Поділитись:

«Талібан» оголосив про завершення війни в Афганістані (відео)

Понеділок, 16 серпня 2021, 17:02

Ісламський рух «Талібан», який нещодавно взяв під контроль майже увесь Афганістан, оголосив війну у країні завершеною.

Про це видання Al Jazeera повідомив вранці 16 серпня прессекретар політичного офісу талібів Мохаммад Наїм після того, як бойовики взяли під свій контроль президентський палац в Кабулі.

«Сьогодні великий день для афганського народу і моджахедів. Вони стали свідками плодів своїх зусиль і жертв протягом 20 років. Слава Богу, війна у країні завершена», – заяив Наїм.

Талібану знадобилося більше тижня, щоб захопити країну. Al Jazeera також опублікувала кадри, на яких у президентському палаці перебувають командири талібів з десятками озброєних бойовиків.

Наїм додав, що «Талібан» не хоче жити в ізоляції, і закликав до мирних міжнародних відносин.

«Ми досягли того, чого прагнули, а саме свободи нашої країни і незалежності нашого народу. Ми не дозволимо нікому використовувати наші землі для націлювання на кого-небудь, і ми не хочемо завдавати шкоди іншим», – додав він.

Лідер талібів, який захотів залишитись неназваним, повідомив агентству Reuters, що повстанці з різних провінцій перегруповуються і чекатимуть, поки іноземні сили підуть, перш ніж створювати нову структуру управління. Також, за його словами, бойовикам «Талібану» «наказали дозволити афганцям відновити повсякденну діяльність і не лякати мирних жителів».

Понад 60 західних країн, включно із Україною, США, Великою Британією, Францією і Японією, виступили зі спільною заявою, в якій говориться, що всім афганцям та іноземним громадянам, які бажають виїхати, мають дозволити це зробити. Вранці 16 серпня в аеропорту Кабулу зібралися сотні людей, які намагаються покинути Афганістан. В літаки намагаються потрапити, щоб полетіти навіть стоячи, без місця.

Попередньо повідомлялось про щонайменше п'ятьох загиблих, коли сотні людей намагалися силоміць проникнути в літаки, що вилітали з афганської столиці після того, як угруповання «Талібан» взяло під контроль Кабул.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 березня 2024
27 березня 2024
20:57
14:09