Поділитись:

Уряд готує програму підтримки депортованих окупантами українців – Верещук

Вівторок, 29 березня 2022, 22:24

Кабінет міністрів зараз готує програму підтримки людей, яких російські окупанти силоміць депортували до рф. Вже чимало людей змогли повернутися до України із російської території, куди їх примусово перемістили.

Про це повідомила віцепрем’єр-міністерка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук, передає «Громадське».

Вона заявила, що росія зараз поспіхом намагається створити медійну картинку для закордонного й внутрішнього споживача, показуючи себе країною-миротворицею, яка «допомагає» російськомовним українцям виїжджати з «ненависної» їм землі.

«Але ми знаємо, що це насильницьке вивезення, якому з часом дадуть правову оцінку. Нам треба більше озвучувати, що ми робитимемо в таких випадках. Щодо російської пропагандистської картинки – вона марна», – сказала Верещук.

Міністерка заявила, що вже чимало людей змогли повернутися до України із російської території, куди їх примусово перемістили. Якщо у депортованих українців є при собі документи, що підтверджують особу та можливість – слід дістатися українських консульських установ або ж зателефонувати. Так можна отримати реальну допомогу і повернутися в Україну.

Зазначимо, російські окупанти примусово вивезли вже близько 40 тисяч українців за межі підконтрольної території. У громадян України відбирають документи, що посвідчують особу, та відправляють у так звані фільтраційні табори.

Як повідомили у Головному управлінні розвідки Міноборони України, людей, яких рф незаконно депортує з окупованих територіях, відправляють до економічно депресивних районів.

Як кінцевий пункт призначення називають низку північних областей, зокрема Сахалін. Українцям «пропонують» офіційне працевлаштування через центри зайнятості. Ті, хто погоджується, отримують документи, які забороняють виїзд із російських регіонів протягом двох років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
11 березня 2024
27 лютого 2024
22 лютого 2024
31 грудня 2023
25 грудня 2023
16 грудня 2023
10 грудня 2023
07 грудня 2023
21 листопада 2023