Поділитись:

Електрика для 3 мільйонів сімей: Данія збудує штучний острів із 200 електровітряками

Неділя, 07 лютого 2021, 04:36
Електрика для 3 мільйонів сімей: Данія збудує штучний острів із 200 електровітряками

Уряд Данії дав зелене світло будівництву в Північному морі штучного острова, на якому розмістять 200 вітрових генераторів, що забезпечать електроенергією 3 мільйони домогосподарств.

Про це повідомляє Бабель з посиланням на BBC.

Площа штучного острова становить 18 футбольних полів – 120 тисяч квадратних метрів. У майбутньому його розмір можуть збільшити втричі. Його вартість оцінюють у $34 мільярди. Це найбільший будівельний проєкт в історії Данії.

Острів буде належати наполовину державі, наполовину приватному сектору. Передбачають, що він буде забезпечувати електрикою і сусідні країни. Які саме – наразі невідомо, але професор з Технічного університету Данії назвав можливими партнерами Велику Британію, Німеччину і Нідерланди.

«Це гігантський проєкт. Це новий крок у розвитку датської вітроенергетики. Ми почали з установки вітряків на суші, потім на прибережному мілководді, тепер на штучних островах. Данія буде світовим лідером у цій галузі», – заявив професор.

Величезна вітрова електростанція буде також виробляти водень для використання у промисловості.

Острів мають добудувати до 2033 року, хоча екологи сумніваються, що встигнуть.

Данія має намір у найближчі 10 років скоротити викиди парникових газів на 70% (якщо порівнювати з 1990 роком), а до 2050-го повністю вийти на нульовий рівень викидів парникових газів.

Біля берегів острова Борнхольм на Балтиці, на схід від материкової Данії, намічено побудувати ще один подібний острів, але меншого розміру. Уже підписані угоди, за якими енергія з нього піде в Німеччину, Бельгію та Нідерланди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів