Поділитись:

Ворожіння на Андрія: як здавна гуляли на українське традиційне свято (відео)

Неділя, 12 грудня 2021, 18:20
Ворожіння на Андрія: як здавна гуляли на українське традиційне свято (відео)

Ворожіння та перші зимові гуляння: щороку 13 грудня українці відзначають день Андрія Первозванного, або іншими словами – Андріївські вечорниці. За українським звичаєм. молодь збиралась ввечері 12 грудня, влаштовуючи співи, забави та ворожіння.

Про це йдеться в сюжеті телеканалу «Конкурент TV».

З проведенням Андріївських вечорниць пов'язано багато обрядів, й одне з них – кусання калити. 

«Хлопці чи дівчата повинні були підстрибнути і його (корж, – ред.) вкусити. І от якщо хтось його відкусить, то він пройшов обряд, тобто став дорослий. Ще при цьому не треба було розсміятися... А якщо хтось сміявся і не міг це зробити, то йому казали: ясно, ти ще маленький, тобі треба підрости», – розповідає кандидатка мистецтвознавства, завідувачка кафедри історії та теорії мистецтв ВНУ імені Лесі Українки Лариса Ігнатова.

Здавна дівчата щиро вірили, що Андріївська ніч допоможе дізнатись їхню долю: чи вийде вона заміж та хто ж буде її судженим. Способів ворожіння є чимало, і багато з них є досить веселими.

«Були такі ворожіння, що дівчата, крім великого коржа, пекли такі балабушки, прісні пиріжки. Вони їх викладали на рушник і запускали собаку чи кота. І чий перший з'їсть балабушку, то та перша вийде заміж. А якщо собака чи кіт йшли десь в куточок і з ним там возились. то казали, що дівчина вийде заміж десь в далекий край», – зазначила Лариса Ігнатова.

Ворожити було заведено у ніч з 12-го на 13 грудня. Ворожили з чоботами, дровами та свічками. Про найцікавіші і найпоширеніші способи дізнатися свою долю дивіться в сюжеті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому потрібно святкувати календарні свята?

Надрукувати
мітки:
коментарів