Поділитись:

Як увімкнути та вимкнути певні гени

Понеділок, 22 листопада 2021, 05:47
Як увімкнути та вимкнути певні гени

Лікування широкого спектра захворювань може бути покращено завдяки новій техніці редагування змін в генах.

Про це пише сайт волинських новин Конкурент з посиланням на Technology.org.

Цукровий діабет 1 типу, ревматоїдний артрит і рак – це лише деякі з розладів, пов’язаних із тим, що певні гени не «включаються» і «вимикаються», як слід. Дослідники Університету Макгілла описали нову технологію редагування геному CRISPR/Cas9, яку вчені з усього світу потенційно можуть використовувати для дослідження нових способів лікування захворювань, пов’язаних із порушенням регуляції модифікації молекули ДНК.

Вчені знають, що гени з більшою частиною модифікацій молекули ДНК мають тенденцію «вимикатися» і що гени з меншим вмістом модифікацій, як правило, "включаються". Але досі було неможливо керувати рівнями модифікацій молекул ДНК у певних генах та залишалося багато питань про те, як ці зміни сприяють хворобам.

Дослідники Університету Макгілла продемонстрували, як їм вдалося «позбутися» конкретних випадків модифікації молекули ДНК у конкретних генах клітин миші та людини за допомогою технології редагування геному CRISPR/Cas9. Вони показали, що така методика може бути спрямована на будь-яку точку ДНК – будь-який ген, який цікавить – без редагування генетичного коду.

Нагадаємо, що у Каліфорнії жінка виносила та народила генетично чужу дитину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів