Поділитись:

Зеленський підписав закон щодо громадянства для росіян, що воюють за Україну

Неділя, 19 грудня 2021, 03:24
Зеленський підписав закон щодо громадянства для росіян, що воюють за Україну

Президент Володимир Зеленський погодив зміни до закону «Про громадянство України» щодо спрощеного отримання громадянства бійцями-іноземцями, що воювали або досі воюють в лавах ЗСУ, та є громадянами держави-агресора, яких переслідують за політичні переконання на батьківщині. Також глава держави ухвалив закон про спрощену видачу українських паспортів жителям тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу.

Про це повідомила пресслужба Офіс президента.

Так, закон про спрощену процедуру набуття громадянства України (законопроєкт №5630) поширюється на людей, які:

  •     є громадянами держави, визнаної ВР державою-агресором або державою-окупантом і зазнали переслідувань через політичні переконання у країні своєї громадянської належності;
  •     проходять або проходили військову службу за контрактом у ЗСУ та особам, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції/операції Об'єднаних сил;
  •     проходять військову службу у ЗСУ та нагороджені державною нагородою;
  •     мають визначні заслуги перед Україною чи становлять державний інтерес для країни.

Крім того, глава держави підписав закон про спрощення процедури отримання українських документів для громадян, які зареєстровані на тимчасово окупованих територіях Криму та Донбасу. Відповідний законопроєкт №4564 народні депутати ухвалили 30 листопада.

Згідно з документом, відтепер під час видачі або обміну документів дані про зареєстроване місце проживання на тимчасово окупованій території вноситимуть на підставі документів, що підтверджують реєстрацію місця проживання, та відомостей, внесених до документів, що підлягають обміну. Для внесення даних про громадян можна використовувати інформацію з Державного реєстру виборців, Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб та демографічного реєстру.

Також оформлення документів доступне у Державній міграційній службі за місцем звернення особи.

Документ урегульовує механізм внесення відомостей про зареєстроване місце проживання громадян на окупованих територіях, а також дає змогу визначити місця оформлення документів», – пояснили в Офісі президента.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів