У Луцьку стало дорожче навчатися у мистецьких школах (фото, відео)

Понеділок, 03 січня 2022, 16:43

В обласному центрі Волині з цього року майже на половину підняли оплату за навчання у мистецьких школах.

Про це інформує «Суспільне».

У мистецьких школах Луцька з січня 2022 року на 40-50%, залежно від відділу, зросла плата за навчання, розповіла директорка департаменту культури Тетяна Гнатів. Рішення про підняття цін за навчання у Луцьких музичних школах погодили на виконкомі міської ради.

Ціну за навчання не підвищували з 2017 року. Тетяна Гнатів зауважила: на той час мінімальна зарплата була 3 800 гривень, нині – 6 500.

«Вдвічі зросла мінімальна зарплата, ми ж підняли вартість навчання на 40-50 %», – заявила чиновниця.

Зі слів Тетяни Гнатів, оплата в Луцьких школах – одна з найнижчих у порівнянні з іншими обласними центрами.

«Фортепіано в нас 230 грн, у Тернополі – 360 гривень за місяць, Київ – 400, Рівне – 320 грн. Ось такі ціни», – сказала вона.

Загалом у Луцьку діють три музичні школи, у яких навчаються 2 330 дітей, третина мають пільги в оплаті за навчання, каже Тетяна Гнатів.

Рішення Луцького міськвиконкому передбачає звільнення від плати за навчання дітей пільгових категорій: з багатодітних, малозабезпечених сімей, дітей з інвалідністю, дітей-сиріт чи позбавлених батьківського піклування, дітей учасників бойових дій.

У Луцькій музичній школі № 1 імені Фридерика Шопена навчається 650 учнів, діє шість відділів. Батьків про підвищення плати за навчання попередили напередодні Нового року. Зі слів директорки школи Ольги Чуріної, ніхто з учнів не припиняє навчання через подорожчання.

Нагадаємо, з початку нового 2022 року в Україні набрали чинності понад 100 законів та постанов. Касові апарати стали обов‘язковими для ФОПів, тарифи на воду зросли, а вчителям та лікарям збільшили заробітну плату.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: