Поділитись:

Як украсти підвал: у центрі Луцька «віджали» 170 квадратів пам'ятки (фото)

Автор: Міла Роспопа |
Четвер, 25 листопада 2021, 15:15
Як украсти підвал: у центрі Луцька «віджали» 170 квадратів пам'ятки (фото)

Мешканці п'ятиповерхівки, що на проспекті Волі, 15 у Луцьку з літа потерпають від активних будівельних робіт.  У червні в підвал будинку, який люди вважали спільною власністю, прийшли невідомі. Вони зрізали двері і поставили нові, обмеживши доступ до підвалу, де пролягають комунікації, як самим мешканцям, так і комунальним службам.

Коли із підвалу їх будинку почали вивозити цілі вантажівки будівельного сміття, жителі забили на сполох та звернулися до міської ради. Однак виявилося, що вони вже не є власниками приміщення площею близько 170 квадратів. Ще у 2018-му чоловік, який купив невелику нежитлову площу на першому поверсі, отримав дозвіл міста на будівельні роботи на ній та в підвалі, і дивним чином став власником підвалу. 

У міському відділі держархбудконтролю кажуть, що тодішній власник приміщення ввів їх спеціалістів в оману, надавши неправдиві документи. Однак зараз зробити нічого не можуть, адже пройшло надто багато часу. За три роки підвал перекупили, і його нові власники вважають себе вже «добросовісними набувачами». Проблема зачіпає також і відділ охорони культурної спадщини, без дозволу якого на частині місцевої пам'ятки архітектури щось руйнують і будують. І поки мешканці, міська рада, поліція та суд спільно намагаються виправити зроблене у 2018-му році, роботи у підвалі будинку на Волі, 15 тривають, і ніхто не може визначити, наскільки безпечними вони є для будинку та людей у ньому. 

Журналісти сайту луцьких новин «Конкурент» дізнавалися, як від мешканців украли підвал, і чи можливо взагалі його повернути.

Як украсти підвал: у центрі Луцька «віджали» 170 квадратів пам'ятки (фото) 

ПРОБЛЕМІ ДАЛИ «ВІДСТОЯТИСЯ»

Раніше у підвал будинку могли потрапити мешканці та працівники обслуговуючих компаній. Сьогодні двері сюди щільно закриті, і люди бачать хіба що вантажівки, які одна за одною вивозять з підвалу будівельне сміття. 

Один із мешканців будинку на Волі, 15 – член виконавчого комітету Луцької міської ради Олександр Серватович – розповідає: вони дізналися, що більше не власники підвалу, тільки цього року, хоча відповідні документи були оформлені ще три роки тому. 

«Громадянин Дережун, якого я в очі не бачив і не знаю, купив приміщення площею близько 16 квадратів на першому поверсі будинку, оформив його за собою, подав у держархбудконтроль декларацію про початок будівельних робіт і розказує, що він з цього приміщення збудує приміщення, яке вже буде складати не 16,7, а 190,2 кв. метра. І буквально через два-три тижні, не проводячи жодних будівельних робіт, каже, що ці роботи було закінчено. Подає декларацію. На основі декларації про закінчення будівельних робіт оформляє на себе техпаспорт на право власності вже на об'єкт площею 190 квадратних метрів. Ну, і далі питання два роки «відстоювалося» – його ніхто не чіпав. Відповідно, про те, що у нас з'явився власник підвалу, мешканці будинку просто знати не могли. Працівники ЖКГ заходили туди безперешкодно, всі комунікації обслуговували», – розповідає він.

Олександр СерватовичОлександр Серватович
 

Далі приміщення вже з площею 190 квадратів змінило власника, і у лютому його «добросовісною набувачкою» стала громадянка Світлана Лєскова. Про це свідчать дані Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Довідково:
добросовісний набувач – набувач, який не знав і не міг знати, що він придбав майно у особи, яка не мала права це майно відчужувати.

Як украсти підвал: у центрі Луцька «віджали» 170 квадратів пам'ятки (фото) 

НЕ ДУЖЕ ДОБРОСОВІСНІ

Олександр Серватович ставить під сумнів «добросовісність» нових власників підвалу, адже приміщення площею 170 квадратів купили, навіть не побувавши у ньому. 

«Ще раніше ми переробили ключ, і тому ці люди, які потім перекупили приміщення, купуючи його, навіть не могли бачити підвал. Більше того, сполучення між підвалом і тим приміщенням на першому поверсі не було. У цьому році, буквально два тижні тому вони тільки рубали дірку зі свого приміщення до підвалу. Новий «власник» купив більшою частиною крадений об'єкт і пробує там робити реконструкцію. Коли ви будь-що купуєте, вас нотаріус має запитати, чи були ви на об'єкті, чи не маєте до нього претензій. Він не міг не знати, що з цього приміщення входу в інше приміщення не існує. Тобто, один зробив порушення одного характеру, а цей зараз робить порушення іншого характеру», – каже обурений мешканець. 

Викликає підозри і сам спосіб купівлі приміщення. 3 лютого цього року Світлана Лєскова стала власницею приміщення площею більше, ніж 190 квадратних метрів. Улітку, після початку робіт у підвалі, мешканці почали звертатися до правоохоронних органів, а на початку осені проблемою зацікавилися не тільки правоохоронці, але і ЗМІ. Тоді ж громадянка Лєскова взяла у свого чоловіка Артура Лєскова 11 мільйонів 220 тисяч гривень позики, зобов'язуючись повернути їх до 2025 року. Предметом іпотеки став славнозвісний підвал і приміщення на першому поверсі Волі, 15. Отже, до 2025 року Світлана має заборону на відчуження нерухомого майна за цією адресою. Тому навіть якщо приватизацію підвалу одним з його попередніх «власників» суд визнає незаконним, термін позовної давності про повернення підвалу людям спливе раніше, ніж майно вийде із «іпотечної заборони». 

Як украсти підвал: у центрі Луцька «віджали» 170 квадратів пам'ятки (фото) 

Довідково:
позовна давність – це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу. Строки позовної давності можуть бути двох видів: загальні (3 роки) та спеціальні (встановлюються законодавством для окремих видів вимог та враховують специфіку цих відносин, можуть бути як скорочені, так і більш тривалі порівняно із загальною позовною давністю).

До слова, за даними інформаційно-аналітичної системи YouControl, Артур Лєсков – підприємець, основним видом діяльності якого є роздрібна торгівля уживаними товарами в магазинах. На місці проведення робіт журналісти телеканалу «Аверс», які раніше розповідали про цю ситуацію, уже зустрічали Артура Лєскова. Він і його супутники тоді відмовилися розмовляти зі ЗМІ, однак під час зустрічі стверджували, що у підвалі йдуть не будівельні, а ремонтні роботи. 

Як украсти підвал: у центрі Луцька «віджали» 170 квадратів пам'ятки (фото) 

ОБМАНУЛИ МІСТО

Стурбовані мешканці в першу чергу звернулися до міського голови, а він вже ініціював створення робочої комісії, до складу якої увійшли депутати і спеціалісти відповідних служб. Вони вийшли на об'єкт і перевірили його. 

«В результаті цього вийшов акт, що люди скористалися хибними підробленими документами, подали недостовірні дані, і вважати, що законним чином цей підвал став власністю того ж Гережуна на той момент, нема підстав. Міська рада звернулася до поліції, а поліція швидко закрила справу через відсутність ознак криміналу. Ми, як мешканці, звернулися, скориставшись цим актом, знову ж до поліції. Поліція зробила вигляд, що щось робить, але насправді, нічого не повідкривала і не зробила. Тоді ми звернулися до суду зі скаргою на бездіяльність поліції. З одного пункту поліція відкрила кримінальне провадження, а от за пунктом «підробка документів» не відкрила. Якщо вони зараз не відкриють провадження, у нас буде прецедент звертатися знову до компетентних органів, щоб заставляти знову це провадження порушувати, і довести справу до кінця. Тому що там підробка документів очевидна», – каже Олександр Серватович. 

Як украсти підвал: у центрі Луцька «віджали» 170 квадратів пам'ятки (фото) 

Його слова підтверджує і начальник міського відділу держархбудконтролю Владислав Троць. Він стверджує, що попередній власник приміщення на першому поверсі ввів його відомство в оману. 

«За даною адресою було видано повідомлення про початок виконання будівельних робіт замовником, і після того замовником було здано об'єкт в експлуатацію. Пізніше до нас прийшло звернення, що під час цих будівельних робіт замовником було незаконно присвоєно, захоплено земельну ділянку, деякі приміщення та території всередині. Приміщення загального користування. У нас за законодавством будівельний контроль має право проводити перевірки позапланові тільки у разі виконання будівельних робіт, і має право проводити позапланові перевірки достовірності поданих документів протягом трьох місяців. Зараз перевірити достовірність поданої декларації вже не було змоги, бо пройшли строки», – пояснює він. 

Каже, що під час подачі цих документів замовник ввів недостовірні дані. Пізніше в архбудінспекції встановили, що у власності особи, яка до них зверталася за дозволом, було до 20 квадратних метрів площі, а задекларував у поданих документах громадянин близько 190 квадратів. 

«Він захопив приміщення загального користування, і в поданих документах ввів недостовірні дані. Але провести перевірку не вдалося, тому що він на контакт не виходить, на об'єкті двері не відчиняють. Навіть з представниками правоохоронних органів нам не вдалося нічого зробити, на жаль», – підсумовує головний будівельний інспектор міста.

Владислав ТроцьВладислав Троць
 

Розводять руками і в управлінні охорони культурної спадщини, адже дієвих механізмів впливу на ситуацію не мають. Начальник управління Олександр Котис каже, що його відомство дозволів на проведення будь-яких видів робіт за цією адресою не надавало, а оскільки це пам'ятка архітектури місцевого значення, робити щось без експертизи цього відділу незаконно. Але навіть зафіксувавши такі факти, притягнути до відповідальності порушників не так легко. 

«Якби ми зловили за руку замовника тих робіт і змусили дати нам паспортні дані та ідентифікаційний код, то ми могли би написати протокол про адміністративне порушення і подати пропозицію на адмінкомісію міської ради про штрафування його на 1700 гривень максимум. Можемо ще припис написати, наприклад, зупинити роботи до отримання дозволу. Якщо людина не виконає умови припису, ми напишемо у поліцію, і далі хай правоохоронці реагують, як вважатимуть за потрібне. Насправді, всі ці механізми у нас дуже слабкі», – каже він. 

Як украсти підвал: у центрі Луцька «віджали» 170 квадратів пам'ятки (фото) 

«ДАВАЙТЕ ВЖЕ ПІСЛЯ СВЯТ»

Юрист Валентин Хаймик пояснює: така схема є досить поширеною, і шукати винних потрібно на самому початку ланцюга. Повідомлення про початок будівельних робіт тоді, у 2018-му громадянин Гережун спрямував у міський відділ держархбудконтролю 26 грудня. Завершилися роботи, як не дивно, ще до завершення Різдва – 8 січня 2020 року, а отже, так би мовити, масштабна реконструкція на площі 190 квадратів тривала загалом менше, ніж два тижні. Інспектори архбудконтролю мають право проводити позапланові перевірки тільки під час безпосереднього виконання робіт. Чи перевіряли вони роботи під час свят, важко сказати. 

«Скоріше за все, з самого початку власник приміщення мав намір здійснити не зовсім правомірні дії, оскільки подав повідомлення про початок будівельних робіт, вказавши площу трохи більше 190 кв. м. Але, як виявилось пізніше, це не відповідало дійсності. На сьогодні майно уже продане іншій особі, яка, в свою чергу, передала його в іпотеку. Таким чином, це ще більше ускладнює ситуацію для мешканців будинку, оскільки в подальшому потрібно скасовувати усі вказані дії і доводити їх незаконність. Усе виглядає як так собі «схема», коли не зовсім правомірно реєструється право власності на майно, а потім по кілька разів продається іншим власникам», – просто підсумовує юрист. 

Як украсти підвал: у центрі Луцька «віджали» 170 квадратів пам'ятки (фото) 

Зараз із проблемою розбираються правоохоронці. Речниця волинських поліцейських Ольга Бузулук у коментарі нашим журналістам розповіла, що кримінальне провадження розпочали за частиною 3 статті 190 Кримінального Кодексу України (шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, – карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років). Наразі триває досудове розслідування. Призначено ряд експертиз, зокрема, будівельно-технічна.

«Зауважу, що слідчі звернулися з клопотанням до суду, аби заборонити виконувати будь-які роботи у приміщенні і накласти арешт на нього до з‘ясування всіх обставин, проте вже вкотре суддя переносить засідання. Наразі воно заплановане на 7 грудня. Також на підставі ухвал суду слідчі витребовують документи, що у власності Луцької міської ради, які стали підставою для набуття права власності підвалом. За результатами опрацювання документів та результатами експертиз буде надано оцінку діям фігурантів», – коментують у пресслужбі правоохоронців.

Спочатку, кажуть, призначені почеркознавчі експертизи, щоб встановити, хто підписував документи. Після цього будуть перевіряти, хто саме допустив ці зловживання. 

*** 

Чи існувала схема, чи триває вона і досі, яку роль у всьому відіграли працівники архбудконтролю та нинішні власники приміщення, доведеться з'ясувати правоохоронцям та суду. А мешканцям будинку на Волі, 15, який останні кілька місяців «ходить ходуном» від масштабних робіт під їх ногами, залишається тільки чекати і сподіватися, що у разі аварій відповідні служби зможуть потрапити у зараз приватний підвал і усунути проблему. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 квітня 2024
22:02
24 квітня 2024