Поділитись:

«Золоті» ризи, ладан і кадило, або Скільки в Луцьку коштує одягнути батюшку

Вівторок, 23 листопада 2021, 10:00

Багато з нас у важкі хвилини звертаються до Бога. Хтось робить це своїми словами, інші  запалюють лампаду чи свічу, беруть до рук молитовник.  Хтось із нас усі кімнати своїх домівок завішує іконами. І у таких будинках усюди пахне ладаном – намолено, напрошено за здоров'я, з вірою. Хтось не має удома ні молитовника, ні бодай якогось освяченого предмета. Проте, мабуть, усі православні християни час від часу відвідують храм: одні, аби помолитися,  інші приходять на якийсь обряд – хрестини, вінчання, поховання. І для всіх цих обрядів потрібні певні речі, які ми можемо купити у церковних крамничках.

Одна з таких знаходиться на вулиці Богдана Хмельницького у Луцьку. Магазин доволі просторий, і як розповідає власник священник Василій, тут можна придбати речі як для церкви, так і для приватного користування.

Отець Василій><span class=Отець Василій
 

«Люди, звісно, купують небагато тепер, бо зменшилася їхня платоспроможність. Особливо на час карантину. Більше приходять священники та беруть щось на потреби храму», – каже отець Василій.

А для храму завжди щось потрібно. Невеликі підсвічники можна купити від 1000 грн, більші, на 30 свічок, коштують 4100 грн. Жодна церква не обходиться без євхерастійних наборів. Зазвичай у храмах, де більше людей, їх потрібно два. А от у селах купують один на церкву. Бо вони також недешеві. Як розповів священник, зазвичай набори посріблені чи позолочені, а от храми, які мають змогу купити повністю срібний чи золотий, можуть придбати й такий.

 

 

 

 

Купують в крамничці й свічки – від найдешевших парафінових до напіввоскових та воскових. Зазвичай також на церкву, бо продаються вони тільки упаковками.

 

 

Тут є все для повсякденного богослужіння – кадила на будь-який смак, підвісні і настольні лампади, ладан, вугілля, помазочки та багато церковного посуду. Під склом виблискують різного розміру й форми хрести для священників, які вони носять на грудях. Є також різні форми для випікання просфор, бо у багатьох церквах і досі випікають просфори. Окремо можна придбати печатки на випічку.

Форми для просфор><span class=Форми для просфор
 

 

 

Але чи не найбільший вибір ікон. Як розповів отець Василій, вони мають підгрупи – вінчальні, іменні, храмові. Наприклад, вінчальну пару ікон можна придбати від 100 грн до 6000 грн.

«З цінними речами ми не працюємо. Але є ікони з бурштину. Дорогими є й посріблені ікони та писані. Є подарункові Біблії. Якісь ексклюзивні видання можуть бути під замовлення», – каже священник.

 

 

 

Товар у крамничці не освячений, окрім, власне, свяченої води. Більше купують для ПЦУ, бо й література переважно українською мовою. Хоча, як зазначає священник, крамниця відкрита для всіх, тому сюди приходять священники й «московського» патріархату.

«Основними покупцями є священнослужителі. Але кожна людина може придбати для себе ікону чи інший товар і освятити її у певній конфесії. Література духовна – більше українського видавництва, хоча купують у нас і священники «московсього» патріархату  – ніхто нікому нічого не забороняє, проте їх менше», – зауважує отець Василій.

Окремий відділ займає одяг та тканина для священників. Повсякденний одяг є власністю священника, усе інше – власність церкви. Одяг на щодень можна придбати від 1000 грн, богослужбовий підризник від 500 грн, ризи – від 3000 грн. Звісно, все залежить від якості тканини та виробника. Великий асортимент головних уборів для священників – скуфії та камилавки вартують від 300 грн. Набагато дорожчі митри, бо цей головний убір, як нагорода для священника. Їх ціна від 800 грн до 5100 грн.

 

 

 

 

 

Митри><span class=Митри
 

«Є в крамниці хоругви, плащаниці, тетраподи, посуд для святої води, аналої. Єдине, чого в нас немає, це великої церковної утварі. Хоча дещо ми можемо привезти на замовлення», – розповідає священник.

З його слів, деякі речі люди купують не для себе, а як жертву на храм. Чи приходять, аби обрати щось віруючій людині на подарунок. До слова, у крамничці можна купити навіть прикраси – обручки та браслети.

Прикраси><span class=Прикраси
 

«Такі речі використовуються для того, аби пам'ятати, хто ми є. Звісно, я, як священник, не схвалюю такі товари, як, наприклад, сережки чи заколки з написами і зображеннями хреста. Носять і в носі, на руках і де тільки можна. Це трохи неправильно і з вірою трохи не поєднується», – вважає отець Василій.

Чимало людей приходить, аби купити духовну літературу. Останнім часом, звісно,  читати стали менше. У крамниці великий вибір богослужбової літератури, хороший асортимент молитовників, багото книг життя святих, є різна дитяча література і навіть розмальовки.  

Здавалося б, чим далі, тим такі крамниці усе менше користуються попитом, адже в сучасного світу дещо інші пріоритети, аніж свічки та молитовники. Проте є храми, а туди постійно потрібно щось купувати – на цьому, ймовірно, і будуть триматися такі крамнички.

 

 

 

 

Щоденник><span class=Щоденник
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Церковні хрести><span class=Церковні хрести
 

Одяг для священників><span class=Одяг для священників
 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 


    

 

Надрукувати
мітки:
коментарів