Поділитись:

Яка різниця між додатковою і бустерною дозами COVID-вакцини: розповідають у МОЗ

Неділя, 26 грудня 2021, 04:45
Яка різниця між додатковою і бустерною дозами COVID-вакцини: розповідають у МОЗ

Бустерна доза вакцини проти коронавірусу потрібна для посилення її ефективності, а додаткова – для убезпечення хворих, оскільки дві дози можуть не дати належного захисту.

Це роз'яснив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, пише Укрінформ.

«Бустерна доза – це доза, яку вводять, щоб посилити ефективність вакцини, яка з часом знижується. Додаткова доза – це доза, яку вводять, щоб убезпечити людей, у яких через тяжкі хвороби дві дози вакцини можуть не дати належного захисту», – пояснює міністр.

У МОЗ зазначили, що схвалили позицію Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ) щодо ревакцинації населення, незалежно від того, яким препаратом людина щепилася під час первинної вакцинації. У відомстві рекомендують вводити бустерну або ревакцинальну дозу в період від 181-го до 270-го дня від отримання останньої дози.

За словами Ляшка, ревакцинальну дозу запровадили для медичних працівників та працівників будинків інтернатного типу як для груп ризику за професією. Вони можуть отримати її щонайменше через шість місяців з моменту отримання другої дози.

При цьому отримання ревакцинальної дози передбачає видачу документів про вакцинацію, які будуть чинними 270 днів від дати останнього COVID–щеплення.

Додаткову дозу вакцини можуть отримати люди з тяжкими хворобами, в яких міг не сформуватися належний імунний захист після двох щеплень. Зокрема, йдеться про людей з різними видами раку крові (лейкоз, лімфоми, мієломи, гематологічні злоякісні пухлини тощо), з ВІЛ-інфекцією, після трансплантації органів або стовбурових клітин, людей з аутоімунними захворюваннями, які отримують імуносупресивну або імуномодулювальну терапію, людей після хімієтерапії або променевої терапії та пацієнтів, які отримували високі дози стероїдів з будь-якої причини за місяць до вакцинації.

Додаткову дозу можна отримати щонайменше через 28 днів після другої дози вакцини (або першої дози для вакцини Janssen) проти COVID-19. Оптимально ввести її протягом трьох місяців після другої дози. Додаткова доза вводиться тією ж вакциною, що й дві попередні дози. Якщо ця вакцина відсутня, то можлива комбінація вакцин за затвердженими в Україні схемами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів