Поділитись:

МОЗ дозволило вакцинувати дітей від 12 років (відео)

Вівторок, 26 жовтня 2021, 08:48

фото ілюстративне

Національна технічна група експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ) рекомендувала Міністерству охорони здоров’я (МОЗ) дозволити щеплення третьою (бустерною) дозою вакцини від COVID-19. Також НТГЕІ порадила міністерству дозволити в Україні щепити від коронавірусу дітей від 12 років.

Про це повідомляє Суспільне.

Національна технічна група експертів з питань імунопрофілактики опублікувала рекомендації МОЗ «стосовно окремих питань вакцинації проти COVID-19». Зокрема, міністерству рекомендують дозволити “додаткову” (третю дозу для дводозних схем вакцинації, друга доза — для однодозної схеми вакцинації) та «ревакцинальну (бустерну)» дози вакцини.

Таке рішення ухвалили заради збільшення рівня охоплення щепленнями проти COVID-19 серед осіб з груп ризику. Рекомендації набудуть чинності, коли МОЗ затвердить їх окремим наказом.

«Рекомендувати введення додаткової дози в рамках первинної схеми вакцинації для імуноскомпрометованих осіб незалежно від того, вакцина якого виробника була використана в первинній вакцинації. Введення додаткової дози можливе щонайменше через 28 днів після другої (першої дози для однодозної схеми первинної вакцинації) дози вакцини проти COVID-19. Оптимально ввести додаткову дозу в період до 3 місяців. Якщо можливо, додаткову дозу до первинної вакцинації слід відкласти до 2 тижнів після припинення прийому імуносупресивних препаратів», – йдеться у рішенні НТГЕІ.

Бустерну дозу рекомендовано вводити таким категоріям осіб:

  1. Особи з імунодефіцитними станами на момент вакцинації, як: гострі та хронічні лейкози, клінічно агресивні лімфоми (включаючи лімфому Ходжкіна), які перебували на терапії на момент вакцинації або протягом 12 місяців після досягнення ремісії.
  2. Особи, які перебувають під наглядом з хронічними лімфопроліферативними розладами, включаючи гематологічні злоякісні пухлини, такі як низькодиференційована лімфома, хронічний лімфоїдний лейкоз, мієлома.
  3. Імуносупресія, спричинена ВІЛ, з кількістю CD4 <200 клітин/мкл для дорослих або дітей.
  4. Первинні або набуті клітинні|/комбіновані імунодефіцити з лімфопенією (<1000 лімфоцитів/мкл) або з функціональним розладом лімфоцитів.
  5. Трансплантація стовбурових клітин протягом попередніх 24 місяців.
  6. Стійка агаммаглобулінемія (IgG <3 г/л), зумовлена первинним або набутим імунодефіцитом (наприклад, загальний варіабельний імунодефіцит).
  7. Особи з хронічним імуноопосередкованим захворюванням, які отримували кортикостероїдну терапію.
  8. Особи віком понад 60 років, які були щеплені двома дозами вакцини на вірусній платформі (наприклад, CoronoVac).

Додаткова доза може ставитися особам для виїзду в країни, в яких існує відповідна вимога щодо бустерних щеплень.

"При виборі вакцини для проведення ревакцинації проти COVID-19 надавати перевагу вакцини на платформі мРНК. У випадку недоступності вакцини проти COVID-19 на платформі мРНК, може бути використана вакцина на гетерологічній платформі (векторна або інактивована вірусна)",— зазначається в документі.

Щеплення дітей

Національна технічна група експертів з питань імунопрофілактики також рекомендувала МОЗ дозволити вакцинацію проти COVID-19 дітей від 12 до 17 років.

«Враховуючи наявні дані з безпеки та ефективності вакцини Comirnaty від Pfizer/BioNTech для дітей віком від 12 років, а також зростання захворюваності на SARS-CoV-2 серед дітей, рекомендовано проводити вакцинацію осіб віком від 12 до 17 років незалежно від приналежності до групи ризику за умови наявності щеплень, які відповідають віку з урахуванням затверджених протипоказань до вакцинації», – йдеться у заяві НТГЕІ.

Застосування Comirnaty від Pfizer/BioNTech протипоказане у випадку появи алергічної реакції на один із компонентів вакцини.

«Дітям, які перенесли міокардит або перикардит після першої дози вакцини Comirnaty від Pfizer/BioNTech необхідно відкласти введення другої дози в серії щеплень COVID-19 до отримання додаткових наукових даних», – вказано в рекомендаціях.

Рекомендовано відтермінувати вакцинацію проти COVID-19 дітей, які перенесли дитячий мультисистемний запальний синдром до отримання додаткових наукових даних. Вакцина Comirnaty від Pfizer/BioNTech для дітей віком від 12 років використовується за схемою введення 2 доз (0,3 мл) з інтервалом між першою та другою дозами 21-28 діб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 березня 2024
26 березня 2024
25 березня 2024
23 березня 2024
22 березня 2024
14 березня 2024
09 березня 2024
04 березня 2024
01 березня 2024