Поділитись:

Долар за 30: гривня стрімко падає на фоні загрози вторгнення

Середа, 23 лютого 2022, 15:52
Долар за 30: гривня стрімко падає на фоні загрози вторгнення

Національний банк України підвищив курс американської валюти майже до 29 гривень за долар. Головним чинником для різкого стрибка стала підвищена загроза вторгнення Російської Федерації, а також визнання країною-агресором самопроголошених «ДНР» та «ЛНР».

Як ситуація довкола української гривні розвиватиметься надалі та який прогноз дають експерти, йдеться у матеріалі «Слово і діло».

Що відбувається з курсом валют на ринках

Офіційний курс долара на ранок 23 лютого встановили на рівні 28,99 грн/долар, що на 51 копійку більше, ніж у попередній банківський день (найвищий показник за 4 роки). Курс євро зріс на 62 копійки та становить 32,90 грн/євро.

Долар за 30: гривня стрімко падає на фоні загрози вторгнення

За останні два тижні перший різкий стрибок курсу долара припав на 15 лютого – напередодні дати, коли західні ЗМІ прогнозували вторгнення Росії. Тоді гривня впала з 28,03 грн/долар до 28,53 грн/долар. Однак наступного дня національна валюта дещо зміцнилася і кілька днів була більш-менш стабільною.

У понеділок, 21 лютого, президент Росії Володимир Путін ухвалив рішення про визнання самопроголошених «ДНР» та «ЛНР». Вже вранці наступного дня котирування курсів купівлі та продажу долара в українських банках зросли на 10-44 копійок.

Офіційний курс долара станом на 22 лютого зріс з 28,34 грн до 28,48 грн.

Тим часом курс американської валюти на міжбанку становить 29,22 грн – на 12.15 23 лютого (на відкритті курс становив 29,06 грн).

Долар за 30: гривня стрімко падає на фоні загрози вторгнення

Для порівняння, 21 лютого долар на міжбанку продавали по 28,61 грн/долар, наступного дня він здорожчав до 29,06 грн.

Купити долар США в банках можна від 29,3 грн. 21 лютого долар в українських банках коштував від 28,55 грн.

Курс долара в банках станом на ранок 23 лютого:

  • Приватбанк – 29,5 грн;
  • Ощадбанк – 29,7 грн;
  • Монобанк – 29,4 грн;
  • Укрексімбанк – 29,3 грн;
  • Райффайзен – 29,35 грн;
  • ПУМБ – 29,4 грн;
  • Альфа-Банк – 29,3 грн;
  • Універсал Банк – 29,3 грн;
  • Укрсиббанк – 29,3 грн.

А от продати американську валюту можна від 28,6 грн/долар до 29,05 грн/долар.

Як ситуація розвиватиметься надалі – прогнози експертів

Економіст Олександр Хмелевський наголосив, що останнім часом головним фактором, який впливає на валютний курс, є загроза російської агресії.

«Коли загроза агресії зростає, то курс гривні знижується, і навпаки – якщо лунають заяви про те, що рівень загрози невеликий, то гривня зміцнюється», – пояснив він.

За його словами, оскільки Росія визнала незалежність «ДНР» та «ЛНР», а Путін підписав указ про введення російських військ на їхні території, ймовірність російського вторгнення суттєво зросла. Відповідно, і курс гривні стрімко знизився.

«Зараз на міжбанківському ринку курс гривні становить 29,04 – 29,06 гривні за долар. На жаль, я не очікую, що загроза вторгнення знизиться найближчим часом, тому курс гривні буде знижуватись і надалі», – сказав Хмелевський.

За прогнозами економіста, наступна позначка – 30 гривень за долар, яка може бути досягнута найближчими днями.

«Якщо вторгнення відбудеться, то гривня знеціниться більш суттєво. Ступінь девальвації залежатиме від масштабів вторгнення та втрачених територій», – наголосив експерт.

Керівник відділу аналітики ForexClub Андрій Шевчишин зазначив, що робити будь-які прогнози щодо руху ринку в умовах високої невизначеності щодо можливої ​​агресії буде неправильно.

«Можна лише констатувати факт, що на сьогодні гривня вже дісталася максимальних рівнів з лютого 2015 року – 28,3 грн за долар. Йде масовий відтік капіталу, і лише НБУ намагається збити попит валютними інтервенціями. Але геополітичні ризики домінують», – розповів він.

Шевчишин також додав, що готівковий ринок торгується за ціною продажу близько 29,7 грн за долар. Крім цього, у країні запровадять надзвичайний стан.

«У таких умовах прогнози робити проблематично, інформація змінюється щогодини. Можна лише розглядати різні сценарії. І те, у моменти паніки та зашкалюючих емоцій, курс просто може не піддаватися контролю та стримуванню НБУ», – пояснив він.

У підсумку, за словами експерта, найближчим часом цільовий рівень для курсу – 29,5 грн за долар.

«Якщо ситуація розвиватиметься за негативним сценарієм і зростатиме ймовірність широкомасштабного вторгнення, і воно буде реалізовано, гривня може впасти до позначок 31,5 грн за долар. Це перша ціль», – спрогнозував він.

Шевчишин наголосив, що подальший рух курсу залежатиме від масштабів та тривалості військових дій.

Нагадаємо, загроза російського вторгнення в Україну призвела до того, що за кілька місяців з України вивели майже 12,5 млрд доларів.

Анастасія Дячкіна, спеціально для «Слово і діло»

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів