Поділитись:

Зеленський підписав резонансний податковий закон № 5600

Субота, 18 грудня 2021, 19:35
Зеленський підписав резонансний податковий закон № 5600

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про збалансованість бюджетних надходжень — так званий ресурсний законопроєкт № 5600.

Закон спрямований на зміцнення ресурсної бази бюджетів та запобігання бюджетним втратам через ухилення від оподаткування, інформує «НВ Бізнес», посилаючись на Офіс президента.

Серед іншого, Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» передбачає:

  • індексацію ставок деяких податків;
  • зміну підходів до оподаткування ПДВ та акцизним податком тютюнових виробів і рідин для електронних сигарет, пива, а також рентною платою за використання надр для видобутку руд заліза;
  • встановлення для великих платників податків обмеження на перенесення від'ємного значення об'єкта оподаткування податком на прибуток підприємств минулих років;
  • підвищення окремих ставок екологічного податку.

Окрім того, буде запроваджене мінімальне податкове зобов’язання податку з потенційно можливого мінімального доходу з земельної ділянки сільськогосподарського призначення. Винятки – ділянки членів дачних і садівничих кооперативів, сільгоспугіддя громадян у межах населених пунктів, землі на окупованій території або лінії розмежування на період проведення ООС.

Закон також містить норми для врегулювання проблемних питань оподаткування та забезпечення підтримки бізнесу.

30 листопада Верховна Рада ухвалила у другому читанні резонансний законопроєкт № 5600 – його підтримали 255 народних депутатів.

Під час засідання парламент на тлі конфлікту Офісу президента з олігархом Рінатом Ахметовим повернувся до першої редакції законопроєкту, яка передбачала невигідну олігарху зміну механізму нарахування ренти на залізну руду. Мінфін запропонував, щоб базою нарахування ренти замість собівартості була вартість руди на світовому ринку, а ставки ренти прогресивно диференціювалися (чим вища ціна, тим вища ставка ренти).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів