Поділитись:

З якого віку хрестити дитину та скільки може бути кумів: що кажуть луцькі священники

Субота, 04 грудня 2021, 11:00
З якого віку хрестити дитину та скільки може бути кумів: що кажуть луцькі священники

Хрещення дитини вважається великим таїнством для всіх християн. Батьки все ретельніше обдумують, хто стане хресними батьками для немовляти, а для них – кумами. І якщо колись для однієї дитини достатньо було одного хрещеного батька, якщо це хлопчик, і однієї хрещеної матері, якщо це дівчинка, то останнім часом хрещених батьків не те, що двоє, а кілька пар.

Так вже історично склалося, що в різних куточках України прийнято брати різну кількість хрещених батьків: десь виключно одна пара, а десь їх може бути п’ять і більше. Хтось обирає віруюючих людей, аби ті молилися за дитину, а хтось – аби було більше подарунків для дитини.

До 5 століття хрестилися, як правило, у дорослому віці і, щоб не соромитися голого тіла, хрещені були за статтю похресника. Після впровадження загальноприйнятої практики хрестити дітей з самого малечку, хрещених батьків стало двоє, а через декілька століть почали брати у хрещені декілька пар хрещених батьків. Церква з цим явищем пробувала боротися, та зусилля були марними і хрещені батьки у вигляді тата і мами стали нормою.

У коментарі сайту новин Луцька «Конкурент» прессекретар Волинської єпархії УПЦ протоієрей Віктор Аніпко розповів, що немає гріха у тому, щоб дитину хрестили кілька людей.

«В спорідненість духовну достатньо вступати одній людині. Але сучасна практика показує дещо інше. Люди, напевно, хочуть більше спілкуватися, і хочуть, щоб і діти мали таку можливість», – каже священник.

Протоієрей ПЦУ Віталій Собко також наголошує на тому, що немає обмежень на кількість похресників

«Пара хресних – це пізніша церковна традиція, а кілька пар – ще пізніша і регіональна», – розповів священник.

З його слів, хрещені батьки вдіграють величезну роль у житті дитини.

«Хресні батьки – свідки й поручителі перед церквою за віру хрещеника чи хрещениці. Від імені дитини вони відрікаються від сатани, виявляють бажання з’єднатися з Христом, дають обіцянку вірності Йому, виголошуючи Символ віри. Тим самим беруть на себе зобов’язання клопотатися про виховання, наставляння в православній вірі, духовне опікунство», – пояснює Віталій Собко.

За його словами, хрещеним батьком можна стати з 15 років, хрещеною матір’ю – з 13-ти. Для цього обов’язково слід бути християнином.

«Важливо зважати, наскільки претенденти є людьми порядними та віруючими. Чи старатимуться добрим прикладом свого життя навчати дитину християнських чеснот? Чи мають достатні знання, щоб навчати юних християн азів віри? Чи молитимуться за дитя в храмі й удома. Турбуватимуться про похресника  чи похресницю постійно чи лише один раз на рік у день народження? Потрібно усвідомити, що хрещеними батькими стають назавжди й що прийде час, коли доведеться давати відповідь перед непідкупним Престолом Божим за виконання цієї місії», – наголошує священнослужитель.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
18 квітня 2024
15 квітня 2024
09 квітня 2024
11 березня 2024
01 березня 2024
21 грудня 2023
11 грудня 2023
27 вересня 2023
25 серпня 2023
03 липня 2023