Поділитись:

«Здоров’я хворого – в руках самого хворого», – луцький онколог про профілактику раку

Субота, 05 лютого 2022, 16:12

фото ілюстративне

Вчасне звернення до медиків урятувало життя не одній людині. Саме тому дуже важливо пильнувати власне здоров’я й обстежуватися. Рання діагностика дозволяє вчасно розпочати лікування онкологічних хвороб. І його результати набагато кращі, аніж в запущених випадках.

Про це розповів завідувач хіміотерапевтичного відділення КП «Волинський обласний медичний центр онкології» Ігор Чоплак ІА «Волинські новини».

4 лютого – Всесвітній день боротьби з раком. Щороку від цієї хвороби помирають тисячі українців. І майже щороку онкологія входить до трійки причин смертності в країні.

Зі слів завідувач хіміотерапевтичного відділення КП «Волинський обласний медичний центр онкології» Ігоря Чоплака, щороку кількість пацієнтів, які отримують хіміотерапію, зростає.

«2019 року у відділенні було проліковано 3646 хворих, 2020-го – 4212, а 2021-го виписали 5849 пацієнтів. Це можна пояснити тим, що, по-перше, зростає захворюваність, а по-друге, останні два роки було дуже добре забезпечення хіміопрепаратами, тому більшість медикаментів були безплатними. Тож для пацієнтів зменшувалась вартість лікування», – зазначає він.

Ігор Чоплак><span class=Ігор Чоплак
 

За цей час у відділенні медичну допомогу отримували не лише волиняни, а й жителі інших областей: Львівської, Тернопільської, Рівненської, Житомирської, Чернівецької. Адже, відповідно до медичної реформи, пацієнти можуть самі обирати заклади, де їм лікуватися, незалежно від місця проживання.

У відділенні наразі 30 ліжок. Тут лікують усі злоякісні новоутворення, окрім гематології (таких пацієнтів лікують в окремому відділенні). Основний контингент пацієнтів, які отримують хіміотерапію, мають рак молочної залози, рак жіночих статевих органів, органів дихання і шлунково-кишкового тракту. Хоча у відділенні лікують всі локалізації онкологічних процесів.

Ігор Чоплак зауважує: насторожує те, що більшість пацієнтів невчасно звертаються по допомогу і приходять уже з запущеними хворобами, тож лікувати їх треба довше і складніше.

«На жаль, найбільше наших пацієнтів мали третю-четверту стадії. У 2021 році таких було 76 %. Ця цифра така ще й тому, що сьогодні розвивається хірургія, і зараз багато локалізацій на перших-других стадіях, за нинішніми стандартами, успішно оперують і вони не потребують подальшого спецлікування. Але є високий відсоток занедбаних пацієнтів. Багато хто боїться вчасно обстежуватися, бо лякає фінансове навантаження, бояться самого слова «онкологія» і звертаються запізно по медичну допомогу. Тому в першу чергу має бути профілактика. Адже здоров’я хворого – в руках самого хворого, він має чути свій організм, вчасно звертатися до сімейного лікаря й не чекати, що хтось його змусить обстежитись», – наголошує медик.

Самі препарати, зауважує медик, – дуже дорогі. Наразі значну частину медикаментів оплачує держава. Проте медицина рухається вперед, постійно з’являються новіші й сучасніші препарати.

«У нас проводять всі сучасні методи лікування, вводимо таргетні препарати, застосовуємо імунотерапію. Усе, звісно, залежить від фінансування, бо дуже дорогі, найсучасніші препарати держава не покриває. Але можливості й напрацювання зі всіма найсучаснішими препаратами у нас є», – зазначає він.

Наразі в онкоцентрі очікують на поставку ліків на 2022 рік. А кількість курсів хіміотерапії залежить від діагнозу пацієнта і прогресу його хвороби.

«Кількість курсів хіміотерапій залежить від мети. Є неоад’ювантна (передопераційна) терапія, мета якої – підготувати хворого до найменш травматичного методу операції, зменшити пухлину і підготувати до хірургічного втручання. Є ад’ювантна (післяопераційна, профілактична) – терапія, яку надають пацієнтам після операцій, щоб зменшити можливість ризиків рецидивів або метастазів у майбутньому. І є паліативна (лікувальна) терапія, коли ми маємо неоперабельні форми раку і сама хіміотерапія призупиняє й стабілізує процес. Ми, як і будь-яку хронічну хворобу, намагаємось загнати в ремісію, контролювати її та стабілізувати. Залежно від мети, хворим призначають різну кількість курсів хіміотерапії: передопераційна – це три-чотири курси, профілактична – чотири-шість, а лікувальна залежить від результатів», – зауважує він.

Загалом, наголошує медик, дуже багато залежить від того, як пацієнти налаштовані на боротьбу з хворобою. Адже саме позитивний настрій, підтримка близьких мотивують хворих одужувати швидше.

«Воля до життя і настрій – це, напевне, відсотків 40 успішного лікування. Бо якщо людина не хоче лікуватися, ніякими силами не змусиш організм боротися з хворобою. Чому в багатьох пацієнтів занедбані стани? У них не було бажання навіть обстежуватися, то звідки візьметься бажання лікуватися? Тут головне – самоповага, любов до себе і свого організму. Треба себе поважати, любити і стежити за собою. А бажання лікуватися – основне: якщо його немає, то жодні ліки не допоможуть. Тому позитивний настрій, підтримка рідних, друзів – це величезний відсоток успіху в нашій справі», – резюмує він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів