Поділитись:

Система навчальних закладів Луцької громади розбалансована, – Ірина Чебелюк

Вівторок, 21 грудня 2021, 13:18
Система навчальних закладів Луцької громади розбалансована, – Ірина Чебелюк

Луцька міська рада намагається збалансувати систему закладів загальної середньої освіти. Наразі частина шкіл приєднаних сіл не має достатньої кількості учнів, а деякі приміщення взагалі не придатні для навчання.

Про це зазначила заступниця Луцького міського голови Ірина Чебелюк під час засідання постійної комісії Луцької міської ради з питань планування соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів 21 грудня.

Голова фракції «Громадянський рух «СВІДОМІ» у Луцькій міській раді Тарас Шкітер поцікавився, що змінилося після призначення нового керівника освіти Луцької міської територіальної громади. 

Тарас ШкітерТарас Шкітер
 

Ірина Чебелюк пояснила, що заклади отримали досить широку автономію щодо організації навчального процесу, хоч і лишаються фінансово залежними від департаменту освіти.

Заступниця міського голови розповіла, що після створення департаменту освіти відбулася перевірка всіх навчальних закладів та моніторинг їхніх штатних розписів.

Після утворення Луцької міської територіальної громади в підпорядкування департаменту освіти опинилося 105 навчальних закладів.

«Відчувається певна розбалансованість роботи у тих закладах освіти, які приєдналися до Луцької міської територіальної громади й були окремими юридичними особами. Адже вони звикли, що можуть самостійно розпоряджатися своїми коштами. Ми ж вважаємо, що для всіх має бути одна позиція», – переконана Ірина Чебелюк.

Також заступниця міського голови зауважила, що через повернення Урядом до формули повного циклу, тобто, обов'язкової наявності 1-11 класів у закладах загальної середньої освіти, Луцька громада недоотримала 45 мільйонів гривень освітньої субвенції у 2020 році. За словами посадовиці, у 2021 році Луцькій громаді також не вистачить освітньої субвенції.

Це пов'язано із заповненістю класів, адже для міста встановлена норма – 27 учнів. Однак, це не може бути застосовано для сільських шкіл, адже в деяких класах у селах навчається по 10 дітей. Навіть у Луцьку є приміщення класів, які фізично не можуть вмістити 27 учнів.

«Саме тому ми визначили, які заклади можуть відповідати вимогам до закладів І, ІІ і ІІІ ступенів, і ця збалансованість дасть нам можливість повністю забезпечити навчальний процес за рахунок освітньої субвенції», – зазначила Ірина Чебелюк. 

Також Ірина Чебелюк додала, що цей процес досить стресовий для батьків, адже деякі школи втратять свій ступень. Посадовиця пояснила, що Луцькрада дослідила вартість навчання однієї дитини в кожній зі шкіл. До прикладу, в Іванчицях навчання однієї дитини складало 47,5 гривень за день, в той час, як в школі №1 – 9 гривень. Тому й прийняли рішення про закриття школи в Іванчицях, досягнувши згоди з батьками. 

Проблемною лишається школа у Кульчині, адже приміщення школи не придатне для навчання. Однак, батьки категорично проти закриття школи. За словами Ірини Чебелюк, з нового року продовжиться робота з батьками для досягнення згоди щодо закриття цієї школи й організації довозу дітей до інших навчальних закладів.

Нагадаємо, що в селі Одеради вода підтоплює приміщення школи, тож ремонт закладу необхідно провести невідкладно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів