Поділитись:

У маршрутках Нововолинська запровадять е-квиток

Вівторок, 23 листопада 2021, 12:04
У маршрутках Нововолинська запровадять е-квиток

фото ілюстративне

У Нововолинську планують запровадити електронний квиток для користування громадським транспортом. Мета цієї інновації – спростити та зробити більш прозорою оплату за проїзд в маршрутних таксі.

Про це повідомляє Нововолинськ.com.ua.

Громадський транспорт у Нововолинську обладнають валідаторами, які будуть розташовані біля дверей та у салоні транспорту. Нині Нововолинськ – на етапі пошуків інвестора, який за свої кошти встановить відповідне обладнання, запустить автобусну систему обліку оплати проїзду. Натомість він буде отримуватиме певний відсоток від перевезень і таким чином зароблятиме.

Вчора, 22 листопада, у Нововолинській міській раді відбулися громадські слухання щодо прийняття проєкту рішення виконавчого комітету «Про оператора електронних систем у Нововолинській міській територіальній громаді».

Начальник відділу транспорту та зв’язку Юрій Коцура зазначив, що запровадження е-квитка передусім дасть змогу здійснювати чіткий облік пасажиропотоку, точний розрахунок пасажирів з-поміж осіб пільгових категорій. Будь-який пасажир може отримати разовий квиток, або персоніфікований, де будуть прописані його данні. Проте право на безплатний проїзд дається виключно персоніфікованим квиткам.

Також додав, що у такої системи є низка інших плюсів. Зокрема, це дозволить розв’язувати вічну проблему компенсацій за пільгові перевезення. Адже сьогодні немає адекватної статистики, де і скільки перевозять пільговиків. Облік пасажиропотоку завдяки е-квитку покаже, якими насправді мають бути компенсації.

Для пасажирів – це передовсім зручність і комфорт. Не треба буде передавати гроші за проїзд, а потім довго чекати на решту. Водій тепер зможе спокійно займатися своїм безпосереднім обов’язком, а не працювати паралельно кондуктором. Для міста – це статистика. Облік реального пасажиропотоку, завдяки якому буде зрозуміло, хто, скільки, коли й куди перевіз. Це допоможе оптимізувати маршрути. Плюс розв’язання вищезгаданої проблеми компенсацій за пільговий проїзд.

І чи не найголовніше – це боротьба з корупцією та виведення величезної суми готівки з «тіні».

На обговоренні були присутні також і водії та власники маршрутних таксі, які висловили свої обурення на цю тему. Вони проти запровадження таких інновацій у Нововолинську. Кажуть, що вона неефективна у такому маленькому містечку. 

Юрій Коцура наголосив на тому, що на перших етапах вони думали залишити можливість оплатити проїзд готівкою. Утім, такий квиток буде дорожчий. Бажання впроваджувати в себе реформу вже задекларували й низка інших українських міст, тому вони будуть використовувати їхній досвід. Окрім цього, за його словами, є задум ввести систему безконтактної оплати проїзду в транспорті.

Відтак, у Нововолинську оголосять конкурс на пошук інвестора. А скористатися е-квитком у громадському транспорті жителі Нововолинська зможуть уже в середині 2022 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів