Поділитись:

На Венері ніколи не могло бути океанів, – дослідники

Середа, 24 листопада 2021, 05:23
На Венері ніколи не могло бути океанів, – дослідники

Чи були колись океани на Венері, однієї з чотирьох планет земної групи Сонячної системи, залишається загадкою. Хоча американське дослідження передбачало, що це так, тепер вчені з Національного центру наукових досліджень та Версальського університету заперечують цей факт.

Про це пише сайт волинських новин «Конкурент» з посиланням на Technology.org.

Використовуючи сучасну кліматичну модель, дослідницька група розробила альтернативний сценарій американського дослідження. Незабаром після народження, 4,5 мільярда років тому, молода Венера була вкрита магмою. Щоб сформувати океани, температура її атмосфери мала б зменшитися настільки, щоб вода конденсувалася і падала у вигляді дощу протягом кількох тисяч років, як це сталося на Землі.

Проте, хоча на той час Сонце було на 30% слабше, ніж зараз, цього було б недостатньо, щоб знизити температуру молодої планети до точки, де можуть сформуватися океани. Таке падіння температури було б можливим лише в тому випадку, якби поверхня Венери була захищена від сонячного випромінювання хмарами.

Однак кліматична модель дослідників показала, що хмари переважно утворювалися на нічній стороні Венери, де вони не могли захистити поверхню від сонячного світла, оскільки ця сторона не отримувала його. Навпаки, замість того, щоб діяти як щит, хмари допомагали підтримувати високі температури, викликаючи парниковий ефект, який затримував тепло в щільній атмосфері планети.

Згідно з цією кліматичною моделлю, висока температура поверхні запобігала будь-яким осадам, і в результаті океани ніколи не могли сформуватися. Дані, зібрані майбутніми космічними експедиціями на Венеру, мають дозволити перевірити ці теоретичні результати.

Нагадаємо, що нещодавно дослідники виявили наявність бар’єру між внутрішньою і зовнішньою областями ранньої Сонячної системи

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів