Поділитись:

Євген Колопотенко розповів батькам про нове меню у школах

Вівторок, 11 січня 2022, 20:33

Євген Колопотенко, який розробив нове «здорове» меню для дітей у школах, розповів батькам, як розуміти та проконтролювати, наскільки все чесно та якісно.

Відповідний допис він опублікував на свої сторінці у Фейсбуці.

Колопотенко нагадав, що нове меню розробили за ініціативи Першої леді України, яка хотіла, щоб діти харчувались корисними та «здоровими» продуктами, тобто «менше хліба, менше солі, менше цукру, більше овочів, більше фруктів, більше м'яса». Тому Євген зі своєю командою почали розробляти страви для дітей, які згодом затвердили ДПСС та МОЗ.

Проте, повернувшись до школи після канікул, у їдальнях батьки були не дуже задоволені новим меню. Євген Клопотенко поділився декількома пунктами, як батьки можуть проконтролювати, чи все чесно та якісно відтворено у їх школах:

  • Продивіться норми. Якщо їжа не відповідає прописаним там тезам, то це порушення.
  • Якщо у школі вже зараз відмовилися повністю від цукру та солі, то це не є коректним. Євген з командою спеціально пролобіювали перехідний етап. Це означає, що кількість солі та цукру мають зменшувати поступово.
  • Ви можете подивитися, які страви розробив Євген, який вони мають вигляд та перевірити, чи схоже воно на їжу у вашій школі. Якщо є невідповідності, то це порушення. Щоб ви могли це проаналізувати, його команда створила на основі розроблених рецептур, детальні техкартки. Там є фото страв, покрокове приготування та інші подробиці.
  • Якщо ви знайшли порушення, то можете попросити пояснень в адміністрації школи. Якщо школа не реагує, то ви маєте право звернутися до ДПСС.

«Але навіть при всіх цих обставинах я розумію, що деякі кухарі мають недостатню кваліфікацію. Тому у лютому-березні моя команда Культура їжі I Cult Food разом з Україно-швейцарським проєктом Діємо Для Здоров'я запустять в обласних центрах офлайн-тренінги для кухарів», – додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
17 жовтня 2023
17 травня 2023
12 березня 2023
11 вересня 2022
22 травня 2022
13 травня 2022
23 січня 2022
16 січня 2022
14 січня 2022
15 грудня 2019