Долар за 30: гривня стрімко падає на фоні загрози вторгнення

Середа, 23 лютого 2022, 15:52

Національний банк України підвищив курс американської валюти майже до 29 гривень за долар. Головним чинником для різкого стрибка стала підвищена загроза вторгнення Російської Федерації, а також визнання країною-агресором самопроголошених «ДНР» та «ЛНР».

Як ситуація довкола української гривні розвиватиметься надалі та який прогноз дають експерти, йдеться у матеріалі «Слово і діло».

Що відбувається з курсом валют на ринках

Офіційний курс долара на ранок 23 лютого встановили на рівні 28,99 грн/долар, що на 51 копійку більше, ніж у попередній банківський день (найвищий показник за 4 роки). Курс євро зріс на 62 копійки та становить 32,90 грн/євро.

За останні два тижні перший різкий стрибок курсу долара припав на 15 лютого – напередодні дати, коли західні ЗМІ прогнозували вторгнення Росії. Тоді гривня впала з 28,03 грн/долар до 28,53 грн/долар. Однак наступного дня національна валюта дещо зміцнилася і кілька днів була більш-менш стабільною.

У понеділок, 21 лютого, президент Росії Володимир Путін ухвалив рішення про визнання самопроголошених «ДНР» та «ЛНР». Вже вранці наступного дня котирування курсів купівлі та продажу долара в українських банках зросли на 10-44 копійок.

Офіційний курс долара станом на 22 лютого зріс з 28,34 грн до 28,48 грн.

Тим часом курс американської валюти на міжбанку становить 29,22 грн – на 12.15 23 лютого (на відкритті курс становив 29,06 грн).

Для порівняння, 21 лютого долар на міжбанку продавали по 28,61 грн/долар, наступного дня він здорожчав до 29,06 грн.

Купити долар США в банках можна від 29,3 грн. 21 лютого долар в українських банках коштував від 28,55 грн.

Курс долара в банках станом на ранок 23 лютого:

  • Приватбанк – 29,5 грн;
  • Ощадбанк – 29,7 грн;
  • Монобанк – 29,4 грн;
  • Укрексімбанк – 29,3 грн;
  • Райффайзен – 29,35 грн;
  • ПУМБ – 29,4 грн;
  • Альфа-Банк – 29,3 грн;
  • Універсал Банк – 29,3 грн;
  • Укрсиббанк – 29,3 грн.

А от продати американську валюту можна від 28,6 грн/долар до 29,05 грн/долар.

Як ситуація розвиватиметься надалі – прогнози експертів

Економіст Олександр Хмелевський наголосив, що останнім часом головним фактором, який впливає на валютний курс, є загроза російської агресії.

«Коли загроза агресії зростає, то курс гривні знижується, і навпаки – якщо лунають заяви про те, що рівень загрози невеликий, то гривня зміцнюється», – пояснив він.

За його словами, оскільки Росія визнала незалежність «ДНР» та «ЛНР», а Путін підписав указ про введення російських військ на їхні території, ймовірність російського вторгнення суттєво зросла. Відповідно, і курс гривні стрімко знизився.

«Зараз на міжбанківському ринку курс гривні становить 29,04 – 29,06 гривні за долар. На жаль, я не очікую, що загроза вторгнення знизиться найближчим часом, тому курс гривні буде знижуватись і надалі», – сказав Хмелевський.

За прогнозами економіста, наступна позначка – 30 гривень за долар, яка може бути досягнута найближчими днями.

«Якщо вторгнення відбудеться, то гривня знеціниться більш суттєво. Ступінь девальвації залежатиме від масштабів вторгнення та втрачених територій», – наголосив експерт.

Керівник відділу аналітики ForexClub Андрій Шевчишин зазначив, що робити будь-які прогнози щодо руху ринку в умовах високої невизначеності щодо можливої ​​агресії буде неправильно.

«Можна лише констатувати факт, що на сьогодні гривня вже дісталася максимальних рівнів з лютого 2015 року – 28,3 грн за долар. Йде масовий відтік капіталу, і лише НБУ намагається збити попит валютними інтервенціями. Але геополітичні ризики домінують», – розповів він.

Шевчишин також додав, що готівковий ринок торгується за ціною продажу близько 29,7 грн за долар. Крім цього, у країні запровадять надзвичайний стан.

«У таких умовах прогнози робити проблематично, інформація змінюється щогодини. Можна лише розглядати різні сценарії. І те, у моменти паніки та зашкалюючих емоцій, курс просто може не піддаватися контролю та стримуванню НБУ», – пояснив він.

У підсумку, за словами експерта, найближчим часом цільовий рівень для курсу – 29,5 грн за долар.

«Якщо ситуація розвиватиметься за негативним сценарієм і зростатиме ймовірність широкомасштабного вторгнення, і воно буде реалізовано, гривня може впасти до позначок 31,5 грн за долар. Це перша ціль», – спрогнозував він.

Шевчишин наголосив, що подальший рух курсу залежатиме від масштабів та тривалості військових дій.

Нагадаємо, загроза російського вторгнення в Україну призвела до того, що за кілька місяців з України вивели майже 12,5 млрд доларів.

Анастасія Дячкіна, спеціально для «Слово і діло»

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: