Поділитись:

Квантові повторювачі підвищують безпеку даних

Неділя, 28 листопада 2021, 05:41
Квантові повторювачі підвищують безпеку даних

Під час обміну конфіденційними даними, наприклад між банками, комунікаційні мережі, які базуються на квантову фізику, є ключем підвищення рівня безпеки. 

Про це пише сайт волинських новин Конкурент з посиланням на Technology.org.

Дослідницький кластер «Quantum Repeater Link»  саме це має на меті й нещодавно отримав 35 мільйонів євро від Міністерства науки та технологій Німеччини для проведення досліджень. Учасниками даного проєкту є проф. Петер Міхлер, проф. Йорг Врахтруп та проф. Гаральд Гіссен з кафедри фізики Штутгартського університету.  

Безпечне спілкування має вирішальне значення в нашому суспільстві. Методи захисту від підслуховування постійно вдосконалюються. Квантова комунікація пропонує своє рішення, але воно обмежене. Оптичні сигнали втрачаються через відстань в кілька сотень кілометрів. На відміну від класичного оптичного зв’язку, неможливо просто використовувати підсилювачі для компенсації цих оптичних втрат. Для подолання відстаней понад 100 км необхідні квантові повторювачі, які з’єднують разом менші частини оптичної квантової мережі. Основою цих квантових ретрансляторів є так звані заплутані фотони, які можуть використовувати оптичну поляризацію світла. Отож, захист від підслуховування забезпечений законами квантової фізики. 

Головними цілями кластера є дослідження та розробка таких квантових ретрансляторів для оптичних мереж. Цей проєкт спрямований на масштабованість таких систем від квантової комунікації на великі відстані.  

Дослідження Гаральда Гіссена спрямовані на високоефективне поєднання квантового світла зі зниженим рівнем витрат одномодових телекомунікаційних оптичних волокон за допомогою 3D-друкованих мікрооптичних елементів. Ці завдання є вирішальним  кроком до практичних застосувань квантової комунікації, оскільки кожен фотон має значення, коли дану  технологію переносять з лабораторії в реальний світ.

Нагадаємо, що з 9 грудня Національний банк України вводить в обіг новорічну монету «Рік Тигра», присвячену одній із тварин 12-річного східного календаря.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
04 квітня 2024
06 грудня 2023
21 листопада 2023
07 листопада 2023
22 жовтня 2023
06 жовтня 2023
22 липня 2023
18 липня 2023
08 березня 2023
05 березня 2023