Цькування, психологічний тиск, і жорстке замовчування: що спричиняє трагедії серед військових (відео)

П'ятниця, 04 лютого 2022, 19:30

«Звуження свідомості, відсутність соціальної адаптації і цькування призвели до трагедії у Дніпрі, коли військовослужбовець Нацгвардії розстріляв товаришів по службі в караулі. «У нього була мотивація – виконати обов’язок перед Державою. Він йшов до війська «в рожевих окулярах». За короткий термін служби – став бездоганною бойовою одиницею, справно поводився зі зброєю. Але – власна гідність – найвразливіша мішень. Натомість – її «ламали через коліно». Він був, як загнаний вовк. А при затриманні ще повністю не усвідомлював, що накоїв – лише відчуття того, що пройшов рівень, як в грі».

У мене є досвід співпраці з частиною Нацгвардії у Луцьку. Там психологи вирішують на місці складні питання, не затягуючи. «Глухий кут замовчувань» приховує принижень та погроз. Кожен командир – свого роду психолог. Бійці, що пройшли бойовий досвід знають, як скорегувати ситуацію».

Після повернення з зони бойових дій потрібно щонайменше п’ять днів для роботи фахових психологів – при потребі потрібно залучити позаштатних. Чому цього не роблять в кожній частині?

Про все це розповіла Олена Звєрєва, кризовий психолог, в програмі «Прайм Тайм» телеканалу «Конкурент TV».

Детальніше – у відео.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: