Поділитись:

В Україні планують добудувати 14 атомних енергоблоків та 2 нові АЕС

Вівторок, 23 листопада 2021, 13:37
В Україні планують добудувати 14 атомних енергоблоків та 2 нові АЕС

22 листопада державний оператор чотирьох українських атомних електростанцій Енергоатом підписав важливу угоду з американською енергетичною компанією Westinghouse.

Угода передбачає добудову на Хмельницькій АЕС двох атомних енергоблоків потужністю 1 ГВт за $10 млрд від державного Ексімбанку США.

В планах Енергоатому – збільшити до 2040 року встановлену потужність всіх атомних електростанцій на 73% – з 13,8 до 24 ГВт. Для цього оператор АЕС має намір побудувати за наступні 18 років 14 атомних реакторів і дві нові електростанції.

Про це пише Liga.net.

За словами міністра енергетики Германа Галущенка, цей договір між Westinghouse та Енергоатомом готували до поїздки президента Володимира Зеленського в США восени цього року.

Тоді у Вашингтоні делегації обох сторін домовились про енергетичне партнерство, а Енергоатом підписав меморандум з Westinghouse про будівництво п’яти енергоблоків в Україні за технологією АР1000.

Теперішній договір – доповнення до взятих раніше обіцянок.

Він передбачає, що впродовж наступних десяти років Westinghouse побудує на Хмельницькій АЕС два атомних енергоблоки за технологією АР1000. Гроші на будівництво Енергоатом позичить в американського Експортно-імпортного банку. Сума кредиту на наступні 17 років складає близько $10 млрд.

За словами в.о. президента Енергоатому Петра Котіна, Westinghouse побудує на Хмельницькій АЕС четвертий та п’ятий енергоблоки.

Третій енергоблок, який Енергоатом має на меті добудувати вже багато років, планується все ж таки завершити за російською технологією ВВЕР-1000 разом із чеською Skoda JS.

 

В Україні планують добудувати 14 атомних енергоблоків та 2 нові АЕС

Щойно ці атомні реактори будуть готові, Westinghouse обіцяє додатково поставити до 2040-го ще по одному енергоблоку на всі українські атомні електростанції – Хмельницьку, Рівненську, Запорізьку та Южноукраїнську АЕС.

Приблизна вартість будівництва всіх американських блоків в Україні – до $30 млрд, уточнювали в Офісі президента у вересні 2021 року.

Плани Енергоатому не обмежуються будівництвом на станціях, що діють.

Згідно зі слайдами з презентації компанії, Енергоатом планує побудувати ще дві нові атомні електростанції з чотирма енергоблоками на кожній.

Амбітна мета Енергоатому – довести до 2040 року потужність атомних електростанцій в Україні до 24 ГВт. Це на 70% більше, ніж є зараз.

За якою технологією будуть побудовані енергоблоки на цих АЕС, у самому Енергоатомі поки не вирішили.

Під нові проєкти Енергоатом розглядає 33 перспективних локації, уточнив Котін.

Період окупності проєктів в Енергоатомі не розкривають, але за попередніми оцінками, атомні електростанції, зазвичай, окупаються за 15-20 років.

В Україні планують добудувати 14 атомних енергоблоків та 2 нові АЕС

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів