Покинули машини та втекли: на Волині сполохали незаконних лісорубів

П'ятниця, 14 січня 2022, 17:03

Поблизу села Поворськ Ковельського району невідомі особи незаконно рубали ліс.

Про це інформують Волинські новини, посилаючись на повідомлення жителів громади.

Зі слів очевидців, дерева рубають незаконно, адже коли на місце події викликали поліцію, лісоруби втекли та залишили «УРАЛ» та КамАЗ, які були загружені зрізаними деревами.

Інформацію підтвердили у пресслужбі ГУНП у Волинській області, правоохоронці зазначили, що дійсно до них 12 січня надходило повідомлення про незаконну порубку дерев на території Поворської ТГ.

«Виїжджали поліцейські. З місця події вилучено КамаАЗ з деревиною та маніпулятор «УРАЛ». Відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 2 ст. 185 Кримінального кодексу України. Наразі поліція встановлює причетних до вчинення правопорушення осіб», – зазначили у поліції.

Як повідомили у пресслужбі Волинського ОУЛМГ у середу, 12 січня, надійшло повідомлення про факт незаконної порубки. На місці працювали поліція та державна лісова охорона. Встановлено, що незаконну порубку проводили на території земель громади, які не перебувають під охороною лісівників. Очевидно, що це – далеко не перший подібний факт.

Як повідомили у поліції, вантажівки вилучили та внесли відомості до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань. Вивчаються деталі справи, встановлюються причетні.

На жаль, самосійні ліси, які виросли на землях громад чи приватних паях, перебувають у найбільшій зоні ризику щодо незаконного вирубування. Знаючи недоліки законодавства, чорні лісоруби часто зловживають ситуацією. Саме такі ліси є найпоширенішим джерелом походження незаконної деревини на приватних пилорамах.

Працівники державної лісової охорони готові взяти на себе відповідальність за збереження таких територій за умови передачі їх у підпорядкування держави. З такими пропозиціями підприємства Волинського ОУЛМГ неодноразово зверталися до органів місцевого самоврядування.

Вплинути на ситуацію і зберегти самосійні ліси в нинішніх умовах можливо лише завдяки твердій позиції та спільним зусиллям поліції, органів місцевої влади, небайдужих громадян і лісівників.

У ВОУЛМГ звертаються до всіх громадян: якщо ви стали свідком подібної підозрілої ситуації, негайно інформуйте поліцію – телефонуйте за номером «102».

За можливості повідомляйте також у місцевий лісгосп, телефонуйте за номерами (0332) 72 00 54 (цілодобово) або 0800 50 10 06 (у робочі дні, з 8.00 до 17.00).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: