Українські полярники зафіксували хвилі від виверження вулкану в Тихому океані (відео)

Вівторок, 18 січня 2022, 06:43

Українські полярники зафіксували наслідки виверження підводного вулкана в Тихому океані на антарктичній станції «Академік Вернадський».

Про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр у Фейсбуці.

«Вранці 15 січня у південній частині Тихого океану відбулося потужне виверження підводного вулкана Хунга-Тонга-Хунга-Хапаай. Стовп попелу сягнув понад 20 км у висоту й накрив основний острів Королівства Тонго. Попередньо індекс експлозивності (VEI), за яким вимірюють силу виверження, оцінюють в 5 балів (максимальний). Виверження Хунга-Тонга-Хунга-Хапаай супроводжувалося землетрусами магнітудою 5-5,8 та цунамі, хвилі якого дійшли… навіть до Антарктиди. Так, 15 січня о 17-й годині UTC на станції «Академік Вернадський», розташованій за більш як 7800 км від місця виверження, наші вчені зафіксували хвилі, викликані вулканом», – йдеться у повідомленні.

Метеоролог 26-ї УАЕ Олександр Надточій зазначив, що хвиля дійшла до станції висотою 60 см, і це з урахуванням того, що акваторії вкриті суцільною кригою.

На додаток, були зафіксовані «стрибки» атмосферного тиску, які зображені на відповідному графіку. Адже «потужний вибух вулкану можна порівняти з відкриттям пляшки шампанського».

«В момент виверження біля жерла поширюється вибухова хвиля, яка в міру зниження енергії через кілька десятків кілометрів перетворюється на звукову, а через сотні і тисячі км переходить у коливання атмосферного тиску, яке і вловлюють чутливі датчики. До речі, такі ж атмосферні зміни були зареєстровані і в Україні, і навіть на Алясці», – додають в НАНЦ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: