Вільнюса (Литви).

Говорячи про тих, хто опинився у «днр», він зазначив, що наразі на території «днр» діють «фільтраційні табори» – спеціальні місця перевірки громадян України.

У випадку потрапляння до такого табору він радить нашим співгромадянам перед перевіркою видалити всю «підозрілу» інформацію зі свого смартфона: обговорення політичних питань, бойових дій, засудження політики путіна та росії, фото військової техніки та руйнувань.

Також Білошицький порадив громадянам вийти з чатів, де обговорюються новини, та відписатися від каналів.

«Якщо користуєтесь декількома месенджерами – залиште найменш активний у використанні. Установіть двофакторну аутентифікацію на телефоні та на всі додатки з соцмережами. У разі допиту поводьтеся максимально нейтрально, не ведіться на провокації, не обговорюйте політичні погляди, не вступайте в розмови», – порадив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 березня 2024
18:46
27 березня 2024
20:57
14:09