Поділитись:

Плата за «простій»: боротьба за виживання бізнесу у Луцьку під час війни

Четвер, 31 березня 2022, 14:31
Плата за «простій»: боротьба за виживання бізнесу у Луцьку під час війни

Війна зруйнувала звичний ритм життя кожного. І чи не найбільше ці руйнування на собі відчув дрібний і середній бізнес. Адже навіть ті, хто не втратив свого майна безпосередньо внаслідок бойових дій, відчули інші наслідки війни: проблеми з логістикою, дефіцит, різкі скачки цін, відтік співробітників тощо. До всіх цих проблем додалася ще одна – як бути з орендою землі та приміщень, якщо бізнес зупинився на період війни? Держава та місцева влада намагаються знайти інструменти допомоги підприємцям, відтермінувати ті чи інші платежі, спростити звітність тощо.

Однак, економіка – це складний механізм, який не так залежить від зовнішнього регулятора, як між численних зв'язків між собою. Зокрема, у Луцьку виникають непоодинокі ситуації, коли бізнес, який заробляв до війни на оренді торгівельних чи виробничих площ, сьогодні не хоче втрачати своїх довоєнних доходів. Не дивлячись на те, що орендарі були змушені призупинити свою діяльність через війну.

До прикладу, така ситуація виникла у власниці книжкового магазину «Бегемот», який 20 років пропрацював у Луцьку на вулиці Лесі Українки, а тепер опинився під загрозою закриття.

Про те, чому задумується над тим, щоб закрити бізнес, який працював 20 років, і виїхати за кордон, у коментарі сайту новин Луцька і Волині «Конкурент» розповідає власниця «Бегемота» пані Наталія.

Підприємниця розповідає, що як тільки розпочалася війна 24 лютого, вона була змушена закрити свій магазин. Він не працював, як і більшість закладів у місті.

«Влада закликає бізнес продовжити роботу. Тож ми відкрили магазин і відразу отримали рахунок за оренду торгівельної площі від орендаря землі під Книжковим пасажем, підприємця Пахольчука Володимира Євгеновича», – розповідає пані Наталія.

Орендну плату нарахували в повному обсязі, не дивлячись на те, що магазин не працював через форс-мажорні обставини, а саме – війну. Тож власниця «Бегемота» відмовилася платити орендну плату за період, впродовж якого магазин не працював. А це майже пів місяця.

Та замість конструктивного діалогу, розповідає підприємниця, Володимир Пахольчук почав вдаватися до шантажу. Наприклад, він відключив магазин пані Наталії від світла, а разом з ним у «Бегемоті» зникло й опалення.

Правознавці зазначають, що це спір, який виникає з договору оренди, укладеного між двома приватними особами. Тож радять звертатися до суду. Та власниця «Бегемота» зазначає, що хоч і впевнена, що суд стане на її захист, судитися навряд буде, адже це може затягнутися на роки, а цього часу вона не має.

Плата за «простій»: боротьба за виживання бізнесу у Луцьку під час війни 

Окрім того, додає лучанка, орендар землі під пасажем не лише «тероризує» її вимиканням регулярним вимкненням світла у магазині, а ще й уникає сплати земельного податку. Адже, за словами пані Наталії, він сплачує земельний податок не за ставкою 10%, як для будівництва та обслуговування будівель ринкової інфраструктури, а за значно нижчою ставкою - 3%.

«Цей чоловік видає себе за директора Книжково ринку, хоча він не є таким. Адже є відповідне рішення суду від 2011 року, у якому зазначено, що права власності на ринок він не має», – додає пані Наталія.

Додзвонитися на урядову «гарячу лінію», щоб розповісти про проблему, з якою стикнулася, підприємниця не змогла, адже там ніхто не відповідає. Тож куди звернутися, аби відстояти своє право і зберегти бізнес, власниця «Бегемота» не знає.

Втім, пані Наталія додає, що зателефонувала на «гарячу лінію» Миколаївської обласної військової  адміністрації й там переконали, що якби подібна ситуація трапилася у Миколаївський області, її невідкладно вирішили б на її користь.  

«Було б чудово, якби при Волинській обласній військовій адміністрації запрацювала така «гаряча лінія». Бо ж хто може захистити права підприємців в умовах війни?», – каже власниця бізнесу.  

Панія Наталія додає, що дуже не хотіла б закривати книжковий магазин, до якого так звикли лучани за 20 років. Разом з тим і принципово не хоче платити неправомірно нарахованої орендної плати. І зазначає, що буде змушена поставити крапку на своєму бізнесі у Луцьку, якщо в жодній владній інстанції не знайде підтримки.  

«Якщо ніхто з владних кабінетів не допоможе мені у цій ситуації, я буду вимушена закрити магазин, звільнити найманого працівника і виїхати з міста», – наголошує пані Наталія.

Нагадаємо, що для прискорення проведення закупівель робіт, товарів і послуг, необхідних для посилення обороноздатності країни, Луцька міська рада спростила процедуру публічних закупівель.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів