Поділитись:

«Газовий» майдан у Казахстані: що відомо про протести по всій країні (фото, відео)

Середа, 05 січня 2022, 08:15
«Газовий» майдан у Казахстані: що відомо про протести по всій країні (фото, відео)

Вже кілька днів у Казахстані проходять протести. Люди вийшли на вулиці міст через підвищення цін на газ. Громадяни вимагали відставки президента і всього уряду і виступили проти корупції.

Так, громадяни вимагали відставки уряду і кричали: "Іди, старий". Протести проходять у Жанаозені, Курику, Акшукурі та інших населених пунктах. Найбільший – в Актау, куди вахтовики прийшли пішки з родовища Каламкас. Мешканці Казахстану обурені корупцією у владі, пише УНІАН.

Також повідомлялося, що в деяких містах почалися проблеми з інтернетом, а опозиційні спільноти в соціальних мережах блокувалися.

«Газовий» майдан у Казахстані: що відомо про протести по всій країні (фото, відео) 

Президент Казахстану Касим-Жомар Токаєв відреагував. 5 січня він проведе нараду з питань соціально-економічної ситуації в країні. Також він пообіцяв знизити ціну на скраплений газ, а інші вимоги демонстрантів розглянути в ході робочої наради.

Після цього стало відомо, що в одному з найбільших міст Казахстану Алмати почалася гостра фаза зіткнень між протестувальниками й поліцейськими. Щоб розігнати протестувальників, силовики зокрема застосовують сльозогінний газ.

Центр міста був затягнутий димом від світлошумових гранат. Відомо, що в місті загорілися кілька поліцейських машин, одна з них підірвалася. Поки невідомо через що саме стався вибух.

Після цього стало відомо, що президент охопленого протестами Казахстану запровадив надзвичайний стан в Алмати. Режим НП діятиме з 1: 30 5 січня до півночі 19 січня.

На вулиці Казахстану вивели військову техніку, по натовпу відкрили вогонь гумовими кулями. На оприлюднених кадрах чути постріли, і вигуки " вогонь!", вибухи, видно спалахи гранат. Вулиці затягнуті димом.

Незабаром у ЗМІ з'явилася інформація про те, що через "газовий Майдан" президент Казахстану планує оголосити про відставку уряд.

В Алмати поліція затримала більше сотні мітингувальників. За словами однієї з активісток, поліція блокувала шлях учасникам ходи, але затримала тільки чоловіків. Саму мітингуючу поліцейські, за її словами, повалили на землю і вдарили по обличчю.

Затриманих, за повідомленнями, доставили у відділення поліції в Ауезовському і Бостандикском районах.

Також більше ста осіб були затримані в декількох інших містах Казахстану під час акцій протесту. У МВС число затриманих у зв'язку з акціями не повідомляють.

Тепер же стало відомо, що президент Казахстану прийняв відставку уряду. Однак чиновники будуть продовжувати виконання своїх обов'язків до моменту затвердження нового складу уряду.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 березня 2024
13 березня 2024
07 березня 2024
03 січня 2024
06 грудня 2023
10 серпня 2023
10 травня 2023
04 травня 2023
12 березня 2023
08 березня 2023