Поділитись:

Електричні рослини: новий спосіб збереження електроенергії (фото)

Неділя, 21 листопада 2021, 05:23
Електричні рослини: новий спосіб збереження електроенергії (фото)

Дослідники Лабораторії органічної електроніки провели дослід, в ході якого було виявлено, що поливаючи квасолю спеціальним розчином, який містить сполуки олігомерів, коріння рослини стають електропровідними та можуть зберігати енергію.

Про це пише сайт волинських новин Конкурент з посиланням на Technology.org.

У 2015 році доктор Елені Ставрініду, доцент і головний дослідник групи Electronic Plants в Лабораторії органічної електроніки, виявила, що схеми можна виготовити в тканинах троянди. Провідний полімер PEDOT поглинався судинною системою рослини, утворюючи електричні провідники, які використовувалися для виготовлення транзисторів. В подальших дослідженнях Елені продемонструвала, що сполучений олігомер може полімеризуватися в рослині та утворювати провідники, які можна використовувати для зберігання енергії.

Електричні рослини: новий спосіб збереження електроенергії (фото) 

Дослідники виявили можливість використання корінців для накопичення енергії та побудували суперконденсатор на основі кореня, в якому корінці функціонували як електроди під час зарядки та розрядки.

«Суперконденсатори на основі провідних полімерів і целюлози є екологічно безпечною альтернативою для накопичення енергії, яка є дешевою та масштабованою», – стверджує Елені Ставрініду.

Кореневий суперконденсатор працював добре і міг зберігати в 100 разів більше енергії, ніж попередні експерименти з суперконденсаторами встановленими в стебло рослини. 

Пристрій також можна використовувати протягом тривалого проміжку часу, оскільки електропровідність ніяк не впливала на життя самої рослини.

Результати, опубліковані в науковому журналі Materials Horizons, мають велике значення не тільки для розробки сталого зберігання енергії, але й для розробки нових біогібридних систем. Електричне коріння також є важливим внеском у розвиток безперебійного зв’язку між електронними та біологічними системами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів