Поділитись:

"А принц на білому коні приїде?" – вікканська жриця Олена Кузьмич розповіла про ворожіння на Таро (інтерв’ю)

Середа, 13 березня 2019, 20:00

Олену Кузьмич у Луцьку знають як журналістку, децентралізаторку, вікканську жрицю чи таролога. У її «базі клієнтів» є чимало відомих Волині персонажів, які приходили по допомогу чи підказку, однак про них вона нікому не розповідає. Її іноді називають відьмою, на що вона вміло віджартовується. Навіть під час запису цього інтерв’ю працівниці закладу насторожилися, прискіпливо вдивлялися у процес запису та навіть запитали: «А ви просили дозвіл?». Однак цікава розмова із лучанкою, яка вміє читати карти Таро, таки відбулася.

«Конкуренту» Оленка Кузьмич показала кілька колод карт зі своєї колекції, розповіла про те, для чого існують карти Таро для геїв та домогосподарок, що найчастіше люди запитують у карт, чи може це змінити долю, чи помиляються Таро та у який день варто приходити до таролога за трактуваннями. 

ЩО ТАКЕ ТАРО?

– Олено, розкажи, коли ти вперше познайомилася з картами Таро?

– Я не пам’ятаю (сміється, К .). У багатьох інтерв’ю казала, що мене завжди цікавили такі штуки і колоду Таро я дуже хотіла. Ми з мамою пішли в магазин «Перлина Сходу», мені тоді було 14-15 років, і купили колоду Таро. Її «обмити» вирішили в піцерії. Там сіли рахувати карти і виявилося, що однієї не вистачає. Це було якось знаково. Ми повернулися, «перерили» весь магазин і все-таки знайшли ту карту, але я вже ту колоду не хотіла. Вона вже була якась не моя після цього. Тоді на кілька місяців воно якось забулося.

Потім, здається, у «Клубі сімейного дозвілля» вийшла колода художника Сергія Логінова. Це харківський художник, з яким я тепер знайома завдяки Facebook. Це і була моя перша колода, яку я вивчила вздовж і впоперек. А коли через багато років у Facebook я побачила автора цієї колоди, то у мне був священний трепет. Зараз він намалював другу колоду, і мені дуже приємно бачити, як він працював над нею.

Напевно, моє захоплення міфами, а в Таро дуже багато міфологічної складової, призвело до того, що я почала цікавитися цією тематикою. І якщо мені за місяць буде 32 роки, то виходить, що близько 16 років я займаюся Таро.

– У моїх руках – це просто колода карток із малюнками. У твоїх же – прогнозувальна система. Як ти навчилася їх тлумачити та розуміти?

– Дуже багато людей думають, що Таро – це магія. А це не так! Це справді прогнозувальна (дуже правильне слово) система. Тобто там є система знаків і вона універсальна для будь-якої мови. Автори Таро, коли закладали певні символи, орієнтувалися на те, що люди, які будуть трошки розумітися у цих символах, будуть спокійно розбирати цю систему і прогнозувати майбутнє на певний період. Не можна сказати, що я досконало вивчила Таро, тому що це безперервний процес. Взагалі дуже важливо, коли вивчаєш Таро, розуміти символи, міфологію, історію, світові процеси, які відбувалися у той момент.

Останнє із фото карт, які я викладала в Instagram, було з Біблією. Здається, що це дуже дивне поєднання – Біблія і Таро. Але в цих картах дуже багато християнського. Там закладені християнські цінності, універсальний пошук Бога. І, відповідно, щоб зрозуміти ще більше нюансів, мені довелося звернутися навіть до Біблії.

– Які якості важливі при роботі з Таро?

– Найголовніше – це бажання пошуку. Всі ці колоди, на перший погляд, здаються дуже різними. Але насправді це однакові Таро. Вони мають за основу одні стандартні карти Таро.

Також важливим є бажання вчитися. Якщо ти хочеш іти далі, то головне – не зупинитися. Важливо любити канцелярію. Адже, реально, в голові все важко вмістити. Варто завести якийсь Großbuch чи Word, куди можна записувати те, що буде незрозуміло, чи використовується нечасто.

Зрозуміло, що треба дуже любити читати. У колодах є така штука, яка називається МБК (маленька біленька книжечка), – це додаток до карт, але там написано буквально кілька рядочків про те, що автор хоче сказати. Більше інформації треба читати з інших джерел.

Ще потрібне бажання дізнаватися щось нове. От вийшла нова колода і, зазвичай, з’являються тарологічні «срачі» на тему «Ой, ні, це просто якась мазня», чи «О, ні, вона така прикольна і діє».

Також важливим є бажання дискутувати з іншими. Тому що в епоху Інтернету існує маса груп, форумів, де обговорюють настільки тонкі нюанси карт, що, здавалося, ти ніколи до цього не додумався б.

Напевно, отакі риси важливі для того, щоб розвиватися в Таро.

– У чому «фішка» багатьох цих колод, які ти маєш?

– Зараз у світі існує близько кількох тисяч колод. Є навіть Таро геїв, домогосподарок чи інопланетян. Однак є одна стандартна колода, яка з’явилася у 1910 році. Її спільно з автором цієї колоди, який входив до Ордену «Золотої Зірки», намалювала художниця Памелла Колман Сміт. Автор дав їй інструкцію, як намалювати Таро. А вона переосмислила класичні образи і намалювала додаткові значення. Пізніше Таро стали дуже популярними і, мабуть, нині кожен поважаючий себе художник має намалювати якісь власні. Зазвичай колоду створюють двоє – автор колоди і художник, який реалізовує його творчий задум.

Не всі колоди є робочим інструментом. У Таро домогосподарок коли намальовано, умовно, не п’ять кубків, а п’ять пральних машин, втрачається символізм. Для колекції мати таку колоду можна, але казати, що це щось сакральне, я не можу.

Є французька школа Таро, і є британська. Мої колоди належать  до британської школи Таро. Приміром, це – Таро білих кицьок. Може здатися, що це дуже м’яка та пухнаста колода, але це зовсім не так.

Є Таро, яке називають найулюбленішим Таро Instagram-у (свого часу весь Instagram був забитий ним) – wild unknown tarot. Із першого погляду важко сказати, що це все одне й те ж Таро. Але є певні символи, і, якщо ти знаєш їх один раз, то ти їх побачиш і в інших картах. Я маю ще й нестандартне Таро – кругле.

А це моя улюблена колода. Їй, напевно, років 7 – Tarot of the Secret Forest. Вона майже завжди зі мною у сумці. Адже я маю клієнтів, які звертаються до мене ввечері, вдень, вночі і кажуть: «Оленко, витягни одну карту». Треба завести тариф «Оленка і одна карта» (сміється, – К).

Ця теж одна з моїх улюблених – Shadowscapes Tarot – вона дуже ельфійська. Її дівчинка малювала дуже багато років і в Інтернеті всі пищали: «Коли вона буде?».

Це ще не вся моя колекція. Якщо запитати, скільки у мене колод Таро, то я навіть не знаю.

ТАРО І ДОЛЯ

– Чи можливе неправильне трактування Таро?

– Так. В однієї карти може бути дуже багато значень. Вона може означати особу, ситуацію, нюанс ситуації тощо. У взаємодії з іншими картами може означати ще інше. Я зараз читаю книжку про історію Таро, і там значення однієї карти, починаючи від Середньовіччя і закінчуючи 2019 роком, написане на 4 сторінках. Вивчити це нереально. І сенсу вивчати немає, адже в Середньовіччі ця карта з грошима означала одне, а зараз – інше. Коли з’явилася система кредиток, то це значення також спливло у значенні цієї карти. І якщо читати значення, то зрозуміло, що воно про гроші, але є нюанси. І у трактуванні карт таролог може помилитися.

Тому важливо розуміти, що Таро – це не вирок і не істина в останній інстанції. У Таро немає рокованості. Людина сама має прийняти рішення. Навіть система побудована так, що ключове рішення, що робити, приймаєш ти. Тобто я не втручаюсь у твоє життя, а лише вказую на імовірні варіанти розвитку подій, а ти вже вирішуєш, бути з Василем чи з Петром (сміється, – К.).

– Читання на цих картах не миттєвий процес. Тобто те, що можна прогнозувати сьогодні, не здійсниться завтра. Чому? Чи є взагалі конкретні терміни, коли здійсниться прогнозована дія?

– Зазвичай, я дивлюся на кілька місяців. Найдовше – на півроку. Наприклад, ти сьогодні дізналася, що я тобі напророкувала, і ти така: «Це все маячня, я кидаю роботу і все роблю по-іншому». Воно може здійснитися так, як я сказала, але й ти можеш здійснити купу кроків, і від цього твоє майбутнє починає змінюватися у цій точці. І вже майбутнє може бути не таким, яким сказала я. Через це не можна визначити, що буде через 3 чи 5 років. Є карти, які позначають дуже важливі події в житті. Вони можуть показати якісь важливі події у далекій перспективі. Але, зазвичай, тарологи дивляться на найближче майбутнє. Ми розуміємо, найближче майбутнє можна змінювати вже зараз.

– Як часто ти ворожиш сама собі?

– Майже не читаю карти собі. Це безрезультатно, тому що Таро каже: «О, навіщо ти це зробила? Ти ж й так знаєш, що тебе жде». Я можу витягнути одну карту і подивитися, що Таро з мене іронічно посміялося. Іноді мені гадають інші тарологи. Так чесніше. А іноді я кажу: «Давай я подумаю про цю карту не так, як ти говориш, а по-своєму».

КАРТИ ТАРО ЖОРСТКІ

– Чи помиляються карти?

– Майже ні. Може, буду голослівною, але кілька разів у житті я бачила, що люди ідеально підходять один одному. Адже я ворожила дівчинці і хлопчику з цієї пари. У тарологів є етика, і я не могла їм сказати: «Ви ідеально створені один для одного». Я могла пояснити їм тільки те, що трактує Таро. В них не вийшло стати парою. Це взагалі печальна історія – хлопчик взагалі помер. В них був момент для щастя. Як би воно склалося в реалі – я не знаю.

Кілька разів я бачила, коли люди розуміли, що вони ідеальна пара, пробували щось зробити – і в них було все добре. Я можу сказати, що в Таро є своя думка щодо ситуації. А як люди скористаються цим шансом – залежить від них самих.

Таро жорстке. От, наприклад, ти знаєш, що у тебе токсичні стосунки і хлопець тебе «плющить», морально знущається, але ти: «Ой, ні, він така намистинка, і оце шукати нового – навіщо мені зайві проблеми, я буду з цим. Будемо тягнути до останнього». Ти це знаєш, тобі подруги «промили» про це голову, мама також про це говорила. Але ти береш гроші, приходиш до Оленки і кажеш: «Оленко, а що нас чекає?» Я кажу: «Та лайно вас чекає». А ти така: «Блін, точно». Тобто люди знають відповіді на свої питання, але їм простіше прийти до «лівої» людини і дізнатися відповіді на питання з якоїсь магічної субстанції, ніж просто стати чесними із собою.

Всі приходять і хочуть: «А принц на білому коні приїде?» Я така: «Ні». А їм треба, щоб був принц на білому коні, з грошима, машинкою і щоб повіз у «сказочноє Балі». Всі йдуть до мене за цим. А я: «Срака-мотика – зарплата три тисячі». Але ж люди й так це знають.

Процес ворожіння на Таро подібний до видушування моральних «чиряків». Я казала, що ці карти – це пошуки істини і Бога. І Бога неможливо знайти ззовні, його спочатку треба знайти зсередини. Ми недосконалі, а Таро насправді класний інструмент для удосконалень, для того, щоб повидушувати свої моральні «чиряки« і йти далі – нові стосунки, нова робота, нові можливості. Навіть сам Юнг (швейцарський психоаналітик, психолог, філософ культури, родоначальник аналітичної психології Карл Густав Юнг, – К.) розумів, що Таро збігається з його архетипами, і визнав, що це дуже класний інструмент для самоаналізу.

– Чи є якісь такі речі, які ти людям не говориш, хоча бачиш по картах?

– Так не можна. Є етика таролога. Багато хто вважає, що не можна дивитися на стосунки, типу «а що він про мене думає?» Але проблема нашого суспільства у тому, що воно не комунікує. Це я кажу як експерт з комунікації (сміється, – К.). Максимум, що питає дівчинка у хлопчика і навпаки це: «А ти мене любиш?» Американці ходять до психологів, виливають душу, розмовляють. Ми не розмовляємо, або дуже рідко це робимо.. Відповідно, людям здається, що простіше прийти до таролога і запитати це в нього.

Я етичний таролог. Але найетичніші тарологи вважають, що це неправильно, бо ми влазимо у чиюсь голову. Тому я, коли влажу у чиюсь голову, кажу: «Вибачте, ми у вас в голові». Стосунки справді легше будувати, коли людина знає, що думають про неї. Хоча я завжди кажу: «Піди просто спитайся, до чого тут я?»

Зазвичай, я кажу все, що бачу на 99,9 %. Хіба, якщо це не близька мені людина, то я двічі подумаю над трактуванням, щоб не зробити боляче. Хоча я завжди роблю боляче. У мене не було випадків, коли я обманула чи замаскувала. Коли я вагаюся в значенні, тоді ставлю додаткові запитання людині, щоб точно упевнитися, чи я правильно трактую.

– Скільки коштує в тебе розкрити карти?

– Все дуже індивідуально. Це залежить від кількості запитань та критичності ситуації. Адже є ситуації, де людина може зачекати до моїх вихідних, а інколи треба вже, а я у цей момент можу бути зайнята. І це також буде впливати на ціну.

Але я не дивлюся медичні проблеми. І не люблю, коли мене тестять. Типу, а давайте за картами ви вгадаєте, який орган мені болить. Не люблю, коли питання дуже абстрактні. Адже чим загальніше питання, тим загальніша й відповідь.

– Для гадання варто обирати якийсь особливий день чи це не має значення?

– Це забобон. І пов’язаний він із християнськими і язичницькими уявленнями про світ. Ясно, що дні сонцестояння, рівнодення, в дні так званих Святок (новорічно-різдвяного циклу, – К.) я б сказала, що ворота між світами тонші, сил більшає і тому ворожіння у слов’ян були приурочені до такого новорічного циклу. Але в принципі можна читати Таро хоч кожного дня, хоч по 20 разів.

– Чи можливо за допомогою Таро змінити свою долю чи долю іншої людини?

– І так, і ні. З одного боку, ти отримуєш прогноз і вже можеш придумати, що ти робитимеш далі. А це можна назвати зміною долі. Чи можна радикально це змінити? Я думаю, що ні. Але на якусь частину все ж таки можна.

Довідково: Карти Таро (від фр. Le Tarot, італ. tarocchi) — колода із 78 карт, що з'явилася у Середньовіччі, що використовується в наші дні, переважно, для ворожіння. Карти Таро є системою графічних образів, які можуть бути оформлені як колода карт, коли вони використовуються для гри або ворожіння, а також можуть бути просто набором графічних образів (або навіть словесних описів образів), коли вони використовуються як символи.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів